MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

17 března, 2021

 

Recenzní kniha


Víno a čáry, to byla tutovka hned na první pohled. Jako první mě samozřejmě polapila krásná obálka. Jsem typ člověka, kterému na takových věcech záleží a tohle byla prostě jasná věc. A pak samozřejmě zajímavý mix témat - čarodějky, magie, vinice a do toho i nějaká ta romantika, která nemá vyloženě hlavní roli. Něco takového jsem si nemohla nechat ujít.

První dvě kapitolky byly takové nic neříkající, než jsem se do toho dostala. Hlavně jsem nechápala ten zvláštní úvod a proč to vlastně autorka do knihy vložila. Ale postupem času jsem zjistila, že vzhledem k délce knihy, nebo spíše její krátkosti, má všechno svůj význam, jen je potřeba si počkat. Docela mě i zamrzelo, že kniha obsahuje necelých tři sta stran, protože se výborně četla, bylo to milé a rychlé a osvěžující. Takové jiné. A velice mě bavilo, jak se která situace vyvíjela.

Na knize jsem našla jen dva nedostatky a to závěr, kdy dojde ke kompromitaci zlé čarodějky. Ten třeba trval opravdu hodně dlouho v porovnání s ostatním příběhem, takže mi to tam příliš nepasovalo, předchozí tempo bylo svižnější. A taky vlastně tato záporná postava byla zřejmá už od počátku, takže nedošlo na žádné překvapení. A jakoby si to sama autorka uvědomila, tak přidala ještě úplné vyústění v podobě dořešení prvních stránek, které naopak překvapením byly...

Není to úžasná epická fantasy sága. Není to kniha plná akce či romantiky nebo obojího. Najdete v ní od každého něco, ale zároveň takový milý a upřímný příběh, dobro a zlo, čarodějnictví v modernější době a spoustu vína. Šlo o velice oddechové čtení, které se dá zvládnout za jedno odpoledne, protože kniha je hodně krátká. Na jednu stranu zamrzí, že nejde více do hloubky, ale na druhou je aspoň více prostoru pro vlastní fantazii. Postavy vás budou bavit, příběh taky a tak není co dodat...

Když na ni pomyslel, vzpomněl si i na toho tvora, kterého mu ukázala na vinici, na tu podivnou mlhu a přízračnou záři vznášející se nad jeho vinohradem.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Víno a čáry
The Vine Witch
Víno a čáry
1
Lydia Kang
Jana Kordíková
Fantasy, román
2019 originál / 2021 překlad
296
Cosmopolis
978-80-271-1231-9

Anotace:
Zaklít čarodějku se nevyplácí…
Mladé čarodějce Eleně se po sedmi letech podařilo osvobodit z moci zlé kletby a vrátila se domů na vinici v údolí Chanceaux. Tam však zjistila, že za dobu její nepřítomnosti se spousta věcí změnila. Vinici převzal bývalý právník z velkého města, který odmítá staré ověřené metody i kouzla a s
naží se řídit vědou a rozumem.
Podaří se Eleně odhalit, kdo stojí za jejím prokletím? Dokáže novému majiteli vinice, jak moc se mýlí a jak je pro něj důležitá? Ukáže se, kdo má na svědomí mrtvá zvířata, která už se nějakou dobu objevují po celém údolí?

Podíval se do stropu, aby se pomodlil k Bohu, ale místo toho to uviděl. Dívalo se to na něj shora, slintalo to a čichalo.

Kde koupit knihu

Knihu Víno a čáry koupíte v nakladatelství Cosmopolis v žánru Romantika, romány pro ženy
 
https://www.cosmopolis.cz/skotskem-po-stopach-serialu-cizinka-11744/

Informace o autorce

foto: amazon.com

Luanne G. Smith
 
 

 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Cosmopolis.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. Neviem akým spôsobom tam vystupuje to víno :D ale celkom zaujímavý prvok, ak je reálne aj rozvinutý do niečoho.
    Anotácia nie úplne jasná, ale podľa obálky by ma to jednoznačne zaujalo. Bosorky mám rada :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jde o nějakou oblast vinic ve Francii. Takový venkov, čarodějky tam žijící, samozřejmě kouzla, zlou kletbu a pomstu :-D

      Vymazat
  2. Mám podobný názor a hodnocení jako ty. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne