MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 září, 2020

 

Recenzní kniha


Při výběru novinek mi padl do oka tento historický román. Po Cizince jsem obvykle dost rozmlsaná a jen těžko a s obavami se pouštím do dalších knih tohoto zaměření, ale nakonec jsem sebrala odvahu a zvolila si V nejistých vodách.

První stránky byly takové trošku těžkopádné a měla jsem strach, v jakém stylu bude kniha psaná. Znělo to dost kostrbatě a už jsem se docela bála. Ale po pár odstavcích jsem se chytla a začetla se. Kniha pojednává o rybářce, bylinkářce, porodní bábě a chudé ženě, které zmizel manžel a ona se musí postarat o své dvě děti. Samozřejmě po celou dobu je jasně cítit tu atmosféru chudinství, kdy jde člověk z ruky do huby, kdy nemají pořádně na jídlo, natož pak na oblečení a další potřebné věci. A to nemluvím o nepřátelství lidí, kteří jsou na tom o něco lépe.

A aby toho nebylo málo, všechno se ještě více zkomplikuje. Na pozadí příběhu hraje důležitou roli i politika, protože některé postavy jsou do ní zapletené až po uši a to má samozřejmě vliv na ostatní. A vedle nulového bohatství a rozpadajícího se království se autorka hezky vyřádila i na popisu tehdejší společnosti a to především života na venkově. Jejich pověrčivosti, strachu z víl a čarodějnic. Když se někomu začne dařit, vyráží do popředí žárlivost a podezření a tak dále. Takže si určitě dokážete představit, jaké všechny lapálie mohou hlavní hrdinku postihnout.

V mnoha ohledech je kniha dost podobná zmíněné Cizince (děj se odehrává zhruba sto let před). Jde tu o historii, politiku, krále a jeho nárok na trůn, pověrčivý chudý lid, o lásku a tajemství a mnoho jiného. Ale na opačnou stranu nemáte po celou dobu jistotu, kam to všechno směřuje (Gabaldon je v tomhle trošku předvídatelná). Až do poslední chvíle jsem čekala, jaký bude závěr, jestli se dočkám nějakého šťastného konce, přece jen jde o román a většinu doby to dost hezky odsýpalo. Ale závěr je dost dechvyrážející, což jsem opravdu nečekala, rozhodně ne useknuté v takovém momentě. Ale co jsem taky mohla čekat, když jsem až během čtení zjistila, že jde o sérii :-).

Nicméně bylo to opravdu dobře napsané, poutavé, zabývající se historickou linkou, se zajímavou zápletkou a nečekaným koncem. Nemám, co bych knize vytkla, asi až na charakterově slaboučkou Alinor (snad se zlepší) a naopak na facku čekající dcerušku Alys. Ale o to víc mě bude čekat v následujícím pokračování, na které se rozhodně těším.

Zvedla pohled od nerovných schodů a hned ho spatřila. Čekal ve stínu stohu, skrytý pohledu z oken panství, obrácený ke stezce od moře, vyhlížel ji.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
V nejistých vodách
Tidelands
Spravedlivá míle
1
Philippa Gregory
Dana Chodilová
Historický román
2019 originál / 2020 překlad
472
Baronet
978-80-269-1378-8

Anotace:
Rok 1648, jižní Anglie, Sussex. Špatné místo, špatná doba.
Kraj bláta, mokřin a věčného zápasu o živobytí na konci světa, který není ani souš, ani moře, kde se s železnou pravidelností střídá příliv s odlivem, moře přichází a zase odchází, odhaluje rozlehlé bahnité pustiny kolem pobřeží.
Éra, kdy se svět obrátil naruby,
zemi sužuje válka, krále uvěznili, moci se chopil parlament ovládaný Oliverem Cromwellem.
Alinor je bylinkářka a porodní bába, mnohými podezíraná z čarodějnictví, žena násilníka a pijana, který opustil rodinu a nechal jí na krku dvě děti. Musí se protloukat životem jako nejchudší z chudých, málem žebračka… Alinor se však nehroutí před lidskými řečmi, ani pod bídou, kterou zakouší. Byť její živobytí závisí na dobré vůli sousedů, byť její postavení ve světě závisí na muži, přesto myslí, jedná a žije za sebe, podle vlastního svědomí, přesvědčení a citu.
Odkazy: baronet.cz

Když vyšli do nehybného studeného vzduchu, viděl James v chabém světle měsíce jenom bledou siluetu její tváře a tmavé oči.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

Knihu V nejistých vodách koupíte v nakladatelství Baronet v žánru Historické romány
 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorce


foto: The Times

Philippa Gregory

Databazeknih.cz: Philippa Gregory se narodila v Keni, ale od dvou let žije ve Velké Británii. Na univerzitě v Edinburghu získala doktorát v oboru anglické literatury 18. století. Napsala mnoho zajímavých historických románů, i příběhů ze současnosti, do češtiny byly však přeloženy jen některé z nich. Jejím bestsellerem se stal román Králova přízeň (The Other Boleyn Girl), který byl dokonce roku 2008 zfilmován a hrály v něm takové hvězdy jako jsou Eric Bana, Scarlett Johansson a Natalie Portman.


Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Baronet.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. Od autorky jsem kdysi dávno jednu knihu četla a pokud si pamatuji dobře, její styl psaní se mi líbil. :) Děkuji za tip. Pokud se kniha podobá Cizince, jistě se mi bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvela recenzia, dakujem za tip.
    www.pattrissien.com

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne