MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 září, 2020

 

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v říjnu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek, nebo postupujte přímo díky hashtagu #vychazizari2020...

» V tomto článku najdete 15 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 206 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi



Devátý spolek (Alex Sternová #1)
Alex Sternová není zrovna typickou adeptkou pro studium na Yale. Právě naopak – bezcílně se potácí světem drog, ubíjejících zaměstnání a špatných rozhodnutí. Přesto dostane druhou šanci: stipendium na této prestižní univerzitě. V čem je háček? Během studia musí monitorovat podivnou činnost yaleovských tajných spolků, z nichž vzešli nejvlivnější lidé světa. Jenže brzy se ukáže, že jejich okultní aktivity jsou trochu silná káva i pro ty nejotrlejší…

Rod země a krve (Půlměsíční město #1)
Bryce měla perfektní život, skvělou práci a na programu jeden legendární večírek za druhým, jenže pak démon zavraždil její přátele a ona zůstala sama a zlomená. Když údajný zabiják skončí za mřížemi, ale zločiny pokračují, Bryce se pustí do vyšetřování. A hodlá se pomstít. Spolu s Huntem, padlým andělem obdařeným brutální silou, sestoupí do podsvětí města, které rozežírá temnota. Dokážou se zlu postavit dřív, než pohltí vše, na čem jim kdy záleželo?

Temný kvítek (Krvavá magie #2)
Krvavá magie si vybírá svoji daň! 2. díl fantasy trilogie. Život princezny Aurélie je v troskách, stejně jako království, které chtěla zachránit. Její snoubenec zahynul na lodi, a bratr, který se měl stát v jejich zemi králem, musí čelit odporu ze strany Tribunálu. Když během korunovační noci dojde k převratu, Aurélie je nucena uprchnout. Aby zachránila sebe a svou rodinu pustí se do sebevražedného boje. Najde v nejtemnějších chvílích jiskřičku naděje? Pomůže jí láska, kterou považovala za ztracenou?

Krvavá Rose (Králové Wyldu #2)
Žij rychle a zemřeš včas. Tam Hashfordovou už unavuje práce v místní hospodě, kde roznáší korbely světově známým žoldnéřům a poslouchá bardy pějící písně o dobrodružství a slávě, která číhá hned za hranicemi jejího ospalého rodného města. Když k nim tedy zavítá největší žoldnéřská skupina vedená nechvalně známou Krvavou Rose, Tam se chopí příležitosti a přihlásí se na pozici jejich barda. Přesně po takovém dobrodružství touží — a přesně to také zažije, jakmile se její nová skupina vydá na výpravu, která může skončit jen dvojím způsobem: slávou, nebo smrtí. Je čas vydat se do divočiny.

Volání vlka (Čepel krkavce #1)
Vélin Al Sorna je žijící legendou, jeho jméno zná celé království. Právě pod jeho vedením byly dobyty celé říše, právě jeho meč vítězil v urputných bitvách — a jen díky jeho oběti bylo poraženo zlo strašlivější než cokoli, co tento svět dosud spatřil. Zvítězil v nespočtu bitev, avšak zaslouženou slávu vyměnil za poklidný život v Severních provinciích Sjednoceného království. Nyní se však ze zámoří proslýchají zvěsti o armádě zvané Ocelová horda, kterou vede muž považující se za boha. Vélin po další válce netouží, ale když se dozví, že žena, kterou kdysi ztratil, upadla do zajetí Hordy, rozhodne se s touto novou, mocnou hrozbou utkat tváří v tvář. Vélin proto putuje do říší Králů obchodníků, země, kde všemu vládne čest a intriky. Právě tam, za zvuku bubnů, jež svolávají znesvářené země do války, si Vélin uvědomí strašlivou pravdu: existují bitvy, ve kterých zvítězit nedokáže možná ani on.

Strategie úniku (Z deníků robokata #4)
Skupina Šerosvit ztrácí poslední zábrany a rozhodne se použít všech možných prostředků, aby zničila jak kompromitující materiály, tak i toho, kdo je získal. Co znamená chovat se podle naučeného vzorce a bezchybně plnit rozkazy už Robokat zažil. Vzepřít se a vydat se svou cestou už také vyzkoušel. Jenže porozumět lidskému světu, ve kterém se kromě přátelství a sounáležitosti objevuje i vypočítavost a nenávist, se ještě nenaučil. Ve snaze zachránit svůj tým se pouští do dalšího dobrodružství a nutno podotknout, že tentokrát bude muset nasadit veškeré svoje síly, aby se z něho nestalo dobrodružství poslední. Otázku si ale klade stále stejnou: jsem spíš bezcitný stroj určený k zabíjení, nebo bytost s nově získanými lidskými vlastnostmi?
 

Ostatní beletrie


Pustina
Švédský venkov, to nejsou jen nekonečné lesy, jezera s křišťálovou vodou a malebné červené domy na smaragdových pasekách. Daleko od civilizace bují lidská závist a chudoba, dívky nabízejí sex na zapadlých parkovištích a na chátrajících samotách se daří drogám. Liv Björnlundová si svůj osud nevybrala, určila jí ho Pustina, vesnice na samém konci silnice. Dcera ze statku, který poznamenala rodinná tragédie, pracuje na benzinové pumpě, kam ji každý den vozí otřískaným volvem její despotický otec Vidar. Liv si připadá jako v kleci. Až do chvíle, kdy je v opuštěné studni v lesích nalezen Vidar mrtvý. Do smrti hněvivého starého muže se zaplete dvojice dealerů a zlodějíčků, kteří věděli o jeho skrývaném bohatství. Ale všechno může být složitější. Vždyť nešťastníků, jimž vražda nabízí vstupenku do lepšího života, je Pustina plná.

Temný vzorec (Naturalista #4)
Doktor Theo Cray je proslulý tím, že za použití matematických metod dokáže vypátrat sériové vrahy. Jenže pak je vystaven působení patogenu ovlivňujícímu mozkovou činnost a vědomí, že má v těle virus, který z něj samotného může udělat zabijáka, mu zničí pověst i vyšetřování a on začne pochybovat o vlastní příčetnosti. Aby zachránil nevinné životy i sám sebe, sleduje Cray každé nové vodítko v případu vyšinuté zdravotní sestry, přestože pomalu ztrácí kontakt s realitou. Pokud má však dopadnout chameleonskou vražedkyni, musí čelit vlastní temné stránce, protože pouze v nebezpečných stínech najde to, co se snaží ulovit. A pro Craye je výprava nezaložená na výpočtech, ale pouze na intuici, tím nejděsivějším podnikem v jeho životě…

Sladká pomsta
Nejlepší pomsta je ušitá na míru! Od autora bestselleru Stoletý stařík. Spoře oděný Masaj v centru Stockholmu, kde mrzne, až praští. Geniální podnikatel prodávající pomstu na klíč. Pár toužící po odplatě. A ten, kterému se chtějí všichni pomstít. Kdo se ještě zamotá do zběsilého víru událostí a jakou roli bude hrát dvojice obrazů nejasné ceny? Jde o skutečná díla, či o padělky? A co s tím má společného papež? Začíná nepředvídatelná jízda napříč kontinenty a světem umění, která vám nedá vydechnout.

Dlouhý let domů
Napínavá romance z druhé světové války inspirovaná skutečnými událostmi. Je září 1940. Německé bomby dopadají na Británii a strach z blížící se invaze roste. Nepřátelské letouny křižují í i nebe nad Eppingem, kde Susan Shepardová a její dědeček Bertie trénují poštovní holuby a připravují je na důležitý úkol. Tisíce kilometrů odtud mladý americký pilot Ollie Evans nechce nečinně přihlížet hrůzám, které se dějí, a vydává se do Británie s úmyslem nabídnout pomoc Královskému letectvu. Jeho odhodlání ho přivede do Eppingu právě v okamžiku, kdy zasvěcení vojáci spolu se Susan a Bertiem spouští tajnou operaci s krycím názvem Columba. Jejím cílem je vysadit v okupované Francii stovky poštovních holubů a využít je k předávání šifrovaných informací o pohybech německých vojsk. V den, kdy Ollie na misi odlétá, je oběma mladým lidem jasné, že mezi nimi vzniká víc než jen přátelství. Když je Ollieho letadlo za nepřátelskou linií sestřeleno, šance na to, že se znovu setkají klesne na nulu. Nečekaným pojítkem se však stane Susanina milovaná holubice jménem Vévodkyně. Její neuvěřitelná houževnatost a oddanost se promění v naději, že nic nemusí být ztraceno… Neuvěřitelný příběh inspirovaný skutečnými událostmi. O síle lásky, hrdinství, ale i ztrátách, těžkých rozhodnutích a zbabělosti.

Mlčící fontány
Madrid, píše se rok 1957. Španělsko za diktatury generála Franca skrývá temné tajemství. Do země proudí turisté a zahraniční obchodníci lákáni na slunce a víno. Mezi mini je i osmnáctiletý Daniel Matheson, syn ropného magnáta, který přijede do Madridu se svými rodiči a doufá, že bude moci prostřednictvím čočky fotoaparátu poznat zemi, kde se narodila jeho matka. Fotografování - a osud - mu přivedou do cesty Anu. Překážky, jimž musí její rodina čelit, odhalují přetrvávající hrozby španělské občanské války i mrazivé rozhraní mezi štěstím a strachem. Danielovy fotky vyvolávají nepříjemné otázky. Je zahnaný do kouta složitými rozhodnutími, protože chce chránit ty, které miluje. V příběhu, kde se potkávají životy a láska s osudy, se ukáže neuvěřitelně temná stránka tohoto jinak slunného španělského města.

Čeští autoři


 
Navždycky
Mei Bradleyová se pomalu smiřuje s tím, že dopis z Bradavic už nedorazí. Tuhle nespravedlnost naštěstí zmírňuje čokoláda, kterou fakt miluje! Když už jsme u toho, miluje i svého nejlepšího kámoše Travise, ale to mu nemůže říct, aby všechno nepokazila. U jejího úhlavního nepřítele Liama není co pokazit, protože s tím válčí už od třetí třídy. Přestane Liam někdy prudit? Uvidí Travis v Mei víc než jenom kamarádku? A dojde konečně i na vysněné rande?

Hodná
Je dost dobrá na to, aby byla zlá? Dobra pracuje pro úspěšnou talk show a je zvyklá plnit příkazy i očekávání. Má přítele, kterého jiní obdivují. Má nesnesitelnou šéfovou, pro niž je ale nepostradatelná. Nepříjemné myšlenky zahání vínem. Navenek je milá. Poslušná. Tuší, že ji ostatní zneužívají, ale odmítá si to přiznat – protože tak se dá pohodlně žít. Anebo se jednou konečně probudí a začne se bránit. Naučí se používat zlo. Zkusí to jednou. Dvakrát. A pak mu podlehne úplně.

Kosti Mraza
Siva dokáže přežít i ty nejtužší zimy. Je totiž jednou z Dětí Mraza… vlastně byla. Její lid byl vyhlazen, ona jediná zůstala. Teď musí žít mezi vrahy svých nejbližších a čelit požadavkům kněžky Jedwigy, které ji dovedou až do vězení. Tam potká Bogobora – tvora, kterého kletba připravila o vlastní vůli a nutí ho zabíjet – a uzavře s ním dohodu. Společně se vydají hledat kosti Mraza, mocný artefakt, který může zabránit Jedwize, aby otevřela bránu samotné Nicoty a zničila severní království, jedno po druhém. Podaří se jim najít pozůstatky boha a zkáze zabránit?

Královi rytíří
Román z počátku čtrnáctého století se odehrává za vlády krále Václava II. Popisuje jeho cestu, která pozvedla České království a udělala z něj politickou velmoc. Václav získává polskou korunu a brzy nato i uherskou. Zároveň však chápe, že střet s Římskou říší je nevyhnutelný. Ve hře je i stará zášť k habsburské dynastii, která kdysi zničila jeho otce Přemysla Otakara. Když konečně ke střetu dojde a království je napadeno ze tří stran současně, vlivem politických her ztrácí veškeré spojence. Přesto se mu podaří útok odrazit…


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

5 komentářů:

  1. Koukám, že vychází další díl Naturalisty. :) Doma mám pouze první a podle něj se pak rozhodnu, zda v sérii budu pokračovat. :) Jinak mě jěště zaujala Daisy Jones & The Six.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo a já si naivně myslela, že to bude jen trilogie :-D

      Vymazat
  2. Jsem asi nejvíc zvědavá na první díl nové série od Maas - Půlnoční město :-) a pak mě láká Mlčící fontány.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Maas jsem taky zvědavá, ale do koupě se nehrnu. Dvůr nemá hotový a nevidí riskovat s další sérií. Navíc si moc nejsem jistá tou anotaci, jestli mě to bude bavit.

      Vymazat
  3. Devátý spolek a Mlčící fontány mě zaujaly asi nejvíc. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne