MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

05 srpna, 2020

Top výběr

Do mojí topky se teoreticky dostaly dvě knihy. Před bouří od české autorky určitě chci, jednak mě to láká po obsahové stránce, jednak to má krásnou obálku. A taky už jsem od autorky četla Noční labuť, která se mi líbila, tak si další dílko nenechám ujít. Jako druhou knihu tu mám Písek. Autorovu sérii Silo mám dávno přečtenou, ale nebavilo mě v ní úplně všechno. Proto píšu teoreticky, jelikož si zatím nejsem jistá, zda ji budu tak nutně potřebovat...


Před bouří (Krysy apokalypsy #1)
Každá apokalypsa potřebuje svoje krysy. Příběhy většinou nezačínají koncem světa. Jenže na Leru nastává konec světa každých sedm dní, když se jím proženou magické bouře, které srovnají se zemí vše, co se nachází mimo ochranné bariéry. Když totiž srazíte z nebes bohy, musíte počítat s následky. Bohové padli před osmdesáti lety. A jejich pád zanechal Ler zjizvený a z větší části neobyvatelný. Magií kontaminovaná půda, mutace nebo absence povrchové vody nejsou ničím neobvyklým. Mimo města může i jeden špatně nabitý bateriový článek znamenat předěl mezi životem a smrtí. Ne všichni se s tím ale dokázali smířit, a tak hledají způsoby, jak přelstít přírodní i lidské zákony — jako krysy si hledají skulinky, ve kterých můžou přežívat. Jenže co když si někteří lidé začnou uvědomovat, že mezi přežíváním a žitím je propastný rozdíl? A co teprve když si to uvědomí i sami bohové…

Písek
Ztracený otec. Opuštěná rodina. Zapomenutý svět. Vítejte v Písku, dalším apokalyptickém thrilleru Hugha Howeyho, autora fenomenální bestsellerové trilogie Silo, Turnus a Prach. Než se do něj vnoříte, pořádně se nadechněte – může to být naposledy. Starý svět byl zasypán. Nový teď existuje jen na vršcích pohyblivých dun. V zemi skučícího větru a pekelného, všudypřítomného písku se čtveřice sourozenců pokouší dát znovu dohromady svou rodinu. Jejich otec pracoval jako písečný potápěč, jeden z těch, kdo z hlubin pouště přináší pozůstatky starého světa, které lidem pomáhají přežít. Ale otec zmizel. A svět, ve kterém své děti zanechal, nejspíš brzy zmizí taky…

Zaujalo mě

V této kategorii, tedy beletrii bez YA prvků tentokrát neskončilo nic. Sice je srpen na novinky bohatý, ale neobjevilo se nic, co by mi až tak padlo do oka. Takže tuhle kategorii můžeme přeskočit...


Zaujalo mě v YA

A nakonec tu mám young adult. Tady zase pro změnu skočilo mnohem víc knih, než by se mi zamlouvalo. Ale Dračí město mě láká, jelikož od autorky mám na seznamu už hromadu knih. Čarodějné znamení zní opravdu dobře a navíc mě nějak očarovala ta obálka. Červená..., tady jsem na vážkách, nicméně lgbt literaturu občas čtu a navíc když jde o tak 'novátorské' prostředí... Aurora povstává je velikým lákadlem, protože od autorské dvojice jsem si zamilovala Akta Illuminae. Ale tam narozdíl od této knihy nejvíc bodovala grafická podoba knihy, takže si nejsem jistá, co očekávat zde. Rozetmění je poslední díl série, takže to už musím prostě dočíst. A Cela je taky dost poutavá svou anotací, není tedy nutné to více rozebírat.


Dračí město (Kroniky Deštné divočiny #3)
Lidé i draci konečně doputovali k bájnému městu Kelsingra. Z paluby živé lodi Tarman, vedené svérázným kapitánem Leftrinem, objevují svět strašidelných ulic lemovaných obrovskými budovami z černého kamene a míjejí sochy, které vypadají jako živé. Proč slyší podivný šepot a mají pocit, že je někdo pozoruje? Čas běží a chalcedští vrazi jsou drakům i strážcům v patách. Kdo bude slavit vítězství?

Čarodějné znamení
Válka s draky skončila před sedmdesáti pěti lety. Zůstalo však po nich čarovné znamení, které dává lidem magickou moc nad elementy. Císařství, které povstalo a draky porazilo, mezi lidmi prohlašuje, že čarovné znamení je poskvrněním, které musí být odstraněno. Proto každoročně děti s tímto poskvrněním odváží pryč. Mezi těmito dětmi je i Steiner, mladý kovář, kterého vojáci seberou a posadí s unesenými na loď. Jaký je čeká osud? A jaký osud čeká Steinera? Je odvážen na popravu, nebo se stane otrokem Císařství? Nebo bude jako zrno písku v soukolí plánů Císaře a jeho tajemných Strážců? Co se stane s jeho mladší sestrou Kjellrunn, kterou chce ochránit? I život této obyčejné vesnické dívky se po odjezdu bratra mění. Zaplétá se do nitek plných čarovných znamení, císařských intrik i tajemného příběhu jejího otce Marka, který se začíná odhalovat. Příběh dvou sourozenců se tak začíná proplétat s osudem celého Císařství.

Červená, bílá a královsky modrá
Co se stane, když se syn americké prezidentky zamiluje do britského prince? Alex Claremont-Diaz je pohledný a nesmírně charismatický mladík. Pro Bílý dům představuje marketingový poklad. Jediný problém je, že si dvakrát nerozumí s Henrym, princem na opačné straně Atlantiku. Když se navíc v bulváru objeví závěry, na nichž se Alex hádá s Henrym na královské svatbě, má to neblahý dopad na americko-britské vztahy. Hlavy rodin a států proto sestaví plán, jak napravit škody – Alex a Henry pro veřejnost sehrají divadýlko a uzavřou příměří. Jejich fingované přátelství ale postupně přerůstá v cosi mnohem hlubšího a taky nebezpečnějšího. Kdyby se totiž jejich přísně utajovaný vztah provalil, mohlo by to zmařit probíhající prezidentskou kampaň a zcela změnit vztah obou národů...

Aurora povstává (Aurora #1)
Píše se rok 2380 a kadeti, kteří ukončili studia na Akademii Aurora, míří na první mise. Snaha Tylera Jonese hrát si na hrdinu způsobí, že na něj zbyde jen jednotka odpadlíků a problémových typů. A do toho je tu Aurora Jie-Lin O’Malleyová, dívka, která může spustit válku gigantických rozměrů. Tyova banda podivínů teď představuje jedinou naději celé galaxie. Nejsou to hrdinové, které si zasloužíme, ale ti jediní, co byli po ruce. Hlavně žádnou paniku.

Rozetmění (Nikdynoc #3)
Itreyská republika se propadla do chaosu. Mia Corverová zavraždila kardinála Duoma a zvěsti o smrti konzula Scaevy se prohánějí po ulicích Božího hrobu jako požár. A pod jeho povrchem je hluboko v prastarých kostech města pohřbeno tajemství, které Republiku změní navždy. Mia a její bratr Jonnen musí cestovat hlubinami starodávné metropole. Jejich úkol je povede temnotou pod Božím hrobem, přes Moře mečů, zpátky do knihovny v Tiché hoře, k jedovatým Čepelím – Miiným dřívějším mentorům – a nakonec až k mystické Koruně Měsíce. Tam Mia konečně odhalí původ Temných a zjistí, co osud chystá pro ni i její svět. Ale tři slunce se teď kloní k západu a přichází temnotma – může ji vůbec přežít?

Cela
Když se vytoužená svoboda promění v noční můru! 1. díl strhující dystopie pro fanoušky sérií Labyrint nebo Hunger Games. Nezletilí vězni, kteří jsou odsouzeni k trestu smrti a čekají na svůj posední okamžik ve věznici The Loop, mají jedinou jistotu. Živi odtud nevyjdou. Ti, kteří si chtějí život alespoň prodloužit mohou nabídnout své tělo k experimentálnímu testování nových léků. Co přesně to ale znamená, nikdo neví. Luka na svůj trest čeká už dva roky. Naděje na útěk mu svitne v okamžiku, který umožní vězňům dostat se z cel a na chodbách věznice rozpoutá šílenství. To, co ho čeká na vytoužené svobodě, je však mnohem děsivější. Neznámá nákaza proměnila lidi ve vraždící monstra a svět upadl do chaosu. Podaří se Lukovi najít svoji rodinu a vypátrat ty, kteří jsou za katastrofu zodpovědní?


 
Tipy na vycházející novinky najdete i zde v článku. Pokud vás zajímá větší přehled knih, pokračujte do alba, kde najdete desítky knih...


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

5 komentářů:

  1. Ahoj Luci, pěkný výběr. já musím uznat, že díky koroně a roční pauze ve čtení jsem trochu ztratila přehled, takže se teprve dostávám zpátky do normálních kolejí.

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha Červená, bílá a královský modrá mě také hodně zaujala. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Z tvého výběru mě láká Červená, bílá a královský modrá a Aurora povstává :). Nicméně můj TBR je tak plný, že se k nim stejně dostanu až později..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to můj taky, to nemám šanci nikdy přečíst, ani polovinu z nich 😁

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne