MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 července, 2020

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v srpnu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek, nebo postupujte přímo díky hashtagu #vychazisrpen2020...

» V tomto článku najdete 10 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 144 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi


Aurora povstává (Aurora #1)
Píše se rok 2380 a kadeti, kteří ukončili studia na Akademii Aurora, míří na první mise. Snaha Tylera Jonese hrát si na hrdinu způsobí, že na něj zbyde jen jednotka odpadlíků a problémových typů. A do toho je tu Aurora Jie-Lin O’Malleyová, dívka, která může spustit válku gigantických rozměrů. Tyova banda podivínů teď představuje jedinou naději celé galaxie. Nejsou to hrdinové, které si zasloužíme, ale ti jediní, co byli po ruce. Hlavně žádnou paniku.

Rozetmění (Nikdynoc #3)
Itreyská republika se propadla do chaosu. Mia Corverová zavraždila kardinála Duoma a zvěsti o smrti konzula Scaevy se prohánějí po ulicích Božího hrobu jako požár. A pod jeho povrchem je hluboko v prastarých kostech města pohřbeno tajemství, které Republiku změní navždy. Mia a její bratr Jonnen musí cestovat hlubinami starodávné metropole. Jejich úkol je povede temnotou pod Božím hrobem, přes Moře mečů, zpátky do knihovny v Tiché hoře, k jedovatým Čepelím – Miiným dřívějším mentorům – a nakonec až k mystické Koruně Měsíce. Tam Mia konečně odhalí původ Temných a zjistí, co osud chystá pro ni i její svět. Ale tři slunce se teď kloní k západu a přichází temnotma – může ji vůbec přežít?

Cela
Když se vytoužená svoboda promění v noční můru! 1. díl strhující dystopie pro fanoušky sérií Labyrint nebo Hunger Games. Nezletilí vězni, kteří jsou odsouzeni k trestu smrti a čekají na svůj posední okamžik ve věznici The Loop, mají jedinou jistotu. Živi odtud nevyjdou. Ti, kteří si chtějí život alespoň prodloužit mohou nabídnout své tělo k experimentálnímu testování nových léků. Co přesně to ale znamená, nikdo neví. Luka na svůj trest čeká už dva roky. Naděje na útěk mu svitne v okamžiku, který umožní vězňům dostat se z cel a na chodbách věznice rozpoutá šílenství. To, co ho čeká na vytoužené svobodě, je však mnohem děsivější. Neznámá nákaza proměnila lidi ve vraždící monstra a svět upadl do chaosu. Podaří se Lukovi najít svoji rodinu a vypátrat ty, kteří jsou za katastrofu zodpovědní?

Statečné a zlomené srdce (Temné a osamělé prokletí #2)
Kletba byla zlomena, ale princ Rhen čelí ještě temnějším problémům. Povídá se, že není opravdovým dědicem. Ačkoli má Rhen po boku Harper, jeho strážce Grey není nikde k nalezení a zůstalo po něm více otázek než odpovědí. Od doby, co Grey porazil Lilith, je na útěku. Netouží zpochybňovat Rhenův nárok na trůn – dokud Karis Luran nezačne hrozit, že se Uhlíkova zmocní silou. Její vlastní dcera Lia Mara s matčiným plánem nesouhlasí, ale dokáže přesvědčit Greye, aby se Rhenovi pro dobro království postavil?

Před bouří (Krysy apokalypsy #1)
Každá apokalypsa potřebuje svoje krysy. Příběhy většinou nezačínají koncem světa. Jenže na Leru nastává konec světa každých sedm dní, když se jím proženou magické bouře, které srovnají se zemí vše, co se nachází mimo ochranné bariéry. Když totiž srazíte z nebes bohy, musíte počítat s následky. Bohové padli před osmdesáti lety. A jejich pád zanechal Ler zjizvený a z větší části neobyvatelný. Magií kontaminovaná půda, mutace nebo absence povrchové vody nejsou ničím neobvyklým. Mimo města může i jeden špatně nabitý bateriový článek znamenat předěl mezi životem a smrtí. Ne všichni se s tím ale dokázali smířit, a tak hledají způsoby, jak přelstít přírodní i lidské zákony — jako krysy si hledají skulinky, ve kterých můžou přežívat. Jenže co když si někteří lidé začnou uvědomovat, že mezi přežíváním a žitím je propastný rozdíl? A co teprve když si to uvědomí i sami bohové…
 
 

Ostatní beletrie


Cedrový dům (Rubínový pokoj #3)
Londýn, 1908 Victoria je uprostřed svatebních příprav. Její snoubenec Jeremy však musí sňatek odložit a odjet do Indie, kde byl spáchán atentát na vicekrále. V Londýně se mezitím dějí zvláštní věci. U zavražděného indického námořníka je nalezen medailonek s podobiznou Victoriina zesnulého otce. Když se Jeremy začne pohřešovat, cestuje Victoria se svým komorníkem Hopkinsem do Indie. Někdo je ale pozoruje ? a po Jeremym není ani stopy… Třetí díl strhující ságy na historickém pozadí pozdně viktoriánského Londýna a koloniální Indie s nádherným milostným příběhem navazuje na předchozí díly Rubínový pokoj a Tajemství růžového pokoje.

Imaginární přítel
Napínavý hororový příběh od autora bestselleru Ten, kdo stojí v koutě. Kate Reesovou život naučil, že násilníkovi, co přísahá, jak se polepší, není radno věřit. A tak sebere uprostřed noci svého sedmiletého syna Christophera a společně se vydávají hledat nový život. Cesta je zavede až do malého městečka Mill Grove v Pensylvánii, které je tak odlehlé a zapomenuté, že by je tam nikdy nikdo nehledal. Jenže když necháte jedno nebezpečí za zády, neznamená to, že další na vás už nečeká. A přitom se z počátku zdá, že konečně našli klidné místo k životu. Jenže pak Christopher zmizí. Šest dlouhých dní po něm není ani stopy. Dokud zničehonic nevyjde z lesa na kraji města. Není zraněný, je na něm ale něco divného. Nevrací se totiž sám. V hlavě slyší hlas, který mu napovídá, co má dělat. Hlas, který pro něj má jasný úkol. Christopher musí do Vánoc v lese postavit stromový domek. Pokud to nedokáže, stane se všem v Mill Grove včetně jeho milované maminky něco nepopsatelně strašného...

Časy se mění (Venkovské sídlo #3)
Zdá se, že na venkovském sídle nastávají klidné časy. Franziska našla starý domov a ve Waltrovi svou velkou lásku. Vnučka Jenny udělá všechno, aby si na rodinné usedlosti vybudovala svou budoucnost, a je šťastná s Ullim, jemuž se slibně rozbíhá podnikání v půjčovně lodí. Všechno ale není tak růžové, jak na první pohled vypadá: nově otevřená restaurace neprosperuje a při stavebních pracích ve sklepě dojde k nálezu, který oživí dávno zapomenutou historii. Franziska se obává, že by mohl souviset s její zesnulou sestrou a klade si otázku: Vymaní se někdy ze zajetí minulosti?

Jak se spřátelit s temnotou
Tohle se ti stane, když ti umře máma. Venku je ten nejzářivější letní den, ale uvnitř je tma. Tma je ve tvém domě, tma je ve tvém pokoji, tma je ve tvém srdci. Máš pocit, že tě ta temnota každou chvíli roztrhá na kusy. Tiger se cítí právě takhle. Ona a její máma, samy dvě proti celém světu – takhle to bylo vždycky. A pak její máma zničehonic zemře. Teď je v tom Tiger sama. Takhle se člověk učí spřátelit s temnotou...

Počkej na mě v Paříži
Jaké tajemství ukrývá dům na Rue Amélie? Když se Američanka Ruby v roce 1939 přestěhovala za manželem do Francie, netušila, že nastanou těžké časy a ta skutečná láska na ni v Paříži teprve čeká. Po smrti jejího muže se u dveří nečekaně objeví sestřelený britský pilot Thomas, který nemá šanci přežít bez cizí pomoci. Ve stejném domě bydlí také židovská rodina Dacherových, jejíž dcera Charlotte je pro Ruby jedinou spřízněnou duší. Zatímco Dacherovým hrozí koncentrační tábor, Ruby odmítá nečinně přihlížet zoufalé situaci a doufá, že jednou bude žít podle svých představ. Thomas touží po návratu do spojenecké armády, aby mohl bojovat za mír, a Ruby sní o tom, že jednou zase uvidí kvést vlčí máky v rodné Kalifornii. Nejdříve ale musí skončit druhá světová válka.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

10 komentářů:

  1. Hodně mě zaujala Aurora povstává. :) Určitě ji zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tu se těším, ale mám obavu, že budu hodně porovnávat s Illuminae...

      Vymazat
  2. Těším se na Rozetmění a na další díl Venkovského sídla :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozetmění chci taky číst, přece jen poslední díl série, ale zase tak moc mě to nebere...

      Vymazat
  3. Dost mě zaujal Imaginární přítel, jinak zbytek z výběru asi není úplně pro mě. Pár let zpět by mě určitě zajímala Cela, jenže v tomhle směru jsem už víc vybíravá a jen tak něco mě nenadchne.
    Ale po tamté knížce se v budoucnu určitě podívám. Musím si to ale někam poznamenat. Na začátku roku jsem si takhle vyhlídla knihu, co mi přišla ohromně zajímavá a taky měla teprve vyjít, jenže pak jsem úplně zapomněla jak název, tak autora a vlastně cokoli bližšího, co by mi pomohlo ji najít. Tak třeba na ni někde narazím zase náhodou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si všechno zaznamenáván v rámci účtu na databázi knih 🙂 moje hlava by to jinak všechno neunesla 😁

      Vymazat
  4. Tentokrát mě žádná kniha extra nezaujala. Snad jen Počkej na mě v Paříži by mě lákalo. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na výběr je jich docela dost, tady jsem zmínila jen pár z nich... :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne