MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 července, 2020

Až do dna • Chloe Neill

pátek, července 03, 2020 2 komentáře

Úspěšně jsem porazila pátý díl série. Opět jsem se zase o kousek posunula dál, i když v tomto případě, to nebylo až tak zásadní. Kromě jedné věci. Což nebylo tak překvapující, pokud člověk sledoval anotace dalších dílů...

Musím se přiznat, že tento díl mě moc nebavil. Nejenže všechny problémy ve městě mi přišly málo napínavé, ale strůjce jsem odhadla vcelku rychle. I když samotným postavám trvalo dlouho, než na to přišly, neustále sledovaly vodítka a netušily kdo je viník, tak vy jako čtenáři, pochopíte hodně rychle. Ale to by samozřejmě nebyl takový problém, protože v mnoha knihách se dá záporák odhadnout, důležité ale je, jaká k němu vede cesta a jak napínavé a čtivé to dokáže být.

Přes veškeré nedostatky jsem i tak našla to svoje. Samozřejmě i poslední kapitola není ničím převratným a člověk to tak nějak čekal. Přináší to spoustu otazníků do budoucna, protože dost pochybuji, že daná situace bude nějak příliš lehká a nekomplikovaná. Skutečný problém se jistě brzy ukáže.

Co mě asi ale štvalo nejvíc a kvůli čemu jsem chtěla knihu odložit, tak zabedněnost většiny postav. Totální arogance, zaslepenost, nevděčnost a nelogické myšlení. Jednání nové starostky, upíra z Prezídia (především u nadpřirozených starých bytostí očekávám velmi chytré a promyšlené jednání), lidí nenávidějících upíry a tak dále. Těchto postav v knize vystupuje snad naprostá většina. Neřeknu, kdyby se takový pitomec objevil jeden či dva, ale autorka tuto super vlastnost strká všem a tak máte dojem, že na světě jsou samý idioti. A já nesnáším, když se postavy chovají zaslepeně a bez rozumu. Ano, i v reálu existuje nespravedlnost a nesmyslnost, ale čeho je moc, toho je moc.

Takže, jak to shrnout. Nebezpečí vznikající díky magii bylo zajímavým nápadem, určitě bych to ale více rozvinula, protože jsem z toho necítila pocit ohrožení pro celé město. Postava, která si střihla roli záporáka byla odhadnutelná vcelku brzy díky vodítkům, které Merit našla. Škoda, že nikomu to nedošlo dříve (vždyť do očí bijící byly už i dialogy mezi postavami), závěrečná eskapáda s návratem postavy taky nic moc originálního, jsem zvědavá, jak to chce autorka nadále vysvětlit. A co hlavně, nejvíc mě štvaly absolutně hloupé postavy. A tak mi nezbylo, než dát knize tři hvězdičky, protože to zavání totálním kýčem young adultovského nespravedlivého chování dospěláků vůči mladším, v tomto případě všech ostatních vůči upírům. Musím si dát od série pauzu, protože teď rozhodně nemám chuť pokračovat.

Výraz zaujetí v jejich očích byl nezaměnitelný; bez výčitek by se dal nazvat „chtíčem". Tvářili se stejně jako notorický hazardní hráč, kterému byste nabídli místo u šťastného stolu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Až do dna
Drink Deep
Upíři z Chicaga
5
Petra Kubašková
Fantasy
2011 originál / 2015 překlad
256
Fantom Print
978-80-7398-336-9

Anotace:
Nad Cadoganským Domem se stahují mračna a nedávno přeměněná upírka Merit netuší, zda se jedná o temnotu před svítáním, či o klid před bouří. Samotné město je zmítáno nepokoji kvůli paranormálním obyvatelům a stát vyhrožuje, že schválí zákon o povinné registraci nadpřirozených.
Od chvíle, kdy upíři vystoupili na veřejnost, nebyla ještě nikdy situace tak vyhrocená. Kéž by se mohli na chvíli někam uklidit, aby lidé přestali panikařit. A co čert neche, voda v Michiganském jezeře náhle zčerná a teprve teď začne jít pořádně do tuhého.
Nová starostka Chicaga vytrvale tvrdí, že má vše pevně v rukou, ale Merit ví, že samou podstatu přírody dokáže změnit jen kouzlo vzešlé z té nejtemnější magie. Bude se muset obrátit na staré i nové přátele, aby zjistila, kdo za tím stojí, a zastavila ho dřív, než bude pro lidi i upíry pozdě.

Neslo to veškeré známky pokusu označit nás jako nezpůsobilé - nebo bylo účelem, abych vypadala ještě hůř, než jak jsem podle Franka už vypadala.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: facebook
 
Databazeknih.cz: Chloe Neill je New York Times a USA Today autor bestsellerů z upírů Chicagoland a Elite série. Narodila se a vyrůstala na jihu, ale teď je její domov v Midwest, dostatečně blízko, aby Cadogan House a St Sophia dávat pozor na věci. Není-li přepis zásluh je a Lily dobrodružství, ona peče, práce a drhne Internet pro dobré recepty a skvělé grafické zpracování. Chloe také udržuje její zdravý rozum tím, že tráví čas se svými spolužáky své oblíbené krajiny fotografem / manžela a jejich psi, Baxter a Scout. (Ona i fotograf pochopit psi mají na starosti.) Chloe je zastoupena Diver Lucienne The agentury Knight . Chloe je členem spisovatelů sci-fi a fantasy Ameriky a Romance Writers of America.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Bohužel ne vždy si všechny díly série drží stejně vysokou laťku. Snad bude příští díl lepší. ;)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne