MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 června, 2020

Top výběr

V hlavním výběru mám tentokrát dvě knihy. Samozřejmostí je nový a zároveň předposlední díl Cizinky, na který se třesu nejvíc a netrpělivě vyhlížím naskladnění. A jako druhou knihu, další příběh ze světa lovců stínů od Cassandry Clare. Budu doufat, že mě to bude bavit tak jako před lety...


Vepsáno krví vlastního srdce (Cizinka #8)
Píše se rok 1778: Francie vyhlašuje válku Velké Británii, britská armáda opouští Philadelphii a jednotky George Washingtona opouštějí údolí Forge. Jamie Fraser se vrací z vodního hrobu, aby zjistil, že jeho nejlepší přítel se oženil, jeho nemanželský syn ke své hrůze zjistil, kdo je jeho pravý otec a jeho milovaný synovec Ian se chce oženit s Kvakerkou. A Jamieho manželka Claire s jeho sestrou, Jenny dávají věci do pořádku. Jamie s Claire jsou vděční, že jejich dcera Brianna s rodinou žije ve Skotsku dvacátého století a jsou relativně v bezpečí. Nebo ne? Ve skutečnosti Brianna hledá svého syna, který byl unesen mužem, jenž je odhodlán dozvědět se jejich rodinné tajemství za každou cenu. Její manžel Roger, se odvážil k cestě do minulosti ve snaze syna nalézt... I když syn přítomnost neopustil. Teď, když je Roger pryč, se únosce může zaměřit jen na jeden cíl: Briannu.

Rudé svitky magie (Nejstarší kletby #1)
Další příběh lovců stínů, který je zároveň první knihou nové série. Její děj sleduje velkého čaroděje Magnuse Banea a Aleca Lightwooda na jejich cestách po světě po skončení velké války. Magnus Bane si nepřál nic jiného než dovolenou — luxusní výlet po Evropě po boku lovce stínů Aleca Lightwooda, který se navzdory vší nepřízni osudu nakonec stal jeho přítelem. Jakmile se však ubytují v Paříži, navštíví hrdinu dávná přítelkyně s informací o kultu zvaném Karmínová ruka, který uctívá démona a usiluje o vyvolání chaosu. Vše nasvědčuje tomu, že tento kult založil Magnus sám. Před spoustou let. Jen jako vtip. Nyní musí Magnus a Alec hledat po celé Evropě, aby vystopovali Karmínovou ruku a jejich nepolapitelného nového vůdce, dřív než kult způsobí další škody. Jako by nestačilo, že jejich romantická dovolená byla odsunutá, démoni nyní pronásledují každý jejich krok a je těžké poznat přítele od nepřítele. Jejich hledání začíná být čím dál zoufalejší, a tak Magnus a Alec si musí navzájem důvěřovat více než kdy jindy - i když to znamená odhalit tajemství, která oba mají. 

Zaujalo mě

V zájmech mám tři knižní kousky, ve všech případech se jedná o pokračování knih, které mám na seznamu už z dřívějška...


Síla bouře (Sedmiříší v troskách #3)
Nechte se unášet propletenými příběhy pozoruhodných mladých bojovníků, kteří se postavili tyrance obdařené čarovnou mocí a riskují, že v nemilosrdném víru války přijdou o všechno. Potulný námořník Evan Strangward dokáže ovlivňovat počasí, vlny a vítr, ale ani jeho čarovné schopnosti ho před nelítostnou císařovnou Celestine nemůžou chránit věčně. Celestinina neúnavná armáda krvepřísežných neustále roste a Evan se vydává do Fellsu, aby království varoval před hrozící invazí. Dobře ví, že pokud se mu nepodaří královnu z rodu Šedých vlčic přesvědčit, aby se císařovně postavila, celé Sedmiříší padne, a on tak přijde i o poslední útočiště. A mezi mrtvými bude i jediná osoba, o kterou Evan v žádném případě nechce přijít. Královninu dceru, respekt vzbuzující princeznu Alyssu ana‘Raisu, mezitím proti její vůli odvážejí na východ na palubě císařovniny lodi. Lyss je možná poslední naděje, jak císařovnu porazit přímo zevnitř její přísně střežené bašty. Ve třetím díle se sbíhají složitě propletené dějové linie a znesvářené Sedmiříší se snaží sjednotit proti strašlivé tyrance.

Zimní čarodějnice (Dcera čarodějnice #3)
Morgana žije v malém velšském městečku na počátku devatenáctého století a od zbytku tamních obyvatel se zásadně liší. Nepromluvila od doby, kdy byla ještě malá holčička, a díky své mlčenlivosti i magii, kterou však tak docela neovládá, je pro ostatní skutečnou záhadou. Její matka, ve snaze zajistit dceřino bezpečí, jí domluví svatbu z Caiem Jenkinsem, vdovcem ze vzdálené vysočiny, jenž o drbech, které kolem dívky panují, nic neví. Morgana je bez sebe zármutkem, protože nechce odejít z domova, ale brzy si zamiluje Caiovu farmu i okolní hory, a sám Cai si pomalu získává její srdce. Netrvá však dlouho a dívčiny zvláštnosti si začnou všímat i v její nové vesnici. Působí zde temné síla, která se nezastaví před ničím, a udělá všechno pro to, aby vesničany poštvala proti Morganě, i kdyby to znamenalo zkázu všech bližních. Morgana, nucená bránit svůj domov, svou lásku i sebe samotnou, se musí naučit ovládat své síly, pokud nechce ztratit úplně všechno.

Hluboký hrob: Mlha z moře (Dítě útesů #2)
Mlha z moře je druhým dílem kritikou oceňované hororové série pro děti z pera Camilly a Vivecy Sten. Je březen a na moře ve Stockholmském souostroví se položí neproniknutelná mlha. Podle starousedlíků je mlha znamením, že se brzy stane něco zlého. Co je ale její příčinou? Jedná se o přírodní úkaz nebo důsledek znečištění Baltského moře a životního prostředí? Nebo se jedná o něco docela jiného? Zdá se, že Tuva je jediná, kdo vidí spojitost mezi hustou mlhou a stvořením z minulosti. Stvořením, které se probralo ze svého spánku a teď se zlobí. Stvořením, které se chce pomstít všem lidem za jejich lhostejnost. Připravuje pomstu. Tuva je jediná, kdo se odváží číhající katastrofu zastavit. Ale jak to dokázat, když její vlastní matka nedokáže přijmout pravdu o jejím původu, její otec přišel o práci a utápí svůj žal v alkoholu a Rasmus – její nejlepší přítel – ji najednou zradí?

 
Tipy na vycházející novinky najdete i zde v článku. Pokud vás zajímá větší přehled knih, pokračujte do alba, kde najdete desítky knih...


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Na knihy na červen jsem ještě nekoukala. A jestli nakonec v tom červnu vyjde Rozetmění, tak rozhodně jej budu chtít přečíst. Přece jen poslední díl série. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nejsem si jistá, je to myslím posunuté až na září...

      Vymazat
  2. Ano, Vepsáno krví vlastního srdce je povinnost. :)) Vypadá to, že je to zase pěkný macek. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na Rudé svitky magie se moc těším. I když teda poslední roky příběhy o lovcích stínů spíš jen sbírám, než abych je opravdu četla :D Budu muset napravit. Moc se mi líbí obálka, je lepší, než co nakladatelství plánovalo původně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem nestihla číst všechny, ale mám je doma 🙂

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne