MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 dubna, 2020

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v květnu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek, nebo postupujte přímo díky hashtagu #vychazikveten2020...

» V tomto článku najdete 10 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 62 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi


Smyčka medúzy a další příběhy
Mezi Lovecraftovy nejzajímavější práce patří povídky z období, kdy byl trýznivou finanční situací nucen psát pro jiné, ať už jako utajený, anonymní autor, přepisovatel nebo přiznaný spolutvůrce, vesměs rozvíjející náměty a leckdy i sny platících zákazníků. I do všech těchto děl se však otiskovaly jeho svébytné vize a styl a občas se do nich vkradly děsivé bytosti z jeho slavného panteonu. S. T. Joshi, známý badatel a znalec autorova díla, ty nejlepší spolupráce a revize sebral do dvousvazkového vydání, v němž jsou všechny povídky opatřeny zasvěcenými poznámkami a komentáři a uvedeny do souvislosti se zbytkem Lovecraftovy tvorby. Výsledkem je dvousvazkový soubor, jenž jistě potěší všechny příznivce tohoto klíčového představitele moderního hororu.

Větrný přístav
Slavný autor bestsellerů George R. R. Martin a uznávaná spisovatelka Lisa Tuttleová napsali skvostný nadčasový příběh o světě svázaném železnou tradicí a o mladé ženě, která se proti zavedeným pořádkům vzbouří s umanutou vírou ve svůj spravedlivý sen. Maris se narodila jako dcera rybáře, nepřeje si však nic jiného než létat nad širými oceány Větrného přístavu. Aby svého snu dosáhla, prolomí posvátnou tradici, dle níž se křídla dědí ve vyvolených rodech, místo aby se předávala těm, kdo prokáží výjimečné schopnosti. Její revolta však spustí řetězec nepředvídaných událostí a společenských proměn, jež ohrozí křehkou stabilitu lidské společnosti.

Zaslíbená (Zaslíbená #1)
Když se král Jameson veřejně vyzná ze svých citů k lady Hollis Briteové, Hollis to překvapí – a nadchne. Koneckonců vyrůstala na zámku Keresken a odjakživa soupeřila s dalšími šlechtickými dcerkami o královu pozornost. Získat si jeho srdce, to je splněný sen. Ale Hollis si brzy uvědomí, že zamilovat se do krále a stát se královnou možná není ten šťastný konec, který si představovala. A když se setká s neurozeným cizincem, který má záhadnou schopnost nahlédnout přímo do jejího srdce, pochopí, že budoucnost, po které opravdu touží, je úplně jiná, než by ji kdy napadlo.

Dvě temné vládkyně (Temné koruny #3)
Tři sestry už své karty vynesly. Další královna však svou partii teprve rozehraje! Královna Katharina konečně získala korunu, královstvím se však nesou nespokojené hlasy a jejich volání každým dnem sílí. Mirabella a Arsinoe se ukrývají na pevnině a každou noc prožívají svou vlastní noční můru. Zjevuje se jim přízrak proslulé Modré královny, jenž svým kostnatým prstem ukazuje k moři a dává jasný pokyn: vraťte se na Fennbrin. Chystá se povstání, s nímž má Modrá královna možná víc společného, než by kdokoli hádal… nebo čekal.

Supernova (Renegáti #3)
Nova a Adrian se ze všech sil snaží zabránit odhalení svých skrytých identit. Zatímco zuří bitva mezi jejich alter egy a odlišnými světy, v nichž se pohybují, nad Gatlon City se vznáší daleko nebezpečnější hrozba. Na světlo vyplouvají tajemství, lži i zrady… a dělení na padouchy a hrdiny už dávno není tak snadné. Nova s Adrianem musí sjednotit zdánlivě nesmiřitelné strany konfliktu – pokud se jim to nepovede, mohou přijít o všechno. I o sebe navzájem.
 
 

Ostatní beletrie


Vlci z Cally (Temná věž #5)
Magická směs fantasy a hororu, vizionářská série Stephena Kinga, která se nepodobá ničemu, co jste kdy četli. Tentokrát cestovatele nečekaně vyhledají vesničané, kteří je požádají o pomoc, neboť jsou sužováni bytostmi, jež nazývají Vlky. O pistolnících z rodu Eldova je totiž známo, že žádost o pomoc nikdy neodmítnou. Ale i zdánlivé zdržení může znamenat komplikovanou ztrátu na cestě Paprsku. Po vrcholném utkání ve skleněném paláci s Rolandovým dávným známým a po strašlivém odhalení se čas opět změní. Cestovatelé pochopí, že je někdo přenesl zpátky na stezku Paprsku. Hned poté objeví vzkaz: „Vzdejte se Věže. To je poslední varování."

Obchůdek na rohu
Rosa Larkinová jednoho dne s překvapením zjistí, že jí někdo odkázal malý obchod na venkově. V Londýně ji nic nedrží, tak se vydává do neznáma. Vloží všechno, co má, do nového podnikání a před očima maloměsta se snaží uspět. Máme tu pohledného ragbistu, sexy instalatéra, šťouravého novináře a další svérázné figurky. A Rosa řeší i několik záhad: Kdo ujel od dopravní nehody, kam se ztratil vzácný náhrdelník a kdo se skrývá za jejím tajemným dědictvím. "Záhadné dědictví vám může zkomplikovat život i přinést lásku, o jaké jste snili."

Travič (Rakvář #2)
Policistka Florence Loveladyová se vrací do městečka Sabden, aby splnila slib daný Larrymu Glassbrookovi. Před třiceti lety ho usvědčila ze sériových vražd. A nyní jí umírající Larry tvrdí, že čtyři dětské kostry nalezené kousek od bývalého městského sirotčince neležely v zemi dlouho. Vlastně je tam musel kdosi zahrabat docela nedávno... Po Larryho smrti se do svého rodného města odhodlá vrátit i jeho dcera Cassie. Chce znovu získat přízeň muže, kterého miluje už od dětství. Nezastaví se před ničím, aby tento svůj záměr naplnila. V Sabdenu se tedy ve stejný čas ocitají dvě ženy, které tam před třiceti lety kvůli děsivým událostem málem přišly o život. A je dost dobře možné, že stejná hrozba tam nad nimi visí i v současnosti.

Co po ní zbylo
Profesoru poezie na odlehlé Vermontské univerzitě Jonahu Baumovi se celý život převrátí vzhůru nohama, když jeho žena Rebecca a malá dcerka Sally zmizí z domova. Nic neukazuje na únos — žádné stopy vraždy, žádný důkaz, že Rebecca Jonaha opustila. Jen Sallyiny mrazivé kresby, Jonahovy malé lži a šerifovy obavy, že nic není takové, jak to vypadá. I Sallyina nejlepší kamarádka Lucinda ví, že Sally by jen tak nezmizela, když spolu sdílejí tolik tajemství — zvlášť to, co viděly v lese. A Lucinda přísahala, že tohle tajemství si nechá pro sebe. V den pětadvacátého výročí zmizení své ženy a dcery najde Jonah v lese malou dívenku. Nemohla by to být Sally? Je holčička vůbec skutečná, nebo je jen výplodem Jonahova zoufalství a smutku? Anebo se v temných lesích odehrává něco zlověstnějšího?

Nová doba (Kavárna U Anděla #1)
Strhující příběh jedné kavárenské dynastie na přelomu 20. století. Mladá Hilda sotva dokáže uvěřit svému štěstí. Válka skončila a kavárna U Anděla zůstala jako zázrakem ušetřena. Přes všechny překážky chce tento rodinný podnik s bohatou tradicí opět učinit skvělým místem setkávání významných osobností, čímž byl proslulý dříve. Mladý mír však již brzy zkalí první konflikty. Když přijde do kavárny půvabná mladá žena a představí se jako její sestřenice Luisa, vyvolá to v Hildě nedůvěru. Kdo je tahle záhadná Luisa, která se z Východního Pruska dostala až do Wiesbadenu? Narůstající rivalita mezi oběma ženami ohrožuje harmonickou atmosféru v kavárně. Dokud Hilda i Luisa nakonec nepochopí, že mají cosi společného – tajemství z válečné doby, jež je dodnes děsí.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. Děkuji za další várku novinek. :) Zaujala mě Zaslíbená, Obchůdek na rohu a hlavně Kavárna u anděla, protože popis kavárenská dynastie... mluví sám za sebe. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta Kavárna u Anděla by nemusela být špatná!


    Já se nejvíce těším na Weavera, Marsons, Lapenu atd :D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne