MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

07 dubna, 2020

Určitě jste si všimli změn, které probíhají na blogu, v mém stylu čtení, ve vytipovaných knihách a podobně. No, kdo by si nevšiml, když o tom pořád melu, že (konec konců tento rok pro mě měl být zlomový a přinést trochu jiný blogový režim) :-D. Jde o to, že si neustále uvědomuji, že je nutno nějakých zásahů, jednak aby mě čtení a psaní článků nadále bavilo, a jednak proto, že to prostě a jednoduše potřebuji.

Přichází období, kdy si chci lépe vybírat četbu a víc si užívat propracované příběhy, které nebudou jen o postavách a emocích, ale hlavně o příběhu a obsahu. Young adult knihy stále štosuji na zvláštní seznam, ale do popředí se dostávají jiné kousky a mnohdy i trošku staršího data vydání. A tak jsem se rozhodla, že vytvořím takový seznam zájmů, tedy knih, co mi padly do oka a velice ráda bych si je přečetla.

Možná to pro někoho bude inspirací, pokud se zamýšlí nad změnou čtecího žánru jako já. Popravdě moc blogerů a čtenářů, co by četli fantasy mimo žánr YA neznám, takže jde většinou o knihy, na které jsem jednoduše narazila náhodou. K dispozici tedy dávám první část a vy mi nezapomeňte napsat, co vás zaujalo, případně co máte přečteno a vaše názory na tyto série :-).


Zaklínač

Sérii mám doma už nějaký pátek. Před lety jsem si přála k  vánocům první díl, abych to vyzkoušela a nakonec jsem jako překvapení dostala rovnou celou sérii. Byla jsem hrozně nadšená, ale k prvnímu dílu jsem se dostala až po nějaké době. Mezi prvním a druhým dílem byla prodleva ještě větší. S ostudou musím říct, že mě znovu nakopl moment, kdy oznámili natáčení seriálu. A tak jsem se vrátila a objevila tak nový oblíbený svět. Momentálně na mě čeká už čtvrtý díl a samozřejmě i zbytek. Takže Zaklínač je na pomyslné nejvyšší příčce.

Anotace prvního dílu: Zaklínač… Ošlehaný muž bez věku, jehož bílé vlasy nejsou znakem stáří, ale mutace, kterou musel podstoupit. Placený i dobrovolný likvidátor prapodivných tvorů: mantichor, trollů, vidlohonů, strig, amfisbain – pokud ovšem ohrožují lidský rod; v takovém případě zabíjí i bytost zvanou člověk. Prvotřídní, skvělý bojovník, který není neporazitelný ani nezranitelný – naopak, téměř z každého dobrodružství si odnáší další šrámy na těle i na duši.



Prachmistři

Tato série mi byla přímo doporučena v jedné fb skupině, když jsem sháněla inspirace. Nejsem si jistá, jak moc mě to osloví, ale předpokládám, že propadák to nebude, díky hodnocení, jaké knihy nasbíraly.

Anotace prvního dílu: Polní maršál Tamás svrhl svého krále, aby hladovějícímu lidu přinesl chleba, jenomže převratem také vyprovokoval válku v Devateru států, vnitřní útoky fanatických roajalistů a nenasytnou honbu za penězi a mocí mezi svými údajnými spojenci. Tamás, na hranici svých sil, spoléhá na to, že několik jeho zbývajících prachmistrů udrží mír. Chaosem se však šíří zvěsti. Povídá se o zlomeném slibu, znameních smrti a bozích opět kráčejících po zemi. Těm starým pověstem ale nikdo nevěří. Možná by měli začít věřit všichni.



Roztříštěná říše

V tomto případě jde o zakoukání na první pohled přes obálky. Při prohledávání databáze v žánru fantasy jsem je zahlédla a hned jsem zjišťovala obsah. Sice se mi zdá, že půjde o klasického zástupce, kde se jedná hlavně o království a boje uvnitř, ale předpokládám, že o YA nejde...

Anotace prvního dílu: Mějte se na pozoru před Trnovým princem... Když mu bylo devět, sledoval, jak mu přímo před očima zavraždili matku a bratra. Když mu bylo třináct, byl vůdcem bandy krvelačných banditů. Do patnácti má v plánu být králem... Nastal čas, aby se princ Honorous Jorg Ankrath vrátil na hrad, který kdysi opustil, a přihlásil se o dědictví, které mu po právu náleží. Svět se pro něj změnil v den, kdy visel na trnech ostnovníkového keře a sledoval, jak muži hraběte Renara vraždí jeho matku a mladšího bratra. Od té chvíle prahne Jorg po pomstě. Život a smrt pro něj představují jen obyčejnou hru - hru, ve které nemá co ztratit, ale ve které může vyhrát úplně všechno. Jenže v otcově hradě na něj nečeká nic, než zrada. Zrada a temná magie. Je možné, aby osamělý chlapec, byť nade vší představu divoký a zvrhlý, porazil nepřátele, jejichž moc přesahuje i ty nejbujnější představy?




Mistborn

Klasika, pokud to tak můžu nazvat, kterou vyzvdvihovalo už tolik lidí. Kdykoli jsem se ptala na něco ohledně tipu na fantasy, tak mi obvykle tohle poslalo hned několik nadšenců. Celkově to vypadá opravdu zajímavě a tak jsem neskutečně natěšená.

Anotace prvního dílu: Už přes tisíc let padá z oblohy popel a nekvetou květiny. Už přes tisíc let žijí skaatové v nelidských podmínkách a v trvalém strachu pod krutou absolutní vládou nesmrtelného Pána Vládce. Nadějí na únik z tohoto pekla se stává až Kelsier, který v sobě objeví schopnost allomancie, příslušející pouze mistbornům, schopnost „spalovat“ kovy a získávat tím krátkodobě mimořádné schopnosti – sílu, předvídavost, možnost ovlivňovat druhé. Obklopen elitou podsvětí chystá útok proti Pánu Vládci. Ten by však nebyl uskutečnitelný, kdyby se Kelsier náhodou nesetkal s dívkou jménem Vin, sirotkem z ulice, zvyklým nečekat od lidí nic než zradu. Odhalí u ní také mimořádné schopnosti mistbornů a naučí ji využívat je. Prostřednictvím Vin infiltruje okolí Pána Vládce. Kelsierův plán se ovšem začíná vyvíjet nečekaným směrem a míří k tragickému vyústění… Příběh je plný napětí, intrik, překážek, nečekaných zvratů i vtipu.




Malazská Kniha padlých

Na tohle jsem narazila díky Baru Alex, která se sháněla po jednom dílu. Obálka se mi moc zalíbila, takže jsem opět hledala. Po pravdě beru za vděk skoro vším, co se v tomto žánru zamane :-D.

Anotace prvního dílu: V rozlehlé Malazské říši to vře, podrobené státy téměř vykrvácely během dlouhých let nekonečných válek, čistek a bratrovražedných bojů, a také při srážkách s pánem Měsíčního Kamene. Císařovna Laseen však dál vládne tvrdou rukou s pomocí svých obávaných asasínů. Nyní svůj nenasytný zrak upřela na Darúdžistán, poslední ze Svobodných měst Genabakis, starobylou a ušlechtilou baštu nezávislosti, která ještě vzdoruje. Nicméně říše není jediným hráčem v této hře. Svůj první tah ze stínů učinila ještě zlověstnější síla... Tato skvěle vymyšlená epická sága je zasazená do dokonale ztvárněného světa a uvádí do říše fantasy literatury nový zajímavý hlas. Přináší chytrou a napínavou zápletku, temnou a složitou mytologii, divokou a vrtošivou magii a houf přesvědčivě napsaných postav.



Archiv Bouřné záře

Opět díky Baru, která knihu fotila na instagramu. Samozřejmě bych to nebyla já, kdybych si ji hned nenašla. Jde teda o hodně velké bichle, velikostně jsem takhle četla snad akorát Cizinku, která je tomu nejblíže, ale to není něco, co by mě odradilo :-D.

Anotace prvního dílu: První kniha plánovaného desetidílného cyklu je vstupní bránou do světa Rošáru. Rošár je kamenná země zmítaná bouřemi, jimž se přizpůsobila příroda (rostliny rostou z kamene a v bouřích se zatahují do země, zvířata se ukrývají do ulit a tvrdých schránek) i lidé (města se staví podle přesných schémat v místech mezi skalami). Při bouřích se uvolňuje zvláštní energie, bouřná záře, kterou je možné nabít polodrahokamy a ty potom využít třeba k pohonu fabriálů (důmyslných zařízení, která lidem zjednodušují život). Předurčení jedinci dokáží pomocí bouřné záře znásobit své síly a získat mimořádné schopnosti. Tento svět čelí dvěma hrozbám: periodickým obdobím katastrofálních spouští, z nichž ta nejhorší a poslední má teprve přijít, a odvěkému nepříteli, pustonošům, proti němuž lidstvo v dávné minulosti bránily rytířské řády paprsku, než záhadně zmizely ze země. Lidem po nich zůstaly jenom střepkordy a střepláty, mystické zbraně, které mění obyčejné lidi v neporazitelné válečníky. Není jich mnoho a platí se za ně královstvími. V tomto světě se odvíjejí na pozadí poněkud absurdní války aletů proti paršendům osudy tří hlavních hrdinů, zprvu samostatně, postupně se v náznacích začínají prolínat.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

9 komentářů:

  1. Držím palce, ať ti "změna čtiva" pomůže a stále tě čtení a blogování baví. :)
    Jinak co se týče knih, tak po Roztříštěné říši a Malazské knize padlých jsem dřív pokukovala, protože obálky i anotace vypadají vážně skvěle, ale... jak už jsem psala na FB, bohužel se teď s pandemií a všemi omezeními tolik "stresuju", že dávám opravdu přednost spíše oddychovému čtivu a ničemu přehnaně složitému. Můj mozek by to prostě aktuálně nedal. Musím, ale říct, že za mě je TOP i znovu si přečíst oblíbené knihy. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to ano, ale kdyz vidim, kolik me toho ceka, nejsem schopna neco vzit a cist znovu :-D
      a co se tyce tebe, myslim, ze ty jsi celkove typ na romantiku nez takovou fantasy :-P

      Vymazat
  2. Co znám, tak je jen Zaklínač, u kterého jsem si dost připadala jako na horské dráze, jednou mě to bavilo, a po druhé ne. :/
    Jinak já si teď vzpomněla taky na jednu fantasy sérii - Démonský cyklus -, který si chci co nejdříve přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, u toho mam prectene prvni tri knihy a zbytek zatim ceka, ale velice brzy se do nej budu poustet a pokracovat :-)

      Vymazat
  3. Z těchto knih jsem žádnou nečetla, a dokonce ani většinu neznám. :) Snad jen Zaklínače, o kterém uvažuju už několik let. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak Zaklinace rozhodne doporucim a zbytek, to teprve zjistim :-D

      Vymazat
  4. Lucy zdravím,
    říká ti něco série Čaroděj Zeměmoří?
    Případně Amber? Pokud ano, docela by mě zajímal tvůj názor na ně.
    A Pokud ne, zkus přečíst. Mohlo by se ti to líbit vzhledem k výše uvedeným dílům.
    Krásný den přeji.
    G.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krásné ráno, to si troufám řící, že je veliká škoda neb je to opravdu skvostný zážitek. Projít světem Zeměmoří či stíny Amberu.
      https://cs.wikipedia.org/wiki/Amber_(Roger_Zelazny)
      https://www.databazeknih.cz/knihy/zememori-carodej-zememori-45253

      Dovol, přiložil jsem odkazy. Kdyby tvůj čas a dovolil a kroky tě někdy zavedli to těchto světů, zcela jistě to bude skvělý zážitek. ;-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne