MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 března, 2020


I když byl první díl spíše průměrný a rozhodně kvalitou nedosáhl například na sérii Mercedes Thompson (alespoň v mých očích to už jen tak nepředčí), nehodlala jsem u něj skončit. A tak bylo nasnadě se pustit do pokračování.

Jak už anotace napovídá, posunuli jsme se v čase o několik měsíců, kdy se Merit už začala smiřovat s novým životem a bere své nové povinnosti vážně. Rozhodně u knih oceňuji, když autoři v dalších dílech jemně naznačují události těch předchozích, protože tím člověku osvěží paměť, ale na druhou stranu i malým opakováním, to lépe dostanou do hlavy. A tady autorka opravdu ráda připomíná detaily, hodně a často. Pár škrtů v tomto ohledu by nebylo na škodu.

Dění je opět tak nějak na pozadí. Asi kromě poslední čtvrtiny se toho zase tak moc neděje. Občas jsem si připadala jako zpátky v young adult knize, kdy se neustále řeší emoce, city v trojúhelníku, co kdo nosí na sobě a podobně. Na to, že je hrdince skoro třicet, se chová stále jako dvacítka. Naivní, paličatá, zahrává si s city ostatních a není schopná ani řešit důležité věci s druhými. Často si nechává detaily pro sebe do doby, než se to absolutně pokazí.

Už když jsem do této série vstupovala, brala jsem to s rezervou. Ne každá kniha mě dokáže nadchnout a správně zaujmout. Obvykle mám ráda spoustu akce, nějaké to napětí, upřímnost mezi postavami a především zajímavé a silné ženské hrdinky. Chápu, že musí dojít i k nějakému vývoji, ale vzhledem k věku, si prostě hlavní postavu Merit zatím nedokážu více oblíbit. Celkově ani upíři moc dojmu nedodali. Působí hodně lidsky, jedí hamburgery, koukají na televizi a neustále se popichují. Jsou až moc lidmi než nadpřirozenými bytostmi. Netvrdím, že musí v každé knize působit jako krvelačné bestie, co nemají na výběr, ale trochu toho temna a tajemna by jim zaručeně slušelo více.

Takže abych to shrnula. Postavy jsou zatím dost ploché a nevýrazné. Hlavně co se týče naší upíří komunity na popředí. Rozhodně by neuškodilo řešit více problémy mezi upíry a lidmi (či jinými druhy), které jsou neustále připomínány, ale není jim věnováno tolik času. Omezila bych ty neustálé kecy ohledně toho jak to tamty dva strašně přitahuje, ale oni chtějí i nechtějí do toho jít. Protože jinak to na mě křičí dojmem ženského románu a ne fantasy. Jinak kniha se čte rozhodně dobře a rychle, nezabere vám příliš mnoho času, je hodně nenáročná a obsahově hubená. Někomu může stačit, někomu se bude zdát ochuzená. Takže za mě opět průměr.

Chvíli jsem stála ve dveřích a doufala, že mě Luc nějak líp navede – co si mám k sakru já počít s paparazzii? – ale udělal na mě jen „kšá“, ať už jdu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Kousnutí páteční noci
Friday Night Bites
Upíři z Chicaga
2
Petra Kubašková
Fantasy
2009 originál / 2014 překlad
272
Fantom Print
978-80-7398-271-3

Anotace Databazeknih.cz:
Deset měsíců poté, co upíři odhalili smrtelníkům v Chicagu svou existenci, si coby celebrity užívají pozornost hodnou hollywoodských hvězd. Jakmile se však lidé dozvědí o jejich Mejdanech – hromadných večírcích, kde upíři hodují a kam si za tímto účelem vodí smrtelníky jako dobytek – začnou obyvatelé města brousit kůly. Nyní záleží na novopečené upírce Merit, aby se znovu spojila se svou snobskou rodinou a fungovala jako prostředník mezi lidmi a krvesaji, a aby další nechutné detaily upířího života nepronikly do médií. Někdo si však mír mezi nimi nepřeje – někdo, kdo v sobě chová dávnou zášť…

Jakkoli jsem musela přiznat, že mi dělalo dobře, když se do Ethana strefoval, byla jsem pořád na jeho straně, a nebyla jsem ani natolik naivní, abych kousala do ruky, která mě živí, i kdybych tím potěšila starostu.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: facebook
 
Databazeknih.cz: Chloe Neill je New York Times a USA Today autor bestsellerů z upírů Chicagoland a Elite série. Narodila se a vyrůstala na jihu, ale teď je její domov v Midwest, dostatečně blízko, aby Cadogan House a St Sophia dávat pozor na věci. Není-li přepis zásluh je a Lily dobrodružství, ona peče, práce a drhne Internet pro dobré recepty a skvělé grafické zpracování. Chloe také udržuje její zdravý rozum tím, že tráví čas se svými spolužáky své oblíbené krajiny fotografem / manžela a jejich psi, Baxter a Scout. (Ona i fotograf pochopit psi mají na starosti.) Chloe je zastoupena Diver Lucienne The agentury Knight . Chloe je členem spisovatelů sci-fi a fantasy Ameriky a Romance Writers of America.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Ty jedeš. Včera první díl, dneska hned druhý... :))

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím, že jsem o této sérii již někde slyšela. Ale teda s upíry si chci přečíst Bratrstvo Černé dýky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jojo, tech upirin mam naplanovanych vic, to se pak bude porovnavat :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne