MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

26 března, 2020


Recenzní kniha


Dostávám se k závěrečnému dílu série z pera české autorky. U prvního dílu jsem se z počátku cítila trošku nejistě, protože je v textu opravdu velké množství jmen a nejrůznějších pojmů (mnohdy jsem si přála mapu, přehledný rodokmen či rovnou bestiář). Navíc většina postav je svázaná rodinnými vazbami, takže to bylo lehce ošidné a nepřehledné. Ale s postupem času jsem se do toho vkrádala více a více, až jsem se prokousala do velkého finále.

Mými oblíbenci se samozřejmě stali Arrakiel a Sibiel. Ale po pravdě, většina postav na té 'správné straně' (tedy kromě záporáků) byla psána tak, že si je čtenář nakonec musel oblíbit. Tak trošku to působilo jako pohádka s pocitem, že všichni budou žít šťastně až na věky, protože i když se děly velké věci, většinou jsem neměla o nikoho velkou obavu. Určitě se mi líbil i postupný vývoj postav. Rozumějte, od začátku příběhu po poslední stranu uběhlo rovnou několik let. A situace byla i opravdu vážná. Válka, umírání, útěk do bezpečí a spousta dalšího, takže je jasné, že k nějakým změnám dojít muselo. Občas to bylo takové zamotanější, někdy naopak dost očividné. Ale bylo aspoň o čem číst.

Poslední kniha byla pro mě nejlepší a nejzáživnější. Úvodní fakta byla za námi a tak zbyl prostor na akci, velké změny a konečné rozuzlení. Už nebylo moc místa na zbytečné natahování okolností, na kličky, které by to více komplikovaly. Sice ano, nebyla to pro hrdiny procházka růžovou zahradou, neustále se něco dělo a vyhrocovalo a občas jsem si říkala, jak mi některé pasáže přijdou zbytečné. Ale když jsem dorazila do cíle, měly přece jen svůj smysl. A ten překvapivý závěr mě v tom utvrdil nejvíc.

Kniha je nápaditá a čtivá. Jde sice o žánr fantasy, ale rozhodně se tu notně vyskytují fyzikální podněty, cestování prostorem, jelikož byla zmíněná i Země, tak předpokládám vesmírem, takže i nadšenci sci-fi si tu najdou to své. V knize se dá najít mnoho prvků jako věda, politika, intrikaření, ale i romantika (občas docela předvídatelná a zjednodušená) a tak dále. Je pravda, že může jít i o trochu náročnější čtení díky orientaci v textu. Jmen je dost a některá jsou hodně podobná (Moreta x Moneta a další) nebo docela dlouhá. Určitě mi pomohlo, když jsem druhý a třetí díl četla blíž za sebou bez velkého odstupu, abych neztratila přehled.

Určitě jsou věci, na kterých by se dalo zapracovat, protože občas některé pasáže působí dojmem rozvláčného nataženého sýra a mnohdy v tom nejzajímavějším uhání mílovými kroky, ale tento díl byl za mě nejlepší. Moc se mi série líbila svým celkovým dojmem i nápadem.

Grom na ni upřel záštiplný pohled, rozpažil a země se opět zatřásla. Uprostřed nádvoří přesně v místě, kde stál Sibiel, země pukla a Sibiel se do ní propadl.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Dárce života
Dárce života
Návrat na Mizeon
3
Miroslava Dvořáková
-
Fantasy
2018 originál
366
Nová vlna
978-80-85845-90-7

Anotace Databazeknih.cz:
V závěrečném dílu mizeonské série sváry mezi arcidémony a nechtěným příbuzenstvem gradují. Nezbývá prostor na honosné ideály, pokud jde o přežití. Chápou to Staří bohové, chápe to Sibiel a je to jasné dokonce i takovému kverulantovi, jako je Ditrux.
Jediný, kdo to možná nepochopí, bude čerstvě uzdravený císař. Určitě se mu
nebude líbit, že se má o Mizeon dělit, a už vůbec nebude nadšený, jak Sibiel nakládal s jeho mazlíčkem, Dárcem života - Rawantem. Ale možná právě Rawantes dokáže rozzuřeného císaře zkrotit.

Rafedaxarr stáhl plameny do sebe. Jeho nesmiřitelný výraz se přetavil ve zvědavost.

Kde koupit knihu

Knihu Dárce života koupíte na stránkách autorky
 
  

Informace o autorce

foto: fb Tvůrčí psaní - Miroslava Dvořáková

Databázeknih.cz: Miroslava Dvořáková (*1967) přebývá s manželem a třemi dětmi na dědině uprostřed úrodných hanáckých rovin. Živí se psaním metodických a studijních materiálů z oblasti průmyslové ekologie, odkud občas čerpá inspiraci. Při psaní ji baví klást otázky, sestavovat a modelovat neotřelé pohledy na skutečnosti, rozporovat stará a objevovat nová paradigmata. Nejčastěji píše dobrodružné sci-fi a fantasy, protože tam se mohou její hrdinové svobodně vyřádit, ale nevyhýbá se ani současné próze. K psaní beletrie se vrátila ve středním věku a od roku 2010 pokouší štěstěnu v literární soutěži československého fandomu Cena Karla Čapka, kdy se jí díky novele Kazisvět podařilo ulovit legendárního Mloka a získat tím první místo.
 

Recenzní knihu poskytla autorka Miroslava Dvořáková. Děkuji.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. O autorke ani jej diele som ešte nepočula, takže ďakujem za odporúčanie a recenziu, vyzerá to dobré čítanie.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze. :) Kniha, potažmo celá série, vypadá moc dobře. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne