MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

08 února, 2020

Recenzní e-kniha


Přečíst si knihy od Alison Weir jsem chtěla už opravdu dlouho. Lákaly mě její příběhy zasazené do minulosti o skutečných historických osobách. A navíc jsem viděla opravdu velkou chválu od čtenářů. Nakonec jsem tedy neodolala a pustila se do prvního dílu ze série týkající se manželek Jindřicha VIII.

Jak už název série napovídá, tento anglický král měl šest manželek. A Kateřina Aragonská byla jeho první. Na motivy tohoto panovníka bylo natočeno velké množství filmů a seriálů, určitě některé z nich poznáte a tak i víte, o čem v tomto případě jde. Kniha začíná dlouhým obdobím námluv mezi Kateřinou a Jindřichovým bratrem, který však zemřel, a následně probíhaly vzájemné domluvy o svatbě mezi Kateřinou a Jindřichem, které se táhly dalších několik let. Kniha je opravdu popisná a tak i tyto části jsou poněkud dlouhé.

Nejzajímavější byly asi pasáže, kdy už byl královský pár spolu a autorka se zabývala jejich společným životem. Tím, jak to neměli lehké, jak neustále ztráceli potomky, jak se žilo u dvora, zabývala se politikou a podobně. Řekla bych, že se zaměřila jen na to nejdůležitější a přesto toho zvládla napsat opravdu hodně. Nejhorší ale na knize byl blížící se konec a velká krize, která tam vládla... Chápu, že šlo o dlouhé období, kdy se tento problém řešil, ale v knize to působí jako stále stejně omílané téma, především díky dialogům, které po čase začne čtenáři lézt krkem.

Z historického hlediska, jelikož minulost mám opravdu ráda a zajímají mě dějiny, jsem byla spokojená. Zaujalo mě vidět tyto lidi a vládu v Anglii z takového pohledu a určitě jsem si udělala i nový obrázek o tom, jak to vlastně celé bylo. Ale na druhou stranu to bylo jediné pojítko, které mě ke knize vázalo. Kdybych nebyla do dějin tak zaujatá, rozhodně by můj soud skončil mnohem hůř. Autorka dokáže zaujmout, má o čem psát, ale její vyprávění je dlouhé, monotónní a tak i postupně nudnější a nudnější. Úvodní lapálie se svatbou a ty závěrečné s rozvodem byly na knize tím nejslabším prvkem.

Jsem tedy docela zklamaná, protože po všech těch ohlasech jsem čekala něco jiného. Ano, pravděpodobně si přečtu i další knihy, protože toto téma mě stále zajímá. Ale už teď vím, že budu čtení prokládat i jinými knihami, protože těch pět set stránek a kousek se vleklo jako dva tisíce....

Jednoho dopoledne, když se už schylovalo k obědu a Kateřina hrála s Mariou stolní hru, se v chodbě strhl menší rozruch, dveře se rozlétly a ve veřejích stál vysoký, oslnivý a elegantní mladý muž v obleku z černého hedvábí, který jí vysekl tu nejladnější poklonu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Kateřina Aragonská - Pravá královna
Katherine of Aragon: The True Queen
Šest tudorovských královen
1
Eva Křístková
Román
2018 originál /2016 překlad
550
BB Art
978-80-7507-779-0

Anotace Databazeknih.cz:
V prvním ze série zamýšlených románů o šesti tudorovských královnách představuje historička Alison Weirová Kateřinu Aragonskou. Fantasticky živý portrét první ženy Jindřicha VIII. bourá mnohé mýty o této hrdé ženě. Už ji nevykresluje jako jednoznačnou oběť dějinných zvratů. Na stránkách knihy ožívá charismatická, nezlomná a odvážná hrdinka, jež na prahu stáří marně bojuje o lásku manžela a budoucnost své královské dcery. Její tragický příběh nikdy nepřestane fascinovat.
Odkazy: palmknihy

Odmlčel se. Vypadal nezvykle ustaraně. „Král se mě ptal na můj názor ohledně té jeho Velké věci. Měl dokonce v ruce bibli, aby mi ukázal, co má zaškrtnuté v Levitiku.“

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

E-knihu Kateřina Aragonská - Pravá královna koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Historické 
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorce

foto: Penguin Books Australia

Databazeknih.cz: Alison Weir žije a pracuje v hrabství Surrey. Před tím, než se stala spisovatelkou, pracovala jako učitelka pro postižené děti. V roce 1972 se vdala, má dvě děti, Johna a Kate. Napsala mimo jiné knihy Královské rodiny Británie, Princové v Toweru, Děti Anglie, Elenora Aquitanská, Jindřich VIII.: Král a dvůr a Marie, královna Skotů.

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Já byla z knihy a i z dalších, co jsem četla nadšená. Ale chápu, že ne každému sedne autorčin osobitý styl psaní. :) Jestli tě to uklidní, další díly jsou kratší a mají větší spád. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne