MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

22 ledna, 2020

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v únoru. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek, nebo postupujte přímo díky hashtagu #vychaziunor2020...

» V tomto článku najdete 10 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 121 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi


Návrat Temudžajů (Bratrstvo #8)
V osmé knize napínavé série Bratrstvo se Volavky utkají s dosud nejhrozivějším nepřítelem. Skandie, vlast Volavek, je v nebezpečí. Nemilosrdní válečníci z východních stepí Temudžajové se nikdy nevzdali svých plánů na její ovládnutí. Po poslední porážce od Skandijců, jimž pomáhal legendární araluenský hraničář, vyčkávali Temudžajové mnoho let a nyní se dávají znovu do pohybu. Skandijci soustřeďují svou obranu v jednom z horských průsmyků a připravují se na boj – jenže co když Temudžajové najdou jinou cestu z vnitrozemí na pobřeží? Skandijský oberjarl Erak posílá bratrstvo Volavek proti proudu Ledové řeky, aby tuto možnost prozkoumalo. A zastavilo Temudžaje za každou cenu.

Chybný protokol (Z deníků robokata #3)
„Koho by kdy napadlo, že bezcitný stroj na zabíjení bude čelit tolika morálním dilematům?“ Bezcitný stroj na zabíjení, kterého čtenáři této sci-fi sérii znají pod jménem Robokat, se opět vrhá do víru dobrodružství a nebezpečných situací. Jako už tolikrát předtím se bude i tentokrát pohybovat na hraně mezi nezájmem o okolí a rostoucím smyslem pro spravedlnost a zodpovědnost. Unaví Robokata neustálý konflikt s lidmi a dovede ho k naprosté apatii, nebo vytrvá v hledání důkazů proti těm, kteří mají na svědomí smrt nevinných lidí, a dokáže, že lidskost lze zrovna tak ztratit, jako získat? Martha Wells mistrně odkrývá tajemná zákoutí robotovy duše a nechává nahlédnout do myšlenkových pochodů někoho, kdo nechce mít s lidmi nic společného, ale přitom se poddává tak běžným lidským projevům, jako je vztek, soucit, sympatie a hlavně zdravá dávka ironie.

Ozvěna věcí budoucích (Licanius #2)
Po ničivém útoku byla pro všechny Augury vyhlášena amnestie, takže směli vyjít z úkrytů a otevřeně se postavit temným silám, které hrozí Andaře. Davian a jeho noví spojenci spěchají na sever směrem ke stále slabší hranici, avšak nové hrůzy, s nimiž se cestou setkají, naznačují, že jejich povolání možná přišlo příliš pozdě. Davianův spojenec v hlavním městě, nový Strážce severu, bojuje s vrahy a odhaluje nebezpečné politické tajemství. Mezitím Asha začíná potají vyšetřovat, proč zmizely Stíny. A Caeden závodí s časem, aby splnil svou zrádnou smlouvu s Lythy. Když se mu ale vracejí vzpomínky, začíná si uvědomovat, že rozdíly mezi dvěma stranami v této pradávné válce nemusí být tak zjevné, jak se zpočátku zdálo…

Mrazivá kletba (Co kdyby... #7)
Po nečekané smrti svých rodičů se z Elsy stane jediný vládce Arendelle a vše magické začne vyplouvat na povrch. Elsa si začne vybavovat zlomky svého dětství, na něž už dávno zapomněla… Střípky a úlomky, které dohromady skládají obrázek něčím povědomé dívky. Elsa se odhodlaně vrhne do dobrodružství, jež má vyplnit chybějící části jejího života, a vydá se přes celé království, aby odvrátila děsivou kletbu… a nalezla další princeznu Arendelle.

Prokletá pevnost (Mágové z Agarveny #1)
Pohár trpělivosti královny Deily přetekl. Krutí a mocní mágové z pevnosti Staxon čím dál víc ohrožují své okolí a nastal čas zarazit je. Do svých služeb proto povolá věrného čaroděje Kendrika, zloděje, rváče a karbaníka Dreka, a léčitelku Nomi. Věří, že právě oni zvládnout zastavit temnotu, která se z pevnosti šíří. Podaří se této nesourodé trojici osvobodit čarodějku Siran? Vymyslí taktiku, která povede k vítězství, nebo zažijí jak chutná porážka?
 

Ostatní beletrie


Maltézská výměna
Papež zemřel a ve Vatikánu se chystá volba jeho nástupce. Jeden z kardinálů však místo příprav zamíří na Maltu, aby našel tajný dokument sepsaný císařem Konstantinem. Bývalý tajný agent Cotton Malone v Itálii právě pátrá po tajemné korespondenci mezi Mussolinim a Churchillem. Není ale sám. Stopy vedou k maltézským rytířům, v jejichž řádu dřímá zlo – sekta odhodlaná ovlivnit volbu papeže. Malone se ocitá uprostřed zběsilé honby za kardinálem, rytíři i ztraceným dokumentem.

Křižovatka života
Emotivní příběh o bolestných ztrátách, šokujícím tajemství a nové naději. Abbie MacIntyreová má všechno. Milujícího a úspěšného manžela, skvělého syna, krásný dům, oddaného psa a lékařskou kariéru. Jedné osudové noci se její dokonalý život převrátí naruby. Při návratu domů ji ze silnice smete opilý řidič – ten řidič je její manžel Alan... Abbie z nehody vyvázne, Alan však nepřežije. Tragický okamžik přináší spoustu bolestných otázek a ještě bolestnějších odpovědí. Abbie začíná zjišťovat, že její štěstí byla jen iluze. Pravda, kterou se dozvídá, pro ni bude zkouškou. Jak zvládnout osamění? Kde znovu hledat životní sílu? Uprostřed beznaděje se ale začne rodit nečekané citové pouto. Bestsellerová autorka Julianne MacLean přichází s napínavým a emocemi nabitým příběhem, který prozkoumává tajemství a skryté pravdy jednoho zdánlivě perfektního manželství.

Katharinin kód (William Wisting #12)
Vo Wistingovej skrini leží už dvadsaťštyri rokov zložka k starému prípadu. S manželom nezvestnej Kathariny sa už medzičasom spriatelil a na výročie jej zmiznutia sa obaja muži zvyknú stretnúť. Tento rok však Wisting Martina Haugena doma hľadá márne. Zmizol. Hlavný inšpektor musí spojiť svoje sily s vyšetrovateľom z Kriminálnej polície. Podarí sa im rozlúštiť Katharinin kód? Kniha je úvodom plánovanej štvordielnej série s názvom Odložený prípad.

Na okraji propasti
Mladá Francouzka Moira pracuje v oblasti nových technologií. Když se kvůli vývoji nového softwaru ocitne v hongkongském digitálním gigantu Ming, má pocit, že ji někdo stále sleduje. Mezi zaměstnanci firmy rychle narůstá počet násilných úmrtí a Moira zjišťuje, že svoboda pod taktovkou algoritmů je pouze krutá iluze. Znepokojující thriller o zneužívání moderních technologií ukazuje nejtemnější stránky digitálního světa. Není to dystopie – už se to děje.

Paroháč
Psychiatr Vaněček ordinuje jako každý den, pacient za pacientem, úzkosti, deprese, stres. I trenér z fitka, sportovní typ atraktivního muže, přichází s problémem, chce se poradit o podivném chování své poslední milenky. A v doktoru Vaněčkovi se začne vršit podezření, že by tou milenkou mohla být jeho žena. A všechno tomu stále víc nasvědčuje. Prožívá tak otřesné dilema rozhodování, co by měl udělat a místo, aby se podezření zbavoval, přibývá řada dalších možných důkazů, které ho v podezření utvrzují. Ani odborník si v takové situaci neví rady. Je snazší radit jiným, než sám sobě. Všechno se ještě víc zkomplikuje, když se před dveřmi prázdného bytu, který patří jeho ženě, najde mrtvý trenér z fitka. Dokáže odborník na lidskou duši ustát tu nahromaděnou skrumáž náhod, do nichž se zaplétá stále víc? Jak tohle vše může dopadnout? Je možné odhalit pravdu? A čtenář je vtažen do odvíjeného děje až do poslední minuty...


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

9 komentářů:

  1. Určitě si chci pořídit sérii Co kdyby..., jen škoda, že vychází tak divně cikcak :D
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem to prolítla a moje náročné oko nezaujala ani jedna obálka, takže tvůj výběr knih mě mine. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsi šťastlivec. Ale já taky nic moc. Pro mě mánie začíná okolo pololetí...

      Vymazat
  3. Tentokrát mě nic příliš nezaujalo. :) Že bych vydržela a nic nekupovala ještě další měsíc? :))

    OdpovědětVymazat
  4. Pořád si říkám, že bych měla konečně začít číst taky knihy od Horsta, ale vychází nějak moc rychle :D

    OdpovědětVymazat
  5. Moc mě zde toho nezaujalo. Maximálně Prokletá pevnost. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne