MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

12 ledna, 2020


Vydání tohoto dílu bylo velkým překvapením. Ale jelikož jde o moji oblíbenou sérii, určitě jsem se nijak nebránila. Beatrice Kaspary se mi dostala do ruky dříve než některé jiné podobné série, které nebudu jmenovat, a díky tomu je u mě v popředí. Hlavní postava je sympatická žena, která dělá tvrdou policejní práci u kriminálky. Má dvě menší děti a bývalého manžela, totálního exota.

Ano, když budete tyto knihy číst, budete si nutně klepat na čelo, jakého blba si kdysi vzala a že je tak akorát zralý na pár facek. Ani její děti jí život zrovna neulehčují a tak zažívá krušné chvíle nejen v práci, ale i doma. Nic k závidění. A přestože často působí dojmem slabšího člověka, který si nechá všechno líbit, ukrývá si o svoji silnou stránku, kterou občas někomu srazí hřebínek, třeba pachatelům.

Stín byl opravdu napínavý od začátku do konce. Bea se dostává do vážných problémů při vyšetřování vražd. Navíc se do toho zaplétá i její minulost, která ji neskutečně ovlivnila a taky způsobila, že si vybrala zrovna toto povolání. Samozřejmě problémy měla i dříve, ale v tomto případě, kdy jsem neměla jistotu, zda vyjde další díl, jsem do poslední chvíle netušila, jak kniha skončí. Mohlo to dopadnout jakkoli a ta velká neznámá tomu ještě víc přilévala olej do ohně.

Z počátku je rozjezd pomalejší, než nastanou komplikace. Tentokrát je to i trošku temnější, protože se dějí velké věci v okruhu Beiných blízkých. Druhá polovina knihy už je jízda. Tu jsem přečetla v podstatě za jedno odpoledne, protože jsem byla neskutečně zvědavá, kdo je pachatel. Ty chytřejší hlavičky to zřejmě odhalí dříve, mě to bylo jasné spíše ke konci. Sice jsem tu správnou osobu netipla, tentokrát se mi před očima nemíhaly konkrétní 'tváře', ale bylo mi jasné, co za člověka by to mělo být, čím se zabývá.

Vím, že u knih vždycky záleží na tom, v jakém pořadí jednotlivé série či spisovatele čtenář objeví. Tematicky jsou knihy tak strašně podobné, takže favorita určuje spíše čas. Beatrice Kaspary je však výborné čtení a já jsem s touto autorkou vždycky velice spokojená. A doufám, že tím tedy nekončíme, protože závěr by mohl být konečným závěrem, ale i nemusel. A pokud ano, byla by to hrozná škoda...

Práce znamenala alespoň rozptýlení, ale teď byl se svými představami, které se mu honily hlavou, sám.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Stín
Schatten
Beatrice Kaspary
4
Lenka Vosičková
Detektivní
2017 originál / 2019 překlad
328
Knižní klub
978-80-7617-822-9

Anotace Databazeknih.cz:
Únos. Tři vraždy. A jeden dávný pachatel… Muž, kterého našli hrozivě znetvořeného v jeho bytě. Porodní asistentka, kterou někdo utopil – dva případy, které musí vyřešit Beatrice Kasparyová, vyšetřovatelka oddělení vražd salcburské policie. Beatrice záhy pochopí, že obě vraždy spolu souvisí – a že zcela jistě mají co do činění s ní samotnou. Protože oba mrtvé znala. Nesnášela je. A také ví, že když nebude jednat rychle, objeví se další oběť...

Minuty po probuzení byly vždycky nejtěžší, plné beznaděje. Pokaždé pocítila tíhu situace, pokaždé s větší vahou než předtím.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: Bestseller Books Online

Databazeknih.cz:  Ursula Poznanski - Po střední škole vystudovala japanistiku, žurnalistiku, právo a divadelní vědu. V roce 2 000 vyhlásila Rakouská televize ORF soutěž pro scénaristy do které se zapojila. Soutěž sice nevyhrála, ale svůj rukopis poslala několika nakladatelům. Za dva roky jí vyšla první kniha a tak od roku 2003 vydává knihy a sama na otázku odkdy píše odpovídá „Odjakživa. Sice to není tak docela pravda, ale prostě to zní správně. Popravdě bych řekla, že psát jsem opravdu chtěla vždy, jen jsem neměla chuť vzít do ruky papír."
 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Já si od téhle autorky chci už asi sto let přečíst Erebos. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak ten mi zrovna prisel slabsi, rozhodne slabsi nez toto... a navic jsem dnes zjsitila, ze k nemu vydala dvojku... ale jestli bude u nas, tak to zkusim :-P

      Vymazat
  2. Už bych ráda s tou sérií pokročila, stále jsem četla jen tu první Pět. A ještě jsem od ní četla Erebos, ale to je spíš pro náctileté :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak určitě neváhej. Hlasy byly sice slabší, ale i tak je to pěkné čtení...

      Vymazat
  3. Četla jsem kdysi od autorky Erebos také a jestli ten byl slabší, tak tohle se mi určitě bude líbit :D

    Já měla trochu problém, že mě první kniha moc nezaujala a hodnocení také nemá úplně vysoké, ale zkusím ji dát šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak samozřejmě každý to vidí jinak. Já byla spokojená, ale s každým dílem je to lepší a rozvinutější... Teda Hlasy mi moc nesedly, protože moc nemusím ty psycho léčebny, ty samý o sobě jsou depresivní.

      Vymazat
  4. Na autorčiny knihy vídám všude samou chválu, ale já se k ní zatím nějak nedostala... možná časem. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne