MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

25 prosince, 2019

Statistika diváka 2019

středa, prosince 25, 2019 10 komentářů
I za rok 2019 mám malý přehled toho, co jsem viděla. Filmy i seriály všeho druhu, snažila jsem se objevovat nové věci a doufala, že najdu něco výjimečného. A jak to dopadlo? Viděla jsem asi 65 filmů a objevila minimálně 4 nové seriály...


Po filmové stránce začnu těmi lepšími. Snímky, které se mi nějak vryly do paměti, zalíbily se mi či mě přímo polapily (a nebylo jich mnoho), nezaberou příliš dlouhý seznam. Komorník byl filmem podle skutečnosti, který se věnoval životu jednoho černocha, který pracoval v Bílém domě. Film jako takový člověka příliš neuchvátí, má pomalý ponurý vývoj a není tam nic, kvůli čemu byste si sedli na zadek, ale já ho především oceňuji za historický podtext. Dalším historickým kouskem je Marie, královna skotská. Sice se nedrží tak úplně pravdy, ale rozhodně jsem byla ráda za pohled z druhé strany, tedy ne od královny Alžběty, ale od Marie ze Skotska. Velkým překvapením pro mě bylo Bohemian Rhapsody o skupině Queen a především o hlavním zpěvákovi. Tyhle typy filmů obvykle mají tendenci přehánět, fantazírovat nebo ukazovat jen na zhýralý život plný slávy, drog a pak smrti. Tady to však působí jinak a mám dojem, že na prvním místě byla prostě hudba. Po zkouknutí nové verze filmu Footloose, jsem se rozhodla i pro původní verzi z roku 1984, kde hrál mladičký Kevin Bacon. Bylo úsměvné vidět tehdejší styl natáčení, představu pubertální mládeže a podobně, ale rozhodně mě to zaujalo. A blížíme se cíli, zůstaly mi dvě komiksovky - Aquaman, který nebyl nejhorší, ale nějakým způsobem mě prostě DC Comics nedokáže plně oslovit a Captain Marvel, který byl sice povedený, ale tak nějak nezajímavý. Chápu, proč potřebovali tuto postavu osvětlit kvůli Avengerům, ale podle mě byla hlavní hrdinka už moc silná... No a na konec jedno překvapení v podobě Peppermint: Anděl pomsty. Film sice nemá valné hodnocení, ale na vině je myslím to, že hlavní postava, která mstí svou rodinu, je žena. A to asi kdekoho neosloví. Já si myslím, že to bylo opravdu dobré.









Mezi průměrné snímky a to, co mi stačilo shlédnout jednou se mohou zařadit třeba tyto filmy:

 
  • Hellboy  - i když jsem myslela, že to tvůrci vezmou v duchu ostatních komiksů, nemohla jsem být víc zklamaná. Ani za mák se to nevyrovnalo předchozí verzi s Ronem Perlmanem. Tady šlo jen o vulgární slovník a samou krev. Nechutné od začátku do konce.  
  • Ženy v běhu - průměrný český snímek, který neurazí, ale stačí vidět jednou.  
  • Alita: Bojový Anděl - tohle mě hodně zklamalo, protože jsem čekala víc. Nepochopila jsem zvrácená těla kyborgů v podivných tvarech a velikostech a ještě víc mi vadilo, že se film táhl a skončil v tom nejlepším a nejdůležitějším. Čímž vlastně ukázal, že celá minutáž byla o ničem.
  • Fakjů pane učiteli 3 - opět legrace, která člověka povzbudí na duchu, ale musím přiznat, že na první díl to už nemá.
  • Rocketman - životopisný snímek o Elton Johnovi. Nebyl nejhorší, líbil se mi, některé písně jsem poznala, hlavně z pozdější doby, ale sem tam to trošku unikalo z reality a to mě až tak nebavilo. 
  • Spider-Man: Daleko od domova - upřímně od této sólovky jsem čekala poněkud více, ale Peter se ukázal jako naprosto naivní puberťák, který hned někomu skočí na lep a ještě tak okatě. A nepovedený školní výlet? To už je poněkud otřepané.  
  • Dívka ve vlaku - knihu jsem nečetla, takže nemůžu soudit, ale podle filmu nechápu tu tehdejší mánii, zase takový hit to nebyl. Ani po dějové stránce, ani na filmovém plátně.
  • X-Men: Dark Phoenix - jsem ráda, že jsem dostala i nějaký další náhled do mládí některých mutantů. Hlavně Jean mě vždycky zajímala, jelikož byla ze všech nejsilnější. A tady bylo docela hodně řečeno, i když je škoda, že některé detaily si s předchozími filmy trošku protiřečí.
  • Muži v černém: Globální hrozba - na nový film jsem byla zvědavá, i když mi bylo jasné, že po tolika letech to nebude ono. Největším tahounem jsou rozhodně herci, ale příběh jako takový je docela slabý.   
  • Srážka s láskou - docela legrace, Charlize Theron mám hodně v oblibě. Bylo to dobré, akorát trošku naivní. V reálu určitě něco, co by se jen tak nestalo.  
  • Aladin - určitě zkouknu znovu, abych si to zopakovala, ale je fakt, že jsem nějak nepostřehla, že jde o muzikál a ty zrovna moc v lásce nemám. Až na pár výjimek. Po vizuální stránce to však bylo výborné. 
  • John Wick 3 - Tohle by už spadalo do kategorie na pomezí mezi průměrem a propadákem. A nepomůže ani čerstvá posila v podobě ženské hrdinky. Celé to už upadá a oproti nabušené jedničce je to hodně slabé.
  • Godzilla II Král monster - i když to bylo slabší, rozhodně mě to nezklamalo. Hodně ničení, hodně akce, spousta tajuplností. Líbí se mi spojení témat gigantických tvorů (Godzilla, King Kong...) a příslib budoucích bitek.
  • Dívka v pavoučí síti - po shlédnutí jsem si říkala, že bych si konečně měla přečíst knihy. Obsah je opravdu zajímavý a určitě lákavý, průběh dobře plyne, ale největším problémem pro mě byla hlavní představitelka, které jsem to moc nebaštila. Rooney Mara byla stokrát lepší.  
  • Avengers: Endgame - co na to říct. Po tolika letech čekání a pomalého vývoje, spoustě projektů, to muselo skončit zrovna takto. To, že dosud nikdo důležitý neumřel sice působilo divně, ale když už na to přišlo, bylo to ještě horší. Doteď všechno probíhalo v akční rovině spojené s humorem, ale nyní to bylo hodně depresivní.  
  • Jak vycvičit draka 3 - ani animákům se nevyhýbám. Už třetí pokračování, hrdinové jsou zase o něco starší. Tentokrát je ten posun tak velký a tak konečný. Závěr působí hodně definitivně. 
  • Smrtelné stroje - sice se knih moc nedrží a jede si to hodně po svém, ale to nevadí. Hlavní zápletka se udržuje, navíc pojízdná města jsou dost zajímavě řešená a celkově jsem byla spokojená. Otázka je, jestli bude pokračování a jak se povede.
  • Temné síly - knižně neznám, jelikož od autorky u nás vyšla jen Cestovatelka. Myslím si, že potenciál vysoký, děj poutavý a rozhodně je co nabídnout, zpracování je už průměrné, protože kdy nějaký film jen s téměř samými puberťáky opravdu v kině táhl, ale jinak dobrý. Mě se to líbilo, ale mám obavu, že pokračování se zatím nechystá.
  • Ready Player One: Hra začíná - bohužel zklamání. Ani kniha mě příliš neoslovila, byla jsem zklamaná, potože po všech těch doporučeních jsem čekala mnohem více a pak jsem narazila na film, který ani nebyl schopen se originálu držet a hodně si vymýšlel. Vždycky takovou možnost beru v potaz, ale pokud se scénář hodně odlišuje, obvykle mi to vadí.



Nejlepší seriál, který jsem během roku objevila, byl jednoznačně Zaklínač. Nechápu, proč je kvůli tomu tolik rozepří. Adaptace se vyvedla na jedničku. Sice mám z celé série načteno minimum, ale i tak to důležitá fakta dodržuje. A to, že seriál vytváří vlastní scénáře, na tom nevidím nic špatného, to dělají všichni (u seriálů mě to bolí méně než u filmů :-P). A obsazení? Za mě na výbornou :-). See už je spíše zklamání, protože v tom vidím až moc nelogičností, jako například proč by se slepci měli vyvražďovat a podobně. V Wars začalo docela slibně, čekala jsem spíše děj zaměřený na lékařskou stránku, medicínu, laboratorní práci a podobně, protože v tomto případě jde o virovou nákazu. Nicméně se to časem nějak zvrhlo a stočilo jinam. Carnival Row je taková splácanina fantasy někdy v devatenáctém století. Nápad určitě dobrý, akorát ne všechno se mi zrovna zamlouvá. Víceméně se držím naděje, že alespoň herci to nějak ještě uhrají. 





 Pod těmito odkazy najdete přehled mých filmů a seriálů za celý rok...

zdroj obrázků: csfd.cz

A jaké filmy a seriály jste zkoukli vy? Doporučíte mi něco? :-)


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

10 komentářů:

  1. My dvě se fakt nikdy neshodneme :D Spider-Man, Avengers, Godzilla či Aladin byly za mě úplně super.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. taky jsem si všimla :-D aspoň vím, že si mám pustit to, co zkritizuješ :-P

      Vymazat
  2. No tedy, zvládla jsi toho hodně :) Moje filmové skóre je asi horší, i to seriálové :) Ze seriálů mě nejvíce dostalo finále GoT a teď Zaklínač, ten se povedl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to přitom už nekoukám tolik jako dřív. To bývalo třeba i 200 filmů za rok :-D

      Vymazat
  3. Dívka ve vlaku jako knížka docela ušla, ale film je úplně hrozný a fakt děs a hrůza. :D

    OdpovědětVymazat
  4. Hodně jsi toho viděla. :) Na Zaklínače mám též zálusk, ale rozkoukala jsem teď Hru o trůny, takže tu nejdříve a pak bych jej zkusila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. GoT bude dlouhy a uz by se mi do toho nechtelo :-D zas takova pecka to pro me nebyla...

      Vymazat
  5. To je teda pořádná nálož. :)) Já toho letos bohužel moc neviděla, ale na spoustu filmů i seriálů mám zálusk. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne