MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 prosince, 2019

Sherwood • Meagan Spooner

středa, prosince 18, 2019 7 komentářů

Recenzní e-kniha


Pro Sherwood jsem se rozhodla po delším dumání. Od autorky jsem četla Na lovu, ze kterého jsem byla docela rozpačitá a očekávala jsem něco jiného. Její novinka mě však zaujala a já si řekla, že autorce dám druhou šanci, aby mě přesvědčila, že na to má.

Velká část knihy jede v docela monotónním duchu, Marian je paličatá osůbka, která jakožto žena trpí pod mužskou nadvládou. Nejraději by celé dny jezdila na koni po lese, střílela z luku a bojovala s mečem. Nemá ráda útlak a nemožnost svobodné vůle. Ale na druhou stranu ji otec nechával dost volnou ruku, takže až tak křehká a slabá rozhodně není.

Díky tomu vznikne i legenda o Robinu Hoodovi. A jelikož jde o retelling, tedy úpravu klasického příběhu, dochází zde k několika zásadním změnám. Z počátku se mi to trošku hůře snášelo, ale nakonec jsem tomu přišla na chuť. Jediné, co mi lehce vadilo, že velká část knihy se docela táhla, protože se autorka snažila vymýšlet různé kličky, aby došlo i k nějakému vývoji v postavách a samotném ději. A především, aby ukryla spoustu tajemství. Bylo to nutné, ale mohla si s tím poradit lépe.

Musím ale říct, že nejvíc mě bavily až poslední dvě kapitoly, kde se to celé pořádně rozjelo, bylo to akční, napínavé a zajímavé. Rozhodně to nepůsobilo tak zbytečně a zdlouhavě. Je jasné, že každý příběh potřebuje průpravu, aby došlo k něčemu velkému, ale jelikož nemáme po celou dobu žádné pořádné překvapení, dokáže to stejně tak dobře nudit.

Přesto můžu říct, že Sherwood je propracovanější a lepší než Na lovu. Druhou půlku knihy jsem přečetla za jedno odpoledne bez větších potíží a dokázala jsem odhlédnout i od některých klišoidních scén, které se udály. Možná bych ocenila i víc skrývání, víc olupování, víc bitek, než to málo, co se stalo. Trošku mi samozřejmě v hlavě dělaly zmatky i nejrůznější filmové adaptace, které jsem viděla, a které se také lišily jak jen mohly, což mohlo moje očekávání také pozměnit.

Pro knihu mám především kladné hodnocení. Spokojená jsem, i když stále to není na sto procent. Největší problém jsem však našla v překladu. Moc často to u knih nezmiňuji, pouze v případech, kdy jsem to nemohla jen tak odbýt. Papírovou verzi knihy doma nemám, ale jakmile mi přijde, tak se na to podívám. Nicméně v té elektronické najdete strašné množství chyb. Sem tam trošku kulhá slovosled, ale co mě více vadilo, tak drobné chybky, kdy vypadne písmenko či je zaměněno. Například místo 'Alan' bylo 'Alen', místo spojky 'na' bylo jen písmeno 'a', a tak dále. Nechci být puntičkář, ale tyto chyby byly na každé druhé či třetí straně, tudíž v celkovém počtu na desítky. Za což by se měla korekce upřímně stydět. Mě osobně takové detaily při čtení docela ruší...

Marian tiše zaklela a vklouzla do nejbližšího pokoje. Opatrně zavřela dveře jen několik vteřin před tím, než se chodbou rozlehly těžké kroky. Vzápětí za sebou zaslechla zajíknutí a šustění látky.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Sherwood
Sherwood
-
-
Zdeněk Uherčík
Fantasy
2019 originál /2019 překlad
352
CooBoo
978-80-7544-906-1

Anotace Databazeknih.cz:
Když Mariana zjistí, že Robin padl po boku krále v bitvě, neví, co bude dál. Když byla zaslíbena právě jemu, byla svobodná, mohla žít po svém a vzepřít se zkostnatělým pravidlům společnosti. Teď je sama a neznamená nic. Locksleyští jsou odsouzeni k životu v chudobě nebo smrti na oprátce. Šerifova pravá ruka chce navíc Robina nahradit v roli jejich vůdce a Marianina snoubence. Společnost požaduje, aby Mariana přijala svůj osud a bezmocně sledovala, jak její lid hladoví.
Když si na sebe dívka oblékala Robinovu zelenou kazajku a do rukou vzala jeho meč a luk, nikdy si nemyslela, že by si ji někdo s Robinem mohl splést. Nečekala, že se maskovaná postava, kterou vytvořila, stane majákem naděje a spravedlnosti pro šlechtu i poddané. Nikdy se nechtěla stát legendou. Ale Nottingham touží po spasiteli, a tak Mariana musí vzít osud do vlastních rukou a sama se stát hrdinkou.
Odkazy: palmknihy

Marian tomu nevěřila. Když se rozloučila s otcem, zůstala stát u okna svého nového vězení, které bylo zařízené ještě pohodlněji než její předchozí komnata. Pokoj původně obýval jeden ze šlechticů, který odjel po skončení jednání rady.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

E-knihu Sherwood koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Fantasy, sci-fi, horory 
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorce

foto: Goodreads

Databazeknih.cz: Meagan Spooner během svého dospívání trávila čtením a psaním každou volnou chvilku dne a snila o životě jako archeoložka, mořská bioložka, astronautka. Vystudovala dramatiku na Hamilton College v New Yorku a poté strávila několik let v Austrálii. Cestovala se svou rodinou po celém světě. Navštívila např. Egypt, Jižní Afriku, Arktidu, Řecko, Antarktidu a Galapágy, což se poté zobrazilo v každém jejím příběhu.
V současné době žije a píše v severní Virginii, ale volání sirény - cestování je těžké odolat, a proto netuší, jak dlouho zde vydrží. Ve svém volném čase hraje na kytaru, hraje videohry, hraje si s kočkou a čte.

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. Knihu si chci určitě pořídit, já mám prostě tyhle pohádky ráda :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Už jsem četla článek u Marky a docela se mi kniha zamlouvá, byť na tyhle retellingy až tak moc nejsem. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja je mam rada, ale asi mi nejvic zatim vyhovovaly pribehy Sherlockem Holmesem, tam mi to prevypraveni az tak nevadi :-) pokud se do toho da Sherlock pocitat

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze.:) Na knihu se určitě chystám, mám ráda retellingy a i knihaNa lovu od stejné autorky se mi líbila :)

    OdpovědětVymazat
  4. Kniha mě zaujala na první pohled, retellingy mám moc ráda a tohle vypadá na něco trochu jiného než obvykle. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne