MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 listopadu, 2019

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v prosinci. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek, nebo postupujte přímo díky hashtagu #vychaziprosinec2019...

» V tomto článku najdete 7 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 39 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi


Brána ze slonoviny, brána z rohu (Les mytág #6)
Rok poté, co jeho otec pronásledovaný svým podivným šílenstvím definitivně mizí v Ryhopském lese, se Chris Huxley sám vydává do tajemného lesa mytág, aby nalezl odpovědi na několik palčivých otázek, aby odhalil rozdíl mezi pravdou a lží, které střeží Brána ze slonoviny, brána z rohu. Do Ryhopu vstupuje poprvé, a tak máme i my možnost znovu objevovat tuto tajemnou končinu jeho smysly a spolu s ním pocítit „zmatek na okraji dění, smyslovou kakofonii zvuků a obrazů, záblesky vizí a ozvěn lesa, které se takřka nedají postihnout, děsivých i svůdných“.

Na západ od ráje  (Ráj #1)
„Když dinosauři vládli Zemi…“ V tomto díle, vysoce hodnoceném čtenáři i kritikou, jí stále ještě vládnou. Vesmírná katastrofa, která před 65 miliony let ukončila éru praještěrů, se ve světě tohoto románu nikdy nestala. Vývoj obřích plazů pokračoval dál a vyvrcholil Yilané, nejinteligentnější a nejvyspělejší rasou na Zemi. Když jsou však její příslušníci příchodem doby ledové přinuceni překročit oceán, aby prozkoumali a kolonizovali rozsáhlý a neznámý kontinent, dojde k prudkému střetu s novým a divokým savčím plemenem, s nímž se dosud nikdy nesetkali. Tito savci chodí vzpřímeně, loví a používají primitivní kamenné nástroje – a zbraně… Na západ od ráje je jedním z nejlepších výtvorů Harryho Harrisona. Příběh titánského střetu dvou zcela odlišných kultur vtáhne čtenáře do vzrušujícího děje jako vír maelstromu.

Endymion (Kantos Hyperionu #3)
Hyperion a Pád Hyperionu společně tvoří jeden z nejslavnějších a nejpopulárnějších příběhů v dějinách žánru science fiction. Není tedy divu, že se k němu Dan Simmons po takřka deseti letech vrátil ve vytouženém pokračování… Dvě stě sedmdesát let po zhroucení Světové sítě putuje Raoul Endymion v roli osobního strážce spolu s novodobou spasitelkou Aeneou a za pomoci androida jménem A. Bettik po řece Thetys. V patách jim je vlivný vojenský kněz Otec kapitán Frederik de Soya se svými jednotkami. Ve hře je opět osud celého lidstvem obydleného vesmíru a tam, kde je budoucnost na vážkách, nesmí chybět ani tajemný Štír, vražedný stroj se zcela neznámými záměry. Román Endymion v novém překladu Petra Kotrleho je úvodem dalšího velkolepého příběhu, jenž si svou propracovaností nezadá s autorovým nejslavnějším dílem.

Ostatní beletrie


Skryté karty (Případy Kim Stoneové #8)
Na elitní soukromé škole Heathcrest dojde k tragickému úmrtí třináctileté žákyně. Zdánlivě jasný případ sebevraždy inspektorku Kim Stoneovou těžce zasáhne, protože nestačila na místo dorazit včas a dívku zachránit. Snad právě proto se nechce s verdiktem smířit – a když se ukáže, že za smrtí malé Sadie Wintersové je cosi daleko temnějšího, začíná rozplétat předivo vztahů, jejichž nitky v skrytu vedou nejen do vyšších kruhů, ale i hloub do minulosti. Škola je však připravena svou pověst chránit a svá tajemství uchovat i za cenu dalšího zla, bez ohledu na to, koho ohrozí – včetně inspektorčiných nejbližších…

Pandemie (Jack Stapleton a Laura Montgomeryová #11)
V newyorském metru zničehonic zkolabuje neznámá, na první pohled zdravá a mladá žena a hned po příjezdu do nemocnice umírá. Pro doktora Jacka Stapletona je její případ strašidelnou připomínkou chřipkové pandemie v roce 1918. Vyděšený z představy, že by se přesně po sto letech historie opakovala a hrůzná nákaza se vrátila, se Jack pár hodin po jejím úmrtí sám ujme pitvy a zjistí, že v minulosti podstoupila transplantaci srdce. Fakta neukazují na chřipku a nic nedává smysl, dokud ho vyšetřování nezavede ke skupině zabývající se genetickou modifikací. Jak se postupně noří hlouběji a hlouběji do světa obchodu s lidskými orgány, poznává megalomanského byznysmena, ochotného riskovat lidské životy, aby se stal průkopníkem medicíny – a pokud Jack nebude opatrný, mohl by být další, kdo kvůli tomu přijde o život.

Chůva
Malá Jo zbožňuje chůvu Hannah víc než svoji matku, a tak když jedné noci Hannah beze stopy zmizí, holčička je naprosto zničená. O třicet let později se Jo vrací do rodičovského domu a je nucena čelit svému složitému vztahu s matkou. Jenže když jsou v jezeře na jejich pozemku objeveny lidské ostatky, Jo začne pochybovat o všem, o čem byla až dosud skálopevně přesvědčená. Pak když na dveře jejich domu zaklepe nečekaný host, Jo zažije další šok. Zoufale se snaží doplnit mezery ve svých nejasných vzpomínkách. Nezbývá jí než přijít na to, co byla její chůva zač a proč zmizela. A především se musí rozhodnout, zda může věřit vlastní matce… Chůva od autorky bestsellerů Spálená obloha či Dokonalá Gilly Macmillanové je temným a nepředvídatelným příběhem plným tajemství a klamu. Je to ďábelsky chytrý thriller, který nám připomíná, že někdy je mnohem snazší přijmout lež namísto kruté, bolestné pravdy.

Pokušení osudu (Providence #2)
Historická romance, plná dobrodružství, úkladů, lásky a pravého britského humoru. Jejích hádky pobuřují anglickou smetánku celá léta. Whittaker Cole, hrabě z Turstonu, a slečna Mirabelle Browningová se nesnášejí od dětství. Prostořeká mladá dáma si od nejžádanějšího mládence v Londýně nedá nic líbit. Když mu jednou dokonce přerazí nos, hrabě zjistí, že ji musí buď uškrtit, nebo… políbit. Zalíbí se jim polibky víc než slovní přestřelky, ostré jako rapír? Překonají rozpory a dokážou dát šanci osudu – a lásce?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

9 komentářů:

  1. Chůva mě zaujala, třeba si poté rozmyslím svoji práci :D
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Žádná z knih mě moc neoslovila, ale věřím, že se svým potenciálním čtenářům budou líbit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. prosinec je opravdu hodně slabý, všichni se teď budou soustředit na vánoce než na tisk

      Vymazat
  3. Nejvíc mě zaujala Chůva a Pokušení osudu. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Koukám, koukám a do mého "vkusu" pasují poslední dva jmenované kousky - sakra, další na seznam inspirace, jako kdyby nestačil instagram :D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne