MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 listopadu, 2019


Z dosud vydaných dílů série jsem se přesunula k  tomu předposlednímu. Po předchozí knize jsem měla trošku obavu, jak bude pokračování vypadat, zda nebude taky tak slabé, ale nakonec byl opak pravdou. Konečně došlo k velké změně prostředí, což příběhu rozhodně více než prospělo.

Tentokrát autorka z dříve představených postav použila úplné minimum, aby mohla ukázat ty nové. A proč? Protože se celý příběh přesouvá do Evropy. Velká část se odehrává dokonce u nás, v Praze, což mě hodně potěšilo. Děj se rozpoltil mezi Mercy a Adama, protože každý skončil na jiném místě, takže bylo využito jiného konceptu a po celou dobu se střídaly jejich pohledy vyprávění.

Co bylo hodně k zamyšlení, protože občas mi to žralo mozkové závity, byly ty intriky v intrikách. Mnohdy mi to připadalo hodně zamotané, až téměř nelogické. Ale jak jinak chcete z nějaké velké postavy udělat super nepřemožitelného padoucha, že. Rozhodně to nebylo něco, co by kazilo dojem z knihy. Jen jsem občas byla trochu zmatená ze všech těch myšlenkových a reakčních pochodů.

Co jsem u této série zjistila je, že nejlepší je číst zhruba první polovinu za sebou, dokud je to pro člověka nové a dokud se na pozadí odehrávají velké věci. Hodně se řešily věci ohledně jednotlivých ras, vztahové peripetie a tak dále a hlavně život Mercy. V momentě, kdy se to jakžtakž urovnalo a získalo směr, jakoby knihy ztratily trochu šťávy. Strašně mi třeba chybí Samuel, který tomu taky dával určitou energii...

Nicméně, druhou polovinu série bych doporučovala číst s menšími či většími pauzami, protože si to pak člověk lépe vychutná, když mu každá kniha nepřijde tak podobná. Samozřejmě autorka občas vytáhne něco, čím to hezky opepří, ale nefunguje to vždy, viz Ohnivý dotyk. A tak tato kniha opět získala ztracené hvězdičky, přesto si Bouří prokletou a Mihotavé stíny nechám na někdy později...

Někdy během přemýšlení jsem sklopila oči ke stolu. Nebylo to tím, že bych se cítila zastrašená, aspoň si to nemyslím.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Dlouhé ticho
Silence Fallen
Mercedes Thompson
10
Kateřina Niklová
Fantasy
2017 originál / 2017 překlad
320
Fantom Print
978-80-7398-386-4

Anotace Databazeknih.cz:
V románech o Mercy Thompsonové, které se dostaly na první příčku seznamu bestsellerů New York Times, našla kojotí měňavkyně své místo ve vlkodlačí smečce. Když je však Mercyino pouto s jejím druhem a smečkou zlomeno, zjistí, co doopravdy znamená být sama… Poté, co je Mercy napadena a unesena ze svého teritoria, se ocitne ve spárech nejmocnějšího upíra na světě, který ji chce použít jako zbraň proti vlkodlačímu alfovi Adamovi a vládkyni upírů v Tri-Cities. Mercy se podaří uprchnout v kojotí podobě, ocitne se však jak bez peněz, tak bez šatů sama v srdci Evropy… Mercy, která nemůže kontaktovat Adama ani zbytek smečky, musí získat spojence a bojovat s nepřáteli a také si ujasnit, kdo je vlastně kdo. Znovu se probouzí starověké síly a Mercy musí jednat co nejchytřeji, aby nevyvolala válku jak mezi upíry a vlkodlaky, tak mezi vlkodlaky navzájem. A v srdci starodávného města Prahy se začínají zjevovat staří duchové…

Poznal okamžik, kdy se Adam osvobodil, protože jeho tělo se uvolnilo a dech se mu zklidnil. Když Adam otevřel oči, byly opět tmavě hnědé.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: patriciabriggs.com

Databazeknih.cz: Američanka Patricia Briggs (1965) píše od roku 1990. První román, Masques, jí vyšel v roce 1993. Kniha neuspěla a autorčina sotva nastartovaná kariéra málem skončila dříve, než začala. Druhý román, Steal the Dragon (Riallina hra), se naštěstí prodával mnohem lépe a získal příznivé ohlasy i u kritiky. Kariéra autorky se tak pomalu rozbíhala a s každým dalším titulem stoupal prodej i počet fanoušků.
Rostoucí popularita knih Briggsové, spolu se schopností tvořit živé, přesvědčivé postavy, inspirovala nakladatele k tomu, aby autorku požádal, zda by nezkusila napsat moderní městskou fantasy. Briggsová výzvu přijala a podepsala smlouvu na knihy, jejichž hlavní hrdinkou se stala Mercy Thompsonová.


Knižní téma | Mercedes Thompson & Alfa a Omega • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Tuto sérii jsem pokoušela jednou číst, ale bohužel mě tehdy moc nebavila, tak jsem ji nechala být. A myslím, že i tak stále není pro mě. :/

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne