MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

20 září, 2019

Mám pro vás malou ochutnávku toho, co bude vycházet v říjnu. Pokud vás zajímají i další tituly, využijte odkazu na album na mojí fb stránce, kde se snažím hledat co nejvíce novinek, nebo postupujte přímo díky hashtagu #vychazirijen2019...

» V tomto článku najdete 10 tipů na zajímavé knihy.
» V albu na facebooku najdete 179 chystaných novinek.

Fantasy a sci-fi

 

Zarua - ztracené město
Čarodějova učně Paddrena trápí podivné vize, ve kterých se objevuje město na pokraji vyhlazení. Když zemře jeho mistr a Řád čarodějů odmítne tuto násilnou smrt vyšetřovat, Paddren se zaváže, že vraha odhalí. Pátrání ho zavede na cestu plnou nájemných zabijáků, sekt a nestvůr stvořených krvavou magií. Ale jeho nic nezastaví. Vize, které ho spojují se vzpomínkami dávno mrtvého čaroděje, jsou klíčem k rozluštění mnoha hádanek. A on je hodlá vyřešit.

Zjizvený král - Nikolaj Lantsov #1
Zkroť své démony... nebo jim dej to, co chtějí! Nikolaj Lantsov, král Ravky, vždycky statečně čelil osudu. Nikdo netuší, co všechno vytrpěl během krvavé občanské války, a tak by to taky mělo zůstat. Na oslabených hranicích země se však začínají šikovat nepřátelé a on opět musí dokázat nemožné – naplnit prázdné pokladnice, získat spojence a zastavit zkázu, která zemi hrozí. V jeho nitru však den ode dne sílí démon, který může zničit vše, co už mladý panovník vybudoval. Nikolaj se chce temné magie zbavit, proto se s věrnou pomocnicí, větrostrůjkyní Zojou, vydává na velmi riskantní cestu. Podaří se jim vyřešit záhadu královy tajemné choroby? Najdou lék, který ho zachrání, a s ním i celou Ravku?

Harry Potter a Ohnivý pohár - Harry Potter #4
Čtvrté dobrodružství Harryho Pottera v ilustracích Jima Kaye!
V Bradavicích se bude konat Turnaj tří kouzelníků. Zúčastnit se ho smí jen studenti, kterým už bylo sedmnáct let, a tak Harry Potter zatím alespoň sní o tom, že turnaj jednou vyhraje. Jenže když o Halloweenu Ohnivý pohár vyřkne své rozhodnutí, Harry s úžasem zjistí, že j
e mezi vybranými. Čekají ho smrtící úkoly, draci a temní čarodějové, ale s pomocí svých nejlepších přátel Rona a Hermiony to Harry možná… přežije.

Šedí bastardi
Žij v sedle. Zemři na divočákovi.
Taková je víra poloorků obývajících zemi Lot. Patří k bratrstvům známým jako kopyta; tito bývalí otroci střeží svůj neutěšený kraj na hřbetech obřích divokých prasat, speciálně šlechtěných k boji. Jsou tím jediným, co stojí mezi dekadentním srdcem ušlechtilého Hispartského království
a divokými tlupami čistokrevných orků.
Šakal střeží svůj kraj spolu s Šedými bastardy, jedním z osmi kopyt, která přežila kruté obléhání Lotu. Protože je mladý, prohnaný a velice ctižádostivý, navrhuje sesadit tyranského zakladatele Bastardů, válečníka zvaného Claymaster. Šakalův nebezpečný pokus o puč podpoří Kaňour, zuřivý kříženec s větším množstvím orkské než lidské krve, a Nádherná, jediná jezdkyně ze všech kopyt.
Když kvůli příchodu cizího čaroděje vyjde podlá zrada najevo, Šakalovy plány končí ve zmatku a nejistotě. On sám se ocitá v sedle se zajatou elfskou dívkou, jejíž přítomnost začne narušovat jeho spojenectví. S blížícím se anarchickým krvavým rituálem Měsíce zrádců se Šakal musí rozhodnout, komu zůstane věrný, a najít si své místo ve světě, který odměňuje jen zlomyslné.


Ztracené město - Čarodol #3
"Závěrečný díl strhující fantasy trilogie od autorky Časodějů!"
Osud zavedl Kavé na území Čarodolského knížete a svěřil jí do rukou kouzelný Zlatý klíč. Měla by rozluštit jeho tajemství, ale má cenu pouštět se do řešení další záhady? Bezpochyby má! Získá tak nejen možnost najít zmizelé hlavní město Čarodolu
– znamenitý Zlatohrad – ale i šanci pomoct Alexejovi a zachránit před zkázou rodné Karpaty. Kavé stojí na osudové křižovatce. Vydá se tou správnou cestou?
 

Ostatní beletrie


Malum – část první - Elitní klub králů #4
„Láska je divoká, láska je slepá, pro ty dva je možná navždy ukrytá…“
Kdysi dávno žila dívka v oprýskaném karavanu a jednoho dne se propadla do světa Elitního klubu králů. Byla vtažena do temného víru lží, nenávisti a falše, ale také peněz, pompéznosti a moci. Jenže spoustu věcí ta dívka netušila, měla je teprve zjistit a o
dhalit tajemství, jež před ní byla skryta. Ta tajemství střežili hoši, kteří roztrhají její svět na kusy a rozdrtí ho na prach…
Nate Riverside-Malum je král, ale i Tillie se do tohoto světa narodila, opomíjená z rozhodnutí své matky. V jejích očích nezáří hvězdy, ale zuří v nich oheň a ten je možná všechny spálí.
Všechno, co si Tillie myslela, že ví, je smyšlená verze pravdy. A Nate je ten, o němž si holky mezi sebou šeptají a jehož iniciály vyrývají do zad.
Její příběh není jako ostatní, protože její příběh je po smrti.

Teorie vraždy - Naturalista #3
Bioinformatik a lovec sériových vrahů Theo Cray dostane od FBI neoficiální nabídku vyšetřit podivnou dvojnásobnou vraždu. Došlo k ní na místě, kde zabiják, kterého Theo odhalil dříve, pohřbíval své oběti. Policie jako podezřelého zadržela forenzního technika, ten ale nikdy dříve neměl sklony k násilí, navíc je v šoku a na nic si nevzpomíná. A na skenu jeho mozku se objeví něco zvláštního. A abnormálního. Doktor Cray záhy zjistí, že se na místech činu pohybuje záhadný muž – muž, který je stejně geniální jako on sám…

Dlouhá cesta domů - Případy vrchního inspektora Gamache #10
Po traumatických událostech, které zapříčinily jeho odchod do penze, si Armand Gamache, bývalý vrchní inspektor Sureté du Québec, užívá poklidného života v zapadlé vísce Three Pines a pomalu se zotavuje z utržených ran. Jeho tělesná zranění se hojí dobře, ale s těmi, která utrpěl na duši, je to už horší. A jako by nestačilo, že se musí potýkat s vlastními démony, jeho sousedka Clara Morrowová k nim přidá ještě další. Požádá ho totiž o pomoc při hledání svého manžela Petera, který se po roční odluce v domluvený den nevrátil domů. Gamache děsí, že by měl opustit své bezpečné útočiště, ale Claře nemůže pomoc odmítnout, a tak se společně se svým zetěm a bývalým zástupcem Jeanem Guyem Beauvoirem a další sousedkou Myrnou Landersovou vydává po Peterových stopách na cestu napříč Quebekem a zároveň do hlubin Peterovy ztrápené duše. Čím však na cestě značené Peterovými podivnými obrazy postupují dál, tím větší mají strach, co nakonec najdou.

Nůž - Harry Hole #12
Harry Hole se už mnohokrát probudil s temným tušením, prázdnou hlavou a kocovinou jako trám. Tentokrát je ovšem probuzení ještě horší než jindy. Kdysi slavný kriminalista má na rukou i kalhotách krev a až po chvíli si vybaví, že ztratil všechno. To tam je idylické manželství s Ráchel, ta tam je zajímavá práce vyučujícího na policejní akademii. Jediné, co mu zbylo, je věrný přítel Jim Beam. A také místo v kanceláři vedle Trulse Berntsena, kde jakožto bývalá legenda smí na přímluvu svého šéfa aspoň třídit papíry. Co si však Harry vybavit nedokáže, jsou události včerejšího večera v baru Jealousy. Jednotlivé střípky vyplouvají na povrch jen pomaloučku, skládají se však ve strašlivý obrázek. Harry si začíná přát, aby se byl vůbec neprobudil, protože i zlý sen je lepší než krutá realita, jíž musí čelit. Ve chvíli, kdy si myslí, že už se dostal na samé dno a víc ztratit nemůže, se navíc objeví jeho dávný nepřítel Svein Finne. Harry má dvě možnosti: skoncovat se vším hned, anebo se ještě aspoň dočasně vzchopit.

Padnout a vstát
MacKenzie moc dobře ví, jaký dopad má smrt někoho blízkého na ty, kteří zůstanou. Sama si takovým smutkem prošla, takže když při autonehodě zemřou rodiče jejího kamaráda Jadena, nechá ho raději být. Po několika měsících na něj ale narazí a staré city jsou zpět. Málem spolu před nehodou začali chodit, a i když se to snažila vytěsnit, uvědomuje si, jak moc jí chyběl. Bude mít odvahu otevřít se člověku, jehož blízkost v ní jitří staré rány?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. Harry Potter a Teorie vraždy je pro mě nutnost! <3 :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Harry určitě, to čekání bylo neuvěřitelně dlouhé...

      Vymazat
  2. Rozhodně Teorie vraždy a pak Jáma od C. J. Tudor, která se ti zde nevešla :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jednoznačně zaujalo Ztracené město a Zjizvený král. (y)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čarodol jsem ještě ano nezačala, z Časodějů mám taky přečtený jen první díl :-D Vydávají toho moc :-P

      Vymazat
  4. Rozhodně Zjizveného krále si musím přečíst. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne