MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

19 září, 2019


Konečně se dostávám i k druhé sérii Patricie Briggs. Autorka mě naprosto dostala a očividně jsem i potřebovala takový ten návrat do mládí, kdy jsem upířiny a vlkodlaky četla. Po všech těch fantasy knihách plných království, čarodějů, víl, bojů, intrik a kde čeho, jsem potřebovala změnu v podobě příběhu zasazeného do moderní doby. I když to mystično zůstalo...

A tak jsem se dostala k prvnímu dílu Mercedes Thompson. Veliký rozdíl oproti Alfě je v tom, že příběh je vyprávěn z pohledu Mercy, tedy v první osobě. Alfa je občas lehce zmatečná, protože vypravěčem není nikdo určitý a tak se pohledy jednotlivých postav někdy trošku bijí a já pak musím sem tam nějakou tu větu číst vícekrát, abych vlastně věděla, kdo je v danou dobu nejdůležitější. V tomto případě naštěstí tento problém není a tak je čtení mnohem plynulejší a pohodovější.

Navíc je tu i malé ozvláštnění, protože samotná Mercy není vlkodlak. I když se to jimi v příběhu jen hemží, ona sama není tak silná a 'magická' jako oni. A popravdě to má své kouzlo (nechci říkat, že je to realističtější, ale prostě to tak nějak působí), když všechny bytosti nepůsobí tak mocně až nepřemožitelně. Přesto si nic nenechá líbit, je odvážná, chytrá a bojovná. A jak už to tak bývá, znamená to i spoustu problémů. Tak nějak nedokáže stát nečině bokem a jen přihlížet a tak je často součástí nějakého problému, i když na to zrovna nemusí mít...

Každopádně mě to moc bavilo, četlo se to jedna báseň a je vidět, že i po několika knihách na toto téma, má autorka stále něco v rukávu, a že stále dokáže čtenáře zaujmout. Já už se moc těším na další dobrodružství a na to, až budu mít obě série hezky ucelené na poličce :-) Takové čtivo je opravdovým zázrakem, protože když autor dokáže na pár stran vměstnat to nejdůležitější, dokáže dějově strhnout a charaktery postav krásně vystihne, je to stokrát lepší, než když se někdo nedokáže pořádně vypsat ani na tisícovce stran.

Za dveřmi stál mladík s prostou tváří a pískovými vlasy a v rukou držel plastový podnos se dvěma sendviči zabalenými ve folii a s dvěma plastovými kelímky kakaa a tmavě modrou zimní bundu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Měsíční píseň
Moon Called
Mercedes Thompson
1
Kateřina Niklová
Fantasy
2006 originál / 2009 překlad
284
Fantom Print
978-80-7398-056-6

Anotace Databazeknih.cz:
Vlkodlaci můžou být nebezpeční, když se jim připletete do cesty, ale pokud jste opatrní, nechají vás na pokoji. Umí se dobře skrývat před lidmi, ale já nejsem člověk. Když na ně narazím, poznám je a oni poznají mě – Mercy Thompsonovou.
Mercy Thompsonová má za souseda vlkodlaka. V autodílně opr
avuje mikrobus patřící upírovi. Její bývalý šéf je gnón. Ale ani Mercy není úplně normální… a její pouto s tajemným světem nadpřirozena ji brzy dostane do pořádného průšvihu. Vychutnejte si pořádný nářez, který na vás v knize čeká. Není radno si zahrávat s vůdcem vlkodlačí smečky… A unést mu dceru byla osudová chyba…

Očekávala jsem, že Samuel vyjde ven, ale udělal něco jiného. Jeho moc se prohnala domem silou ohnivé bouře, jako když nějaký idiot otevře dveře a vpustí do místnosti, kde hodiny doutnal oheň, kyslík.

Informace o autorce

foto: patriciabriggs.com

Databazeknih.cz: Američanka Patricia Briggs (1965) píše od roku 1990. První román, Masques, jí vyšel v roce 1993. Kniha neuspěla a autorčina sotva nastartovaná kariéra málem skončila dříve, než začala. Druhý román, Steal the Dragon (Riallina hra), se naštěstí prodával mnohem lépe a získal příznivé ohlasy i u kritiky. Kariéra autorky se tak pomalu rozbíhala a s každým dalším titulem stoupal prodej i počet fanoušků.
Rostoucí popularita knih Briggsové, spolu se schopností tvořit živé, přesvědčivé postavy, inspirovala nakladatele k tomu, aby autorku požádal, zda by nezkusila napsat moderní městskou fantasy. Briggsová výzvu přijala a podepsala smlouvu na knihy, jejichž hlavní hrdinkou se stala Mercy Thompsonová.

Knižní téma | Mercedes Thompson & Alfa a Omega • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Tuhle sérii miluji a stojí za to i další díly. Díky Mercedes jsem si autorku zamilovala a ač se mi líbí i Alfa a Omega, tak si nedovedu představit, že bych ji četla jako první.
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
  2. Patricia je má oblíbená! Mám od ní i podpis, když byla před několika lety na knižním veletrhu v Praze. Miluju její knihy a ty krásné ilustrace! :-) No pro někoho se slabostí pro vlky, upíry a jiná stvoření to je prostě mistr svého umění <3 :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj. Její knihy se čtou moc dobře :-) Podpis závidím :-D

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne