MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

10 června, 2019


Recenzní kniha


Tato kniha je již druhým autorovým počinem, se kterým jsem měla tu čest. Už po prvním setkání jsem byla mile překvapena, jak čtivě dokáže psát, takže v momentě, kdy jsem zjistila, že se chystá vydání další knihy, dlouho jsem neváhala.

Děj má trošku pomalejší rozjezd a první polovina je lehce zdlouhavá, i když ne vyloženě nudná. Autor se vyžívá v tom, že čtenářům všechno do detailu popíše a neustále všem podstrkává nejrůznější scénáře a teorie. Jde spíše o seznamování s postavami, prostředím a především situací. Tato část mě trošku brzdila, musela jsem se i lehce nutit číst. Nicméně nutkání k odhalení pravdy bylo příliš silné.

To jsem však netušila, co mě čeká v polovině druhé. Děj začal chytat spád a napětí. To už jsem docela jela na adrenalinové vlně a posledních sto dvacet stránek jsem přečetla na jeden zátah. Stále jsem si říkala, že to prostě už nedám, že to do konce nestihnu, ale nakonec jsem nebyla schopná knihu odložit. Najednou se všechno bortilo, komplikovalo a nalezení vraha bylo téměř po ruce. Autor po celou dobu čtenářům vnucoval nejrůznější klíče, nechtěl napínat na neúnosnou míru, chtěl dávat nápovědy, které by mohly pomoct. Podle těchto indicií jsem spoustu věcí odhalila sama, ale něco málo bylo i překvapením. To, co se dělo těšně před koncem mě opravdu trklo, i když ne úplně v takové míře.

Myšlenka to byla zajímavá, téma i zpracování, celkový nápad a hlavně vývoj děje. Postavy byly hodně sympatické, i když Ollieho bych nejraději pěkně propleskla. Líbilo se mi i prostředí venkova, odlehlého od velkoměst, kde lišky dávají dobrou noc. O to bylo těžší si představit, že by zde mohl řádit vrah. Jízda to bylo vcelku pekelná. Ze začátku spíše monotónní vlna s obyčejným vyprávěním, v zápětí napětí k prasknutí, kdy čtenář očekává každou stránkou něco obrovského, velké odhalení ke konci, pěkně promyšlený závěr a trošku naivní epilog. I když druhá kapitola epilogu mi přišla přímo děsivá, hlavně ta myšlenka, ta situace...

Sama nevím, jak se na knihu dívat. Přelouskala jsem ji za dva dny a jeden den z toho byl pracovní. Myslím, že kdybych měla volno, zvládla bych to za odpoledne. Velká část knihy mě brzdila a trošku mi kazila dojem, ale pokud to byl záměr, aby se čtenář připravil na ten zbytek a pak pomalu nemohl dýchat, tak to se povedlo. Jsem spokojená, i když to občas skřípalo díky některým detailům, které mi tam moc neseděly. V celkovém dojmu se to četlo výborně, téma drastické, thrillerové splněno, postavy zajímavé a poselství hrozivé...


Vzdálený oheň vysílal k bledě modré obloze pramínky dýmu. Trojice koní skotačila ve výběhu. Kolem ani živáčka. Jako by byla poslední člověk na světě.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Šťastní a mrtví
Lucky Ones
-
-
Mark Edwards
Dana Chodilová
Thriller
2017 originál / 2019 překlad
384
Baronet
978-80-269-1106-7

Anotace Databazeknih.cz:
Ta žena ležela na zádech, ruce u boků, nohy natažené, jako by už spočívala v rakvi. Nevidoucí oči upírala vzhůru, koutky mrtvých úst se zvedaly, jako by se smála. Vyšetřovatelé měli okamžitě jasno: znovu zaútočil sériový vrah, kterého bulvár překřtil na Shropshirskou zmiji. Všechny jeho oběti vypadaly, jako by opustily svět v nejšťastnější chvíli svého života.
Nedaleko odtamtud začal nový život Ben Hofland. V ospalé vesničce, kde se narodil a kam se teď po rozvodu vrátil s jedenáctiletým synem, konečně našel práci. Jako by se pro něj i pro Ollieho všechno začalo obracet k lepšímu. Poprvé za pár měsíců se Ben cítí doopravdy šťastný…
Ale neví, že jeho a Ollieho někdo sleduje. Někdo, kdo pro Bena nechce nic než štěstí.
Štěstí… a smrt.
Odkazy: baronet.cz

Ollie na zadním sedadle poslouchal muziku z iPodu. Imogen vedle mě byla tichá a napjatá, sledovala každého, koho jsme minuli, napjala se pokaždé, když jsme zastavili na světlech.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

Knihu Šťastní a mrtví koupíte v nakladatelství Baronet v žánru Thrillery
 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  

Informace o autorovi

foto: Express & Star

Databazeknih.cz: Mark Edwards píše psychologické thrillery. Miluje příběhy, v nichž se běžným lidem dějí děsivé věci, a nechává se inspirovat spisovateli jako Stephen King, Ira Levin, Ruth Rendellová, Ian McEwan, Val McDermidová a Donna Tarttová.
Mark je nyní spisovatel na plný úvazek. Předtím svého času sklízel boby, vyřizoval telefonické stížnosti u železniční společnosti, učil angličtinu v Japonsku a dělal marketingového ředitele.
Vydal řadu krimirománů ve spolupráci s Louise Vossovou. Jeho první samostatný tvůrčí počin, román The Magpies, tři měsíce po vydání vévodil tabulkám UK Kindle. Po tomto úspěchu byl román upraven a vydán u nakladatelství Thomas & Mercer. Jeho druhým napínavým thrillerem se stal román Because She Loves Me. Mark Edwards žije v Anglii se svou manželkou, třemi dětmi a zrzavou kočkou.

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Baronet.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Jak víš, thrillery zbožňuju a podle tvé recenze zní kniha dost zajímavě. Asi se po ní mrknu, jak nebudu mít co číst. :)

    OdpovědětVymazat
  2. To zní naprosto úžasně, už dříve mě kniha zaujala a teď díky tobě vím, že za tu zkoušku opravdu stojí. Tak snad se k ní co nejdříve dostanu. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne