MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

23 června, 2019



A je to tady. Konec. Poslední díl série a dlouho očekávaný závěr, jak to celé dopadne, co se stane se všemi lidmi a dojde na spravedlnost? To čekání za to stálo, protože takové čtení je prostě unikát...

Největším problémem jsou výpadky detailů v době čekání. Tudíž jsem konstatovala, že rozhodně nastane v blízké době situace (a tím myslím konec roku nebo ten příští), že to celé sjedu znovu a hezky za sebou. Byla to totiž opravdová jízda plná adrenalinu a ke konci nabitá akcí. A když to slupnu najednou, budu mít hned více spojitostí a ucelenější obrázek. Netušila jsem, jak to celé dopadne, kdo přežije, jestli vůbec někdo... Nebyla jsem si jistá, jakým stylem to spisovatelské duo pojme. Přece jen je to YA kategorie, takže by to nemělo být úplně kruté, ale jestli bude vyloženě happy end, to nebylo jasné do posledních stránek.

I když po celou dobu jsem tak nějak tušila, co všechny ty záznamy, rozhovory z chatů, obrázky a malůvky, emaily a další dokumenty znamenají, proč jsou tímto způsobem poslepované (což dává knize úplně jiný rozměr a správný sci-fi nadšenec proto nesmí tohle čtení minout), tak to vůbec ničemu nevadilo. Odhalit tento proces a jeho záměr, ještě neznamená, že člověk přijde o ty momenty překvapení, které ještě nastanou. A že jich je opravdu hodně. Chvílemi jsem se smála nad vtipnými momenty, za okamžik jsem nadávala, proč a jak co dělají... Znáte to, prostě nervy v boji :-D

Nemusíte se ani hrozit velikostí a šířkou knih, protože jsou stránky, kde je třeba jen jeden řádek. Jde o ten efekt a grafické zpracování, o ten příběh, všechno má svůj důvod. Pokud by to bylo napsáno klasickým textem, asi bych si to nevychutnala tím správným způsobem a celkově bych nejspíš měla jiný názor. Ten vzhled je opravdu hodně důležitý. A tak, když budete číst, ani si neuvědomíte, jakou rychlostí postupujete. Pro mě je to jedinečné zpracování a tak to má být. Každičký detail má svůj smysl a tím, že autoři se rozhodli knihu udělat tímto způsobem, jí rozhodně pomohli.

Jak už jsem zmínila, je to čtivé, napínavé a jednotlivé 'ústřižky' na sebe krásně navazují, takže není jediný problém s dějem a orientací v něm. Jsem moc ráda, že jsem do série šla, je to opravdová pecka a krásný poklad v knihovničce. A pokud i vy rádi čtete sci-fi žánr, rozhodně si to nenechte ujít... Já se zatím budu těšit na jejich další společný počin  Aurora, snad v podobném duchu...
 
Venku je tma. Na chvilku přestalo sněžit, ale nebe je plné převalujících se mraků a zmrzlou okolní krajinu osvětlují blesky.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Obsidio
Obsidio
Akta Illuminae
3
Richard Podaný
Sci-fi
2018 originál /2019 překlad
624
CooBoo
978-80-7544-755-5

Anotace Databazeknih.cz:
Poté co se Kady, Ezra, Hanna a Nik zachránili a porušili přitom všechny existující zákony, musí se společně s několika tisíci přeživšími dostat do trvale osídlené části vesmíru. Ovšem obchodní konsorcium, které stálo za invazí na mírumilovnou planetu, to nehodlá nechat jen tak. A tak se všichni musí spojit, aby odvrátili hrozící zničení sebe, evakuační lodi i jedné malé promrzlé planety, která byla na začátku toho všeho.

Garver otevře oči a skloní hlavu, aby na návštěvnici dobře viděl. Zaznamená, kdo to je. Nevstane, ale zhluboka se nadechne. Oči upírá na zbraň.

Ukázka z knihy


Informace o autorech

foto: Bustle

Databazeknih.cz: Amie Kaufman - Narodila se v Irsku a vyrůstala Melbourne, Austrálie, kde žije s manželem a jejich psem Jackem. Studovala Irskou historii. Nyní studuje anglickou literaturu a píše eseje o Shakespearovi a Johnsonovi a Boswellovi. Napsala společně s Meagan Spooner trilogii Stourbound, začínající knihou These Broken Stars. V roce 2015 se spojila s Jeyem Kristoffem a napsala světový bestseller Iluminae. Kniha Iluminae je první knihou stejnojmenné trilogie Iluminae, která pokračuje knihami Gemina a Obsidio.

Albatrosmedia.cz: Jay Kristoff - Narodil se v Perthu v Austrálii. Jako dítě rád a často hrál deskové hry a vášnivě četl. Poté vystudoval uměleckou vysokou školu. Nejdříve pracoval v reklamě, ale později se plně ponořil do vlastní literární tvorby. Žije v Melbourne se svou manželkou a psem. Proslavil se především trilogií Nikdynoc a sérií Illuminae, kterou napsal společně s Amie Kaufmanovou.









Knižní téma | Illuminae Files (Akta Illuminae) • pinterest

https://cz.pinterest.com/luculi/book-theme-illuminae-files/


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. V týdnu mi přijde celá série, tak si to pak hned dám na jeden zátah a věřím, že to bude pecka!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to rozhodně ano, já měla hned sto chutí do toho jít znovu :-D

      Vymazat
  2. Já už si tu sérii prostě nutně musím přečíst. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne