MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

24 června, 2019

Narozeninový dort II

pondělí, června 24, 2019 2 komentáře

Tak jsem se odhodlala zkusit znovu udělat dort. Můj první pokus před lety nedopadl nejlépe. Šlo o piškot s krémem, ovocem a želé, ale i tak jsem to prostě zpackala. Letos jsem na to šla jinak a otestovala si i jiné suroviny. Tento recept je tak trochu i pro mě do budoucna, kdybych pozapomněla, jak jsem to vlastně dělala a abych se poučila z chyb, a taky abych pořád neotravovala kolegyni s radami... :-D Suroviny jsou na dort o průměru 24cm a výšce cca 12cm...

Narozeninový dort

Suroviny: 1x fondán (ale bylo to hodně tak tak), marmeláda, ovoce, potravinářské barvivo (podle potřeby)

Každý korpus jsem pekla zvlášť, nekrájela jsem je napůl. Problém je odhadnout polovinu, proto mám každý jinak vysoký. Ale v konečném výsledku to nikomu nevadilo. Jeden jsem natřela domácí marmeládou, druhý máslovým krémem a pak je spojila. Tak jsem postupovala, abych slepila dort. Zbytkem krému jsem potřela celý dort a dorovnala nerovnosti. Poté jsem vypracovala fondán a položila ho na dort. Zbytek dortu jsem ozdobila máslovým krémem a na něj kladla ovoce (jahody a maliny)... A to by mělo být všechno :-)

Piškotový korpus 

- potřebujete dvě dávky tohoto receptu, jedna dávka vyjde na 2x korpus světlý a druhá 2x korpus zelený

Suroviny: 6 vajec, 6 lžic cukru moučka, 2 lžíce oleje, 6 lžic polohrubé mouky, 3 lžičky prášku do pečiva

Postup: Vyšleháme žloutky s moučkovým cukrem, přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva a dotuha ušlehaný bílkový sníh. Pečeme v předehřáté troubě asi 10 minut při 180° - 200°.


Máslový krém 

- potřebujete dvě dávky tohoto receptu, vyjdou tak akorát na slepení korpusů a potření dortu

Suroviny: 150ml mléka, 1 vrchovatá lžíce vanilkového pudinku, 150-200g másla, 120-150g moučkového cukru, 1 vanilinový cukr

Postup: Mléko s rozmíchaným pudinkem na mírném ohni za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme asi dvě minuty, odstavíme a hustou kaši necháme vychladnout. Změklé máslo utřeme s cukrem do pěny. Po lžičkách do něj za stálého míchání dáme vychladlou kaši.


Máslová poleva

- to je ta zelená na bocích, tu jsem použila na ozdobení a zakrytí nepovedených částí

Suroviny: 1 kostka másla, cukr moučka podle chuti, barvivo v případě potřeby

Postup: vše zpracovat a umíchat



sledovat mě také můžete na instagramu díky #lucylilliannevari a #lucylilliannepece
nebo vše pohromadě #lucylilliannevkuchyni






Další pokusy a obměny

Edit 25.6.2020: Letos vznikla i nová variace. Podařilo se mi vytvořit tenčí plátky korpusu a každý v jiné barvě. Díky tomu vznikla téměř duha. Zdobení tentokrát přišlo nahoru s jahodami v čokoládě...





Edit 5.9.2020: Tentokrát pokus se dvěma fondány...


 
Edit 12.6.2021: Pro změnu jsem si zkusila polévaný okraj dortu a mamčino oblíbené toffifee :-)

 
Edit 12.7. 2022: Opět dva fondány a duhový korpus...


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne