MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

06 května, 2019

Prach • Hugh Howey

pondělí, května 06, 2019 2 komentáře

S konečnou platností jsem se probojovala skrz sérii Silo. Začala jsem před čtyřmi lety a s čistým štítem můžu prohlásit, je hotovo. A jak dopadl poslední díl a celkově série?

Musím říct, že po obsahové stránce píše autor hodně zajímavě. Jde o téma, které není zcela vymyšlené, je pravděpodobné, že takovou budoucnost si lidstvo opravdu jednou zvolí (i když spíše z jiného důvodu). O to horší je sledovat, jak i po staletích není schopno ze sebe ty špatnosti vymýtit a spolupracovat. Člověk má své temné stránky hluboko zakořeněné. A nejhorším faktorem obvykle bývá, čím víc lidí na jednom místě nahromadíte, tím je to horší.

Poslední kniha navazuje na děj z té první. Celý projekt, který jsme pomalu odhalovali, se pravděpodobně bortí. Lidé panikaří na všech 'frontách', díky čemuž dochází k hromadě problémů. Stačí hodit jeden kamínek do vody a další vlny na sebe nenechají čekat. Jako vždycky toto téma přináší spoustu faktů, které už o sobě dávno víme, ale přesto nás stále mohou překvapovat. Proč to vůbec celé vzniklo, že lidé musí žít v silech, to je prostě klasická šílenost a arogance lidí, kteří chtějí ovládat a mít vše pod kontrolou. A jak to potom dopadá?

Tak trochu jsem ani nepochopila, proč to udělali. Tedy důvod nám byl sdělen, ale proč ten stejný problém používali i nadále? To bylo trochu absurdní. Občas se mi zdálo, že jsou v některých částech trochu hluchá a nelogická místa. Věci, které mi nešly do hlavy a nepochopila jsem je či nesouhlasila. Autor se snažil vysvětlit opravdu hodně věcí, ale někdy se mi zdálo, že to ztrácelo na reálnosti. Každopádně promyšlené to měl opravdu hodně dobře.

Co mě při čtení rozhodně brzdilo, tak styl psaní. Sice jsme toho přečetli hodně, hodně zjistili, sledovali jsme vybrané postavy a jejich přežívání, po dějové stránce to bylo výborné, ale nemůžu se zbavit dojmu, že text působí dost monotónně a nezáživně. Až uspávačně. Žádná gradace děje, žádné napínání ve větší míře. Vzhledem k tématu bych očekávala něco jiného než jen suchý výčet. Ale každý má prostě svůj způsob sdělování a u tohoto příběhu je to prostě takto...

I když to bylo zdlouhavé čtení, bavilo mě to. Někdy se čtenář musí přes podivnou formu prostě prokousat, aby dostal ten pravý zážitek. A také spoustu ponaučení a poukázání a dalších věcí. Po tematické stránce jsem hodně spokojená, protože sci-fi a apokalypsy mám v oblibě. Po stránce psané je to trošku horší, ale když se překonáte, určitě nebudete litovat...

Lidé i planeta měli být ponecháni sami sobě. Lidstvo má právo vymřít. To život dělává - vymírá. Uvolňuje místo pro jiný život.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Prach
Dust
Silo
3
Hugh Howey
Jiří Engliš
Sci-fi
2013 originál / 2016 překlad
368
Knižní klub
978-80-242-5573-6

Anotace Databazeknih.cz:
Kultovní román Silo čtenářům představil fascinující a propracovaný postapokalyptický svět podzemních základen. Turnus vylíčil, co stálo u zrodu tohoto světa. A v Prachu, závěrečném dílu bestsellerové trilogie, se tento svět dobere svého konce.
Život v silech už nebude mít dlouhého trvání: operace Padesát Světového řádu spěje
k vyvrcholení, to však bude jiné, než mohl kdokoli očekávat. Osudy hrdinů ze Sil 1, 17 a 18 se protnou, aby přinesly poslední velký příběh a odpovědi na otázky, které se vinuly celou sérií.
Prach vypráví o nezlomné touze přežít navzdory osudu i okolnostem. Vypráví o zlobě, zkáze, naději a vykoupení. A hlavně o lidech a jejich existenci ve světě, který je až nebezpečně povědomý – ve světě, jehož zkázu (jsme) si přivodili sami…

Představa záchrany čehokoliv byla pošetilá, zejména pak záchrany života. Žádný život v historii lidstva nebyl skutečně zachráněn. Všechny byly pouze prodlouženy. Všechno jednou skončí.

Ukázka z knihy


Informace o autorovi

foto: Self-Publishing Review

Databazeknih.cz: Hugh Howey - Americký autor fantastiky (nar. 1975), proslul jako komerčně velmi úspěšný autor, který prodal filmová práva a nepotřeboval k tomu nic než laptop. V mládí se vedle školy věnoval rovněž počítačům a na vysoké si kvůli úsporám za nájem koupil obytný člun, což ho nakonec dovedlo k zaměstnání námořního kapitána. Na cestách si našel manželku, která mu poté vzala vítr z plachet. Místo toulek po světě se začal toulat vlastní fantazií a psát příběhy s odvážnou Molly Fyde, pro kterou v pětadvacátém století neexistuje nic, co by nesvedla, nebo o co by se alespoň nepokusila. Od roku 2009 začal své příběhy publikovat v elektronické podobě prostřednictvím tzv. Kindle Direct Publishing přímo na Amazonu. Brzy se přidaly další práce, až v roce 2011 vydal úvodní povídku z postapokalyptického světa, kde lidstvo přežívá v zajetí rozsáhlých podzemních sídlišť. Prvních pět novel později vyšlo společně také knižně pod názvem Wool (2012) a ve stejném světě se odehrává rovněž série tří dalších novel vydaná společně jako The Shift (2013). O zfilmování příběhu se zajímá samotný Ridley Scott. U nás první knihu chystá Euromedia Group v nakladatelství Knižní klub.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Připomněla jsi mi, že s tou formou jsem měla stejný pocity, ale u prvního dílu. Ale jsem ráda, že třetí díl zní též dobře, tak věřím, že z těch, co mě ještě čekají, vůbec nebudu zklamaná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Člověk se s tím musí trošku poprat, ale bude spokojený...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne