MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

11 května, 2019

Recenzní e-kniha


Opět jsem se ponořila do příběhu s cestováním dimenzemi. Určitým způsobem je to pro mě unikát, nebo bych spíš měla říct premiéra, protože doteď jsem ještě tuto možnost s žádnou knihou či sérií neměla. Cestování časem, vesmírem, to ano. Ale dimenze? Autorka zde představuje svoji bujnou fantazii a ruku na srdce, když máte miliony možností, existuje opravdu hodně místa na to stvořit téměř cokoli. A že toho nedostaneme zrovna málo.

Druhý díl navazuje hezky na první knihu a ukazuje nám další nesčetné možnosti. Hlavní postavy se opět dostávají do svízelné situace, která se vyhrotí v komplikaci, která se vyvíjí po celou dobu. Určitým způsobem je zajímavé sledovat další světy a další variace postav, ale na druhou stranu tato kniha působí až moc jako výplň. Děj je protahovaný a zaplácaný, docela i klišoidní a především se v něm řeší neustále ty stejné věci dokola. A to jsou hlavně emoce a zamotané vztahy. Svým způsobem by se to dalo překonat, ovšem autorka ráda opakuje stejné fráze neustále dokola, což časem člověku může začít vadit.

To, co se jedné postavě stane, mi přišlo docela nevhodné, protože hned ze začátku je jasné, že se to autorka rozhodne řešit po zbytek kapitol. Takže vyhlídka hned ze startu docela děsivá a zdlouhavá. Myslím, že by se to dalo zkrátit, nebylo nutné někoho zachraňovat po celých tři sta stran. Ale budiž, během toho se nenápadně dozvíte nějaké detaily, uděláte si obrázek o hlavní ženské postavě, hlavně to, jak je často ještě nevyspělá a chová se jako dítě, občas jedná nezodpovědně, což vede k dalším malérům a mnoho dalšího, ale občas jí to i pálí a překvapí všechny okolo sebe. Je silná, cílevědomá a má okolo sebe lidi, na které se může spolehnout. Většinou :-). Což je zaručený recept na dobrý příběh.

Nejzajímavější byl konec a posledních několik kapitol, které vynesly zajímavé a opravdu důležité informace, které zásadním způsobem ovlivňují budoucí dění a zároveň objasňují některé okolnosti z minula. Řekla bych, že v této knize čtenáře nejvíc upoutá začátek, kterým vše začíná a pak konec, jelikož ukazuje další směr této série. V mezičase budete jen sledovat neustálé zoufání nad situací a nad strastmi srdce, intriky, úskoky, přeskakování z místa na místo a neustálý sled myšlenkových pochodů...

Ale abych nebyla jen kritická, pokud budete už od počátku počítat s tím, že jde o čtení zaměřené na young adult a náctileté čtenáře, nebudete očekávat něco výjimečného, budete spokojeni. Já jsem. Dokážu totiž od spousty věcí odhlédnout a tak jsem si knihu mohla v klidu vychutnat, zkusit zase něco jiného a bavit se u toho, i když nejde o nejdokonalejší dílo na světě. Začátek mě vnesl do nových světů a dějových zápletek, průběh knihy mi představoval další skryté stránky postav a konec mě přímo pohltil a navnadil na pokračování. Bavilo mě to, rozhodně jde o chytlavý děj, který krásně plyne a naláká na poslední a finální dějství.

Taky se mermomocí snaží předstírat, že tam vůbec nejsem. Nejdřív mě napadne, že to dělá proto, že je na mě pořád naštvaný. Kvůli tomu, co jsem mu včera provedla. Postupem času o tom ale začnu pochybovat.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Deset tisíc nebí nad tebou
Ten Thousand Skies Above You
Ohnivák
2
Zuzana Bičíková
Sci-fi
2015 originál / 2018 překlad
327
CooBoo
978-80-7544-600-8

Anotace Databazeknih.cz:
Miloval bych tě v jakékoli formě, v jakémkoli světě, s jakoukoli minulostí.
V pokračování Tisíce kousků tebe se Marguerite dostává do dalších dimenzí, aby zachránila kluka, kterého miluje. Avšak od té doby, co používá Ohniváka, vynález svých rodičů, ji pronásledují nepřátelé odhodlaní udělat vše, aby ji přinutili spolupracov
at s nimi na ovládnutí multivesmíru. Vzdoruje jim – dokud se Paul nestane obětí útoku.
Odkazy: palmknihy

Změním směr a splynu s davem. Kráčím co nejrychleji tak, abych na sebe nestrhávala pozornost, protože se potřebuju bez povšimnutí dostat do jednoho z výtahů jedoucích dolů. Ale bude to stačit?

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

E-knihu Deset tisíc nebí nad tebou koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Young Adult
 
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorce

foto: Wookieepedia - Fandom

Databazeknih.cz: Amy Vincent (Claudia Gray - pseudonym) Pracovala jako právnička, novinářka, DJ a nesmírně špatná číšnice. Její celoživotní zájem o staré domy, klasické filmy, staromódní styl a dějiny hrál významnou roli při stvoření světa Evernightu.

Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Je mi jasné, že pokud tuto sérii někde uvidím, tak se nebudu obávat a šáhnout po ní. Věřím, že na takový klidný den je přímo vhodná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě. Má své vady, ale určitě ne takové, aby to někoho odradilo...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne