MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

15 dubna, 2019

Příprava na Svět knihy

pondělí, dubna 15, 2019 6 komentářů

Možná už někteří z vás včera postřehli, že konečně vydali program na letošní Svět knihy. Trvalo jim to docela dlouho, ale konečně jsem se dočkala. To čekání bylo hrozně dlouhé. Lístky jsem si letos kupovala online a vlak mám zařízený už minimálně měsíc. Po loňské návštěvě, kdy se nadchla i mamka, jsem se strašně těšila a chtěla všechno postupně chystat.

Už předem jsem věděla, že chceme jet v pátek, kdy nejsou takové davy (nehledě na fakt, že jako vždycky mám pracovní víkend). Sobotu jsem byla jen jednou a opravdu není o co stát, hlava na hlavě, fronty na lístky i ve vstupu do budovy. Pátky mi oproti tomu přijdou klidnější a pohodovější. Už i tak tam bývá vydýcháno a nesnesitelné horko, takže si dovedete představit, jak to vypadá následující den.

Velikým zklamáním je pro mě ale samotný program. Sice jsem už nějakou dobu dávala postupně dohromady seznam autorů, kteří se tam objeví a tušila jsem, i které dny tam budou. Nicméně bylo otázkou v kolik hodin. A tak jsem včera zjistila, že většinu dopoledne a část odpoledne se nic záživného, alespoň pro mě, neděje. Všechno nechali na podvečer, především zahraniční autory, což mi bohužel nesedí, protože tou dobou už budu na cestě domů. Když člověk cestuje přes půl republiky, nemůže na veletrhu vysedávat do večera. Letoškem jsem tedy poučená, že pokud pojedu i příště, pojedu rovnou na dva dny, ať si užiju klidného pátku, ale stihnu i něco v programu.

Rozhodně mám v plánu sepsat i report, jakmile budu mít tuto akci za sebou, takže nebudu moc zdržovat. Ukážu vám, co všechno mě v pátek zaujalo. Bohužel stihnu jen první čtyři programy, pak už je to mimo můj časový limit. Tada Williamse neznám, pokud se mi bude chtít a stihnu do SK přečíst nějakou knihu, tak se na jeho besedě a autogramiádě zastavím. To samé platí pro Alenu Mornštajnovou. S oběma autory jsem ještě neměla příležitost a po pravdě nevím, zda toho vůbec využiju. Mrzí mě Tim Weaver a Bernard Minier, jejich knihy rozhodně mám na seznamu, ale stejně ani jednoho nestíhám. A co mě dostalo nejvíc? Taran Matharu, který doteď nebyl nikde uvedený. Od něj mám sérii Učedník a dokonce už skoro celou přečtenou a to mě mrzí z pátku asi nejvíc. Nebudu mít jeho podpis v knize.


Výstava k výročí 70 let nakladatelství Albatros
Připomeňte si s námi vznik nejstaršího českého nakladatelství literatury pro děti a vydejte se na cestu časem s Albatrosem.

Nestárnoucí hrdinové příběhů
Co četli naši pradědečci, když byli malí? Z jakých knížek později uspávali svoje děti? Jak putovaly příběhy a měnily se v převyprávěných textech? Co ze zlatého fondu literatury pro děti a dospívající vydrželo až do dneška? A proč se k titulům s letitými kořeny zase vracíme? Seznamte se s různými podobami Andersenových pohádek, Jirky – postrachu rodiny, Vinnetoua, Robinsona, vyprávění Astrid Lindgrenové a dalších…
 
Tad Williams – beseda a autogramiáda
Beseda se zahraničním hostem – americkým autorem sci-fi & fantasy románů. Tad Williams představí českým příznivcům svou novou knihu "Srdce ztraceného".Po besedě bude následovat autogramiáda na stánku S205 ve střední hale (od 13:00).
   
Alena Mornštajnová: Hana a Tiché roky
Autorčina předchozí kniha Hana se stala druhým nejprodávanějším beletristickým titulem v loňském roce. Román "Tiché roky" vypráví o rodině, v níž vedle sebe lidé jen žijí, ale vlastně se vůbec neznají. „Moje nová kniha je především o síle slov. Slova jsou mocná zbraň, ale my si to neuvědomujeme,“ říká Alena Mornštajnová.

Jak poznáte skvělého detektiva
Od Poirota přes Sherlocka až po Holea nebo Strikea. Slavní detektivové si stále získávají náš obdiv, protože rozlousknou i ten největší oříšek. Co ale mají všichni společného a díky čemu je vlastně takový detektiv skvělý? Přijďte to s námi prozkoumat.
  
Křest nového románu Tima Weavera
Nový román britského bestselleristy Tima Weavera "Muž bez minulosti" pokřtí známý herec Igor Bareš.

Beseda s fantasy autorem série "Učedník" Taranem Matharu (Velká Británie)
Díky lavinovému zájmu čtenářů se stal "Učedník" světovým bestsellerem. Fanouškům nabízíme setkání s jeho charismatickým autorem Taranem Matharu.

Taran Matharu - autogramiáda autora fantasy série "Učedník"
Přijďte si nechat podepsat novou knihu ze série "Učedník - Deník invokátora" jeho zahraničním autorem Taranem Matharu.

Bernard Minier
Mistr detektivního románu Bernard Minier, autor světových bestsellerů, představí svá díla, především pak svou nejnovější knihu "Sestry".
 
Autogramiáda Bernarda Miniera
Bernard Minier bude podepisovat své knihy ze série s Martinem Servazem.


Na další dny už jsem se raději nedívala, jinak by mě to mrzelo o to víc. Ale věřím, že i tak si to užiju po svém, sice je to dlouhá cesta, ale vzhledem k tomu, že normálně nikam nejezdím, je to pro mě pěkný výlet. Škoda jen toho programu...

A co vy? Chystáte se letos na Svět knihy? Co podniknete a co vás zaujalo?


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Ten program je vážně nabitý, já se bohužel na Svět knihy opět nedostanu. :-( Ty si ale užij alespoň to, co stíháš! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda. Kdyby nechtěla jet mamka, tak se na to asi vyprdnu. I loni to bylo nějaký slabý... Ale nudit se ani tak nebudu :-)

      Vymazat
  2. Teda to já zas plánuju jet popravdě v sobotu, tak snad mě tam neušlapou :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já si musím pořádně projít program, ale co jsem tak koukala, vidím to tedy na sobotu. No, tak doufám, že tam přežiju. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. radeji na tvem miste koupim listky online, v sobotu je to i na hodinu fronta

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne