MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

28 dubna, 2019


Recenzní e-kniha


Vrátila jsem se k této netypické dystopii o pohyblivých městech, za Tomem a Hester a jejich dobrodružstvím. Prvním překvapením pro mě bylo, že jsme v příběhu poskočili o dva roky později oproti událostem z jedničky. Navazujeme trošku dále, než jsem původně očekávala. Tato proluka není nijak zvlášť zmiňována a už vůbec nedostaneme žádné detaily z této doby. Očividně se nestalo nic velkého, co by stálo za zmínku. Přesto to byl velice milý návrat.

V první knize se stala velká spousta zvratů, dozvěděli jsme se o novém světě spoustu informací a v podstatě sledovali, jak všechno směřuje k seznámení Toma a Hester. Samozřejmě došlo i k mnoha odhalením a hlavně odkrytí minulosti jednoho z nich. Taková ta typická témata dnešních yound adult knih. Mimo to jsme pochopili i chod samotného nového světa a jak krutá doba to mohla být (v tomto případě se dozvíme ještě o něco více a bude to ještě drsnější). Budu se stále opakovat tím, že to zase zmíním, ale u všech dystopických knih narážím na to, že lidstvo se ze svých chyb nikdy neponaučí a stále má své destruktivní 'choutky'. Očividně fakt, který všichni dobře chápeme, uvědomujeme si ho a stejně nejsme schopní s tím nic udělat.

V této knize je už té akce o něco méně, i když nemusíte mít strach, nudit se rozhodně nebudete. Přišlo mi, že šlo hlavně o problémy vztahu obou hrdinů, jejich neshody, tiché rozepře, ale stále nekončící lásku. Jakoby objevovali, co to vlastně je vztah a především pevné pouto. Ale to by nebylo ono, pokud by se všechno pěkně nezamotalo a nezkomplikovalo v tom typickém duchu. No řekněte, bavilo by vás to? Problémy na sebe nenechají dlouho čekat. I když se občas mohlo stát, že odhalíte nějaká fakta rychleji, než je autor stačí popsat. Ten si nelámal hlavu s tím, že by své čtenáře dlouho napínal a obvykle hned všechno naservíroval na stříbrném podnose nebo udělal narážku, kterou by pochopil každý.

Příběh mi přišel trošku slabší. Možná na tom má podíl i překlad a hlavně líčení Toma, protože chvílemi mi to připadalo strašně dětské. Ne ve smylu jako vyloženě určené pro mladší osazenstvo, ale takové málo dospělé. Tom byl hrozný slušňáček a naiva. Navíc některé překlady jmen tomu taky nedávaly zrovna moc na síle a o zdrobnělinách se bavit raději nebudu... :-D Také byste si mohli všimnout určitých podobností s jinou knihou. Aneb profesor Pennyroyal alá Zlatoslav Lockhart :-D To bylo přímo do očí bijící...

Každopádně kniha je hodně jednoduchá, přímá a nekomplikovaná. Neobsahuje žádné zdlouhavé popisy, žádné napínání přes celé kapitoly. Autor hned všechno vyzvoní, ale to neznamená, že by vám tím čtení zkazil. Dokázal stvořit nový svět, dost originální a zajímavý. Příběh je čtivý a myslím, že se zalíbí každému. I když může působit jednoduše a obyčejně, zklamaní nebudete. Teď si jen musíme počkat na poslední díl...

Slečna Pymová, sama staropanenská tetička, se na Hester káravě zamračila. „Asi bude nejlepší, když necháte pana profesora na pokoji. Potřebuje teď ticho a péči čtyřiadvacet hodin denně. Tak běžte, ať už vás tu nevidím…“

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Pomsta jednooké letkyně
Predator's Gold
Kroniky hladového města
2
Dominika Křesťanová
Sci-fi
2003 originál / 2019 překlad
336
Mladá Fronta
978-80-204-4442-4

Anotace Databazeknih.cz:
Prožijte strhující příběh z daleké budoucnosti, v níž se města pohybují pomocí motorů a kol a navzájem se loví! Pokračování Kronik hladových měst, kde již vyšly Smrtelné stroje. Hester, dívce s dlouhou jizvou přes obličej a s jedním okem, trvalo dlouho, než začala důvěřovat osiřelému mladíkovi Tomovi. Ve druhém, volném pokračování čtyřdílné série projde jejich vztah krutou zkouškou… Když jejich vzducholoď nouzově přistane v kdysi nádherném, nyní ale zpustošeném polárním městečku Anchorage, najdou tu jen hrstku zbídačených obyvatel v čele s mladou markraběnkou Freyou. Nezkušená dívka uvěří báchorkám o ztraceném zeleném kontinentu a vydá se jej s celým svým mobilním městem hledat. Je to však nebezpečná cesta. V patách mají nenasytné město Archangelsk a mezi sebou nečekaného zrádce.

Odkazy: palmknihy

Stopařka pokročila do obdélníku světla, lijícího se dovnitř otevřenými vraty. Jeho odlesky jí pohrávaly na dlouhých ocelových údech, pancéřovaném trupu a bronzové masce na tváři a vykreslovaly drobné důlky a škrábance, které na nich zanechaly bezmocné střely Ztracených hochů.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

E-knihu Pomsta jednooké letkyně koupíte v internetovém knihkupectví Palmknihy v žánru Young Adult
 
  https://www.palmknihy.cz/fantasy-sci-fi-horory/smrtelne-stroje-179786

Informace o autorovi

foto: Making the Mortal Engines Movie

Databazeknih.cz: Britský spisovatel a ilustrátor Philip Reeve se narodil roku 1966 v Brightonu. Po ukončení studií pracoval několik let jako knihkupec a následně se začal živit jako profesionální ilustrátor. První větší úspěch si vydobyl ilustracemi k populární sérii Děsivé dějiny. Posléze se začal věnovat i psaní a brzy se stal jedním z nejoceňovanějších autorů dětských knih. Díky své bezbřehé fantazii uplatňující se zejména ve futuristických vizích bývá Reeve také nazýván novodobým Julesem Vernem. První díl čtyřdílné série Kroniky hladových měst s názvem Smrtelné stroje (Mortal Engines) mu vynesl hned dvě prestižní ocenění – Nestlé Smarties Book Prize a nominaci na Whitbread Book Award. Následovaly další tři díly – Predator´s Gold, Infernal Devices a A Darkling Plain – všechny pojednávající o peripetiích dvou mladých dobrodruhů, Toma Natsworthyho a Hester Shawové, kteří žijí v postapokalyp­tickém světě obývaném navzájem se pojídajícími pohyblivými městy. Velkou pozornost veřejnosti si získala i jeho vesmírná trilogie ve stylu steampunk s názvy Larklight, Starcross a Mothstorm.

Překladatelka

foto: XB-1 (Křesťanová, Dominika)

XB-1: Dominika Křesťanová (nar. 1966), vystudovala moderní filologii, obor angličtina-norština a překládá především irskou, anglickou a americkou beletrii. V minulosti pracovala též v redakci Readers‘ Digest a jako učitelka anglického jazyka na střední škole. Její překladatelské dílo je obsáhlé a do fantastického žánru zavítala například Peakovým Gormenghastem, Pullmanovou trilogií Jeho temné esence či obsáhlými romány Střet králů a Tanec s draky, které patří mezi nové překlady celosvětově oblíbené Písně ledu a ohně od George R. R. Martina. Celý rozhovor...


Za recenzní e-knihu děkuji knihkupectví Palmknihy.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Moc parádní recenze :)

    Já jsem dystopických knih moc nečetla, snad asi jenom 4, ale tohle vypadá hodně dobře a zajímavě. Na tu sérii se budu muset podívat, protože téma nového světa vypadá fakt lákavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, určitě. Já mám dystopie hodně v oblibě, protože si myslím, že lidstvo k tomu opravdu jednou dojde :-)

      Vymazat
  2. Mně se tak moc líbí, jak máš recenze zpracované. <3 Jak co se informací týče, tak graficky (to "okénko" o autorovi, kde koupit a tak. Prostě super). Každopádně sérii neznám, ale téma pohyblivých měst vypadá hodně dobře. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkná reenze :) Musím se zastydět, že jsem ještě nečetla první díl série :) Ale rozhodně to je na programu a chci vidět i film :) Pak snad dojde i na Pomstu jednooké letkyně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V tomto případě mě i film nadchl, přestože se úplně nedrží předlohy...

      Vymazat
  4. Vypadá to moc dobře. Hlavně ta obálka je naprosto krásná. :) Ale tedy o knize jsem vůbec neslyšela a vidím to na to, že bych si ji mohla přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to pokračování Smrtelných strojů, a to jsi určitě postřehla alespoň film :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne