MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

18 března, 2019

 data-mce-style=

Recenzní kniha


Když jsem knihu poprvé zahlédla v novinkách, z části jsem ji jen prolétla a ignorovala. Od autorky jsem už četla Řezníka a ten byl opravdu dobrý. Tady jsem si ale nějak nedokázala spojit název knihy, obálku a anotaci. Tato kombinace mi přišla dost zvláštní.

Do děje vstupujeme čtrnáct let po zmizení Angely. Hlavní aktérka Geo, celým jménem Georgina, je právě souzena u soudu a putuje do vězení. Tímto způsobem se s ní seznamujeme. Její momentální život se točí okolo jejího pobytu tam, snahou přežít a přizpůsobit se. Ale mimo to se neustále vracíme i do minulosti a zjišťujeme pravdu o temné události. Geo byla odsouzena, k něčemu se přiznala, ale velkou část knihy vlastně netušíme k čemu a co se přesně stalo. Postupnými krůčky se dostáváme dál.

Pět let poté je propuštěna a snaží se začít svůj život odznova. Ale špatným dnům není konec. Opět se vrací něco z minulosti a zatím není jasné, kam to všechno povede. Vypadá to, že se všechno točí stále kolem stejných lidí. Otázkou zůstává, kdy tomu bude konečně konec?

Kniha byla dost zvláštní, protože se věnovala opravdu nepěknému tématu. Čím víc víme, tím je to horší. Abych řekla pravdu, tato kniha působí dost depresivně, temně a hlavně i tak nějak odporně. Geo si mě prostě nedokázala získat díky svému chování z mládí, díky tomu, co provedla a proč, ale i kvůli Calvinovi a určitým věcem, které proběhly. Nešlo mi to na rozum, byla pro mě protivná, naivní a divná, v žádném případě jsem jí neviděla do hlavy, po pravdě nemohla být úplně normální. A on je sama kapitola pro sebe. Nebudu to však rozvádět, nevím jak bych vám to mohla blíže objasnit. Pokud si to nepřečtete, nepochopíte.

Celé se to neskutečně zamotává. V závěrečné etapě jsem už pochopila, o co vlastně jde, protože přibývají další vraždy. Došlo mi, kdo to způsobuje i další tajnosti ze života Geo najednou vyvstávají na povrch. A i když to zní docela logicky a uvěřitelně, nemůžu se zbavit dojmu, že je to celé nějaké zvrácené. Ne všechno mě zrovna nadchlo, ale kniha byla rozhodně čtivá a zajímavá, temná, napínavá a plná překvapení. A pořádný thriller by měl asi mrazit a čtenáře trošku potrápit.

Po dočtení mám hodně rozporuplné dojmy. Postavy byly na jednu stranu obyčejné, ale některé i dost temné až děsivé. Celkově je to pojaté jinak než jsem dosud měla možnost sledovat, protože jde hlavně o pohled přímo od spolupachatele, ne oběti či její rodiny. Jak je vidět, to zlo má asi každý v sobě, jenže kde je nějaká hranice? Jediné, co se mi moc nelíbilo, tak asi závěr. I když to k tomu celé směřovalo, tak poslední situace byla trochu přitažená za vlasy a co si myslet o epilogu, to už nevím vůbec. Kniha to byla dobrá, ale Řezník se mi líbil mnohonásobně víc. Tentokrát slabší čtyři...

Tohle byla lepší zábava než filmy v kabelovce a větší vzrušení než jakákoli televizní publicistika. Nic nepřináší lidem větší uspokojení, než když mohou sledovat, jak někdo jiný selhal.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Sklenice srdíček
Jar of Hearts
-
-
Jennifer Hillier
Lumír Mikulka
Thriller
2018 originál / 2019 překlad
360
Baronet
978-80-269-1004-6

Anotace Databazeknih.cz:
Když beze stopy zmizí šestnáctiletá Angela Wongová, jedna z nejoblíbenějších dívek ve škole, nikdo si nedokáže představit, že by s tím měla cokoli společného její nejlepší kamarádka Georgina (Geo) Shawová. A určitě to nenapadne ani kamaráda obou dívek Kaisera Brodyho.
O čtrnáct let později jsou Angeliny ostatky nalezeny nedaleko
místa, kde Geo vyrůstala. Z Kaisera se mezitím stal detektiv, jenž konečně zjistí pravdu: Angela byla obětí Calvina Jamese, který poté zavraždil nejméně tři další ženy.
Pro úřady je Calvin sériovým vrahem, avšak pro Geo je kýmsi úplně jiným. Na střední škole byl její první láskou a ona s ním prožívala vášnivý vztah až do noci, kdy byla zabita Angela. Čtrnáct let věděla, co se s Angelou stalo, aniž by o tom komukoli řekla. Pak byla zatčena a poslána na pět let do vězení.
Calvin je tou dobou odsouzen na doživotí, ale nedlouho po uvěznění se mu podaří uprchnout. Krátce před Geiným propuštěním jsou nedaleko místa původního zločinu nalezena další mrtvá těla. Kaiser věří, že vrahem je opět Calvin, a obává se, že také Gein život může být v ohrožení.
Kniha Jennifer Hillier je příběhem trojice dávných přátel: dívky, která byla kdysi zavražděna, ženy, jež po letech skončila ve vězení, a muže, jenž se snaží odhalit pravdu.
Odkazy: baronet


Ukázka z knihy




Kde koupit knihu

Knihu Sklenice srdíček koupíte v nakladatelství Baronet v žánru  Thrillery

http://www.arara.cz/product/637353

Teď je Geo zpátky doma, zahalená do staré maminčiny deky. Jsou na ní fleky a na několika místech je prodřená, ale táta ji nedokázal vyhodit.

Informace o autorce

foto: Goodreads
 
Baronet.cz: Jennifer Hillier (1974) se narodila v Torontu, kde také prožila první tři desetiletí svého života. Když jejímu manželovi nabídli přeložení do Seattlu, nevěděla, co bude horší: odjet z Kanady či se přestěhovat na Západní pobřeží. Během prvních měsíců strávených na americké půdě napsala svůj první román. Dnes spokojeně žije na břehu Tichého oceánu a jediné, co skutečně postrádá – kromě své rodiny a přátel – je sníh.
Od samého počátku spisovatelské dráhy ji lákají temné thrillery.

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Baronet.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. To zní opravdu velice zajímavě. A tedy věřím, že bych ji i ráda vyzkoušela. Tak snad se k ní dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo tak fakt dobrý a přitom na uškrcení postav... :-D

      Vymazat
  2. Líbí mi knihy, kde je spousta nečekaných zvratů. Tento žánr moc nečtu, ale snažím se zařazovat mezi mé oblíbené fantasy i další knihy. Moc hezká recenze. Nalákala jsi mě :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak já tu fantasy potřebuji něčím prokládat, aby mě to nepřestalo bavit...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne