MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

29 března, 2019

Recenzní kniha


Tentokrát jsem si ke čtení zvolila, pro mě novou, autorku Sharon J. Bolton. U spousty blogerů jsem viděla, že je oblíbená a i hodnocení na databázích něco vypovídá o jejím spisovatelském umu. Do knihy jsem se tedy pustila s velkým očekáváním, i když jsem pořádně netušila, co mě čeká. Ze začátku jsem měla trošičku zmatek v postavách, protože jich bylo docela dost a trvalo mi než jsem pochopila některé příbuzenské vztahy, přátelství a tak. Ale jinak mě zaujala od první stránky.

Celý příběh je rozdělen do tří pohledů a odehrává se v několika dnech. Každá postava tak získává opravdu hodně prostoru, zvláště, kdy se s ní setkáme jako s vypravěčem jen jednou. Jako první začíná Catrin, která v životě prodělala těžkou tragédii a sledujeme její život i život na Falklandech jejíma očima. Tato krajina je dost opuštěná, příliš neobydlená a tak trochu působí, jakoby se tam zastavil čas. Celá ta atmosféra místa z knihy přímo čiší.

Druhou postavou je Callum, který byl kdysi vojákem a dodnes má díky tomu složitý život. Na ostrově se nenarodil, ale žije tam mnoho let. I on má svá tajemství. Jeho pohled navazuje přímo na Catrin a pokračuje v následujících událostech, které ovlivňují život mnoha lidí. Zde je zase krásně vidět, jaké to je pohlédnout na tohle místo očima někoho jiného, někoho, kdo to zná i ve 'vnějším světě'.

Třetím a posledním pohledem se dostáváme k Rachel. Její kapitola je trošku jiná, protože začíná opět od počátku a věnuje se právě dění z jiného úhlu. Sice bylo lehce zdlouhavé to všechno prožívat v podstatě znovu, ale zase se objasnila hromada jiných detailů, které příběh pozměnily. Autorka postavy hezky rozčlenila a díky jejich osobitým charakterům je vyprávění pokaždé jiné.

Tyto tři postavy a spolu s nimi místní obyvatelstvo rozehrálo opravdu zajímavou hru. Od začátku do konce to působí jako úplně obyčejný příběh, něco, co vás nepřekvapí. V podstatě jde o mnohá tajemství, lži a polopravdy. Ale všechno má své následky. Neustále jsem čekala, co se bude dít a o co vlastně jde. Autorka mě dokázala dokonale vtáhnout a zmást, protože na konci každé ze tří částí rozvedla naprosto jinou myšlenku a to, co jsem se dosud dočetla, dokonale pozměnila. Tím, že mi přihodila další fakta a lži, jsem nakonec ztratila původní domněnky a musela tvořit nové. O to větší překvapení bylo, když v závěru prozradila pravdu a ukázala tak, jak mě dokonale popletla a jak výborně to vlastně celé vymyslela a popsala.

Musím uznat, že autorka opravdu ví, jak na to. Bavilo mě to na každé stránce, i když byly chvíle, které byly delší a méně záživné, ale když jsem se dostala ke konci, viděla jsem, s jakou detailností bylo všechno naplánované a jak to zapadlo na své místo jako skládačka. Byla jsem překvapená, obelhaná, ale bavilo mě to. Knihu můžu jedině doporučit. Ale mám jedno ale, které mi dojem trochu kazilo a to se týká překladu či korektury. Po celé knize je několik chyb, nejčastější jsou chybějící či přebývající uvozovky, které mě často mátly, protože některé myšlenky pak působily jako dialog a tak jsem některé odstavce četla dvakrát. Chybičky se stávají, ale tady toho bylo poměrně dost. A druhým problémem byly záměny jmen. Několikrát došlo k výměně jmen Josh a John, jednou dokonce místo George tam byl opět John... Dál jsem to však nezkoumala. Občas jsem měla zmatek v postavách, takže na vině nebylo jen množství postav, ale i tyto výměny. Nicméně mě ani tento 'nedostatek' neodradil a knize dávám plný počet...

Čekám. Nechávám oči klouzat od jednoho vyděšeného obličeje k druhému.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Malé temné lži
Little Black Lies
-
-
Květa Palowská
Thriller
2019 překlad / 2015 originál
408
Domino
978-80-7498-308-5

Anotace Databazeknih.cz:
V uzavřené malé komunitě, jakou je lidské společenství na Falklandách, je zmizení dítěte něčím naprosto neslýchaným. Nikdo z obyvatel odlehlé končiny nepochybuje, že za tím je nějaká nešťastná shoda okolností, nenadálá tragédie. Co jiného?
A pak se ztratí druhé dítě. Třetí. Teď už se nikdo nemůže utěšovat domněnkou, že
se jedná o náhodu. Vesničanům nezbývá než připustit, že vrah je jedním z nich. Na místě, které předešlé generace nazývaly oázou klidu, se najednou nikdo necítí v bezpečí. Hysterie začíná nabírat obrátky.
Do řečí a vyšetřovacího spisu se dostávají i lidé, o jejichž způsobilosti spáchat zločin by ještě nedávno všichni pochybovali. Například i Catrin Quinnová, která před několika lety přišla o své dva syny a teď žije téměř poustevnickým životem. A pak je tady její bývalá kamarádka Rachel, její dřívější milenec Callum... Všichni tři cosi skrývají. A nikdo z nich nikomu nevěří. Snad ani sám sobě.
Odkazy: domino
 
Hodinu před svítáním to konečně najdu. Všechny její soubory byly staženy a zachovány, ale jeden otevřeli a v předchozích hodinách několikrát přečetli.

Ukázka z knihy



Kde koupit knihu

Knihu Malé temné lži koupíte v nakladatelství Domino v žánru Napětí
 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  


Informace o autorce

foto: Blesk

Domino: Sharon Bolton vyrůstala v hrabství Lancashire a její raná kariéra zahrnovala příliš mnoho aktivit, z nichž některé jí dnes uvádějí do rozpaků. Všech svých mladistvých aktivit se ráda vzdala, aby se mohla stát matkou a spisovatelkou (v tomto pořadí).
Její knihy byly nominovány na všechny významné literární ceny, určené pro autory detektivek a thrillerů. Mnohé z těchto nominací proměnila ve vítězství, včetně mety nejvyšší, zisku prestižní ceny Dagger in the Library. Kolegové ze spisovatelské branže o Sharon Bolton hovoří bez výjimky s velkou úctou – za všechny ocitujme Tess Gerritsen: "S. J. Bolton mění tvář krimirománu, jak jsme ho znali doposud."

Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Domino.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Vypadá to opravdu dobře a řekla bych, že to stojí i za zkoušku. Jen je fakt škoda, když se v knize objeví podobné chyby, dost to ruší no. :/

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne