MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 ledna, 2019

Recenzní kniha


Konečně uzrál čas a já sáhla po druhém dílu Nových Pompejí. Už první kniha mě zaujala a po jejím přečtení jsem byla spokojená, takže jsem si nenechala ujít ani pokračování. Ze začátku jsem měla trošku obavu z návratu, navíc jsem si pamatovala jen útržky, ale po pár přečtených stranách jsem se do toho začala zase dostávat.

V tomto dílu se pohybujeme mezi třemi dějovými liniemi. Hlavní hrdina žije převážně v Nových Pompejích, kde se všechno obrátilo naruby. Zachránění obyvatelé již vědí, co s nimi bylo provedeno a tak vznikla určitá rebélie. A Nick jako jediný z vnějšího světa zůstal. To je hlavní linie, ve které se nejvíce pohybujeme. A v jakém čase? To nikdo netuší. Je to nějaká možná ne příliš vzdálená budoucnost, kde existují modernější technologie než máme my dnes. A mnoho dalšího, ale to už si musíte udělat obrázek sami.

Druhou linií je zhruba necelý měsíc dříve před tou první, ale s tím, že Nick je mimo Nové Pompeje, v Neapoli, kde řeší neustálé problémy ohledně přístroje na kontrolu času. A třetí linie se odehrává během prvního století po Kristu v Římské říši, kde se objevují další postavy pro celkový příběh podstatné. A proč to všechno zmiňuji? Jelikož jde o manipulaci s časem, jsou všechny postavy ze všech těchto časů opravdu důležité. A hlavně i jejich činy. Všechno se na sebe navazuje a prolíná a jak už to tak bývá, malá změna může ovlivnit vše.

Sledovat veškeré toto dění mě opravdu bavilo, i když občas mi šla hlava kolem ze všech těch paradoxů a ovlivňování času. Pokud už jste viděli nějaké filmy s tímto tématem, určitě chápete, že není v lidských silách všechno vysvětlit nebo pochopit. Protože když například něco v minulosti změníte, ovlivníte budoucnost, ale nevzniká tak smyčka, protože v budoucnosti musíte něco provést, díky čemuž pak chcete minulost změnit? A pořád dokola?

Musím říct, že mě to nakonec opravdu hodně bavilo. Kniha byla velice čtivá, nápaditá a správně záhadná. Všechno jsou to vlastně jen dohady, protože se nenajde člověk, který by mohl dokázat, co je pravda. Hlavní hrdina mě docela překvapil, hlavně u konce, protože jsem takový zvrat nečekala. Jediné, co mi asi trochu překáželo, tak ta sprostá slova římských postav. Dost pochybuji, že by existoval důkaz, že tehdy mluvili či nemluvili takto vulgárně, ale mě se to do příběhu prostě moc nehodilo... Pokud máte rádi sci-fi a ovlivňování času, tuhle knihu může zvládnout i za pouhý den... :-)


Netrvalo dlouho a úzké klikaté uličky starého města ustoupily do pozadí a před Nickem se objevila pastelově růžová fasáda Neapolského archeologického muzea.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Impérium času
Empire of Time
Nové Pompeje
2
Daniel Godfrey
Filip Samec
Sci-fi
2017 originál / 2018 překlad
376
Omega
978-80-7390-884-3

Anotace Databazeknih.cz:
Patnáct let po událostech, kterým byl čtenář svědkem v předchozí knize Nové Pompeje, světem zmítá nová studená válka. Nový Řím je odříznutý od zbytku světa a Římané, vedení Calpurnií, mají ve své moci technologii, jež jim umožňuje cestovat časem a zároveň odrazuje západní vlády od jakýchkoli pokusů město zničit. Mnozí, kteří pobývají za hradbami města, však o této technologii nic netuší, a proto jsou odhodláni Nový Řím, místo, v němž bují otroctví a gladiátorské zápasy, zničit. Calpurnia se mezitím horlivě snaží vnější i vnitřní hrozby zbavit, s čímž jí pomáhá Decimus Horatius Pullus, muž, který kdysi býval Nickem Houghtonem. Ztotožnil se však Nick s římským způsobem života? Zvládnou Římané využít novou technologii ve svůj prospěch, nebo nový svět dřív jejich dominium zničí?
Odkazy: omega

Nick se k ní přiblížil. Cítil se nesnesitelně trapně. Každý jeho pohyb mu připadal mechanický a nepřirozený.

Kde koupit knihu

Knihu Impérium času zakoupíte v knihkupectví Knihy Dobrovský v edici Omega v žánru  Thrillery
 
http://www.arara.cz/product/637353

Informace o autorovi

foto: qwillery.blogspot.com

Databazeknih.cz: Daniel Godfrey vystudoval geografii na Emmanuel College v Cambridgi a vlastní titul doktor věd v oboru dopravního plánování. Píše a publikuje povídky v My Weekly a Writers' Forum a je vášnivým čtenářem žánru sci-fi a historické fiction. Jeho debutový thriller Nové Pompeje získal velkou pozornost a prestižní Financial Times jej zařadily mezi nejlepší knihy roku 2016. V roce 2017 vyjde jeho druhá kniha Empire of Time. Žije v Derbyshire.
 

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Omega.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Ty různé časy znějí zajímavě, ale neztrácela jsi se v tom občas ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec :-) Každý ten čas je samostatná kapitola...

      Vymazat
  2. Tak tato recenze mě velmi, ale velmi navnadila na celou sérii. Vypadá to fakt velmi dobře. Snad se k tomu brzy dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně jde o jednoduché a čtivé kousky, které rychle utečou...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne