MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

17 ledna, 2019


Téměř dvouleté čekání je u konce. Kniha se dostala na pulty knihkupectví a tím pádem i ke mně. Bylo tedy na čase zjistit, jak toto nejnovější dobrodružství od autorky Divergence skončí.

Měla jsem docela velká očekávání. První díl se mi i přes značnou kritiku ostatních opravdu líbil, ale nutno dodat, že po tak dlouhé čekací lhůtě, jsem si pamatovala úplné minimum. Má to výhodu v tom, že tuto knihu můžu alespoň ohodnotit jako samostatný kousek a nebudu ji tolik srovnávat s tím předchozím. Ale i nevýhodu, protože mi dalo zabrat si některé detaily pospojovat. Naštěstí autorka sem tam něco málo zopakovala a vracela se zpět, aby připomněla zásadní momenty, ale i tak to nebylo jednoduché.

Začnu asi tím, co se mi nelíbilo, a to je délka knihy. V podstatě celá, až na pár odstavců, mi přišla naprosto zbytečná a protahovaná. Věci, kterým se autorka věnuje, nenesou příliš velkou důležitost a tak v podstatě čtete jen výplňový vzduch, ze kterého nemáte nic. Až ten konec je něco, na co jsme tak dlouho čekali. Mám pocit, že v dnešní době autoři prostě neumí už sepsat zajímavý a nabušený příběh v jedné knize a mají tendence do toho tlačit vatu, která to neskutečně natahuje na úkor kvality. Opravdu, stačilo z toho vytáhnout nějakých padesát stránek a přidat to k prvnímu dílu a byla by z toho pecka.

Takto jen musím smutně konstatovat, že šlo o naprosto zbytečný kousek, vyhozený papír a inkoust, který sice neurazil, protože nám něco málo prozradil o postavách a jejich minulosti, ale jinak to bylo zbytečné čtení. Zachraňovaly to postavy - Akos, který působil jako chudáček osudem znavený, Cyra, sebestředná a věčně napružená, ale na druhou stranu silná ženská postava. Ti dva se k sobě hodili i nehodili, ale těžko říct, proč se autorka v těch charakterech tolik opakuje... Vedlejší postavy měly asi přinést trošku radosti do příběhu svým humorem a povahou, což se docela dařilo, ale jinak se objevovaly části (kde účinkovaly), které byly příliš zamotané a komplikované a působily spíše jako telenovela.

Plusem knihy je vcelku dobrá čtivost, kdy jsem byla schopná přečíst i stovku stránek denně, přestože ten děj mě až tak neupoutal. Autorce se dařilo vymýšlet všelijaké zápletky, kterými čtenáře udržovala ve střehu, protože čekali, co se stane příště. Ale jak už jsem zmínila, to nejlepší stejně přišlo nakonec a zabralo to asi dvacet stránek. Proto si myslím, že knize by slušely velké škrty... Chápu, že nakladatelé asi tlačí na autory a chtějí série, protože v tom vidí ty zisky a zájem čtenářů. Ale fakt je, že v mých očích série začínají upadat a najít něco opravdu kvalitního je nadlidský výkon...

Jak bych to tedy shrnula? Dobře se to čte, přináší zajímavé náměty, které ale nejsou dotažené, protože chybí pořádná akce. Víceméně to zachraňují postavy a jejich vztahy nevztahy, dohadování, vtipkování a špičkování, také musím zmínit velká odhalená tajemství, která však působí divně. Nečekejte žádné velké zvraty ani dechberoucí scény, prostě jen obyčejné čtení oddalující nevyhnutelný konec, který by stačilo zmínit už v předchozí knize. Autorka má dobrý vkus a nápady, ale neumí z toho prostě vyždímat maximum a udělat skvělou knihu. I Divergence měla slušný náběh, ale konec to prostě zabil. Slabé tři hvězdičky...


Připadala jsem si jako hrnec, na kterém už poskakuje poklička a co nevidět přeteče. Tak se ve mně vařil vztek a hysterie. Chtěla jsem udělat cokoli, abych jí smazala z tváře ten vlídný úsměv, anebo se jí aspoň vysmát do očí.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Cesty se rozcházejí
The Fates Divide
Čáry života
2
Veronica Roth
Tomáš Bíla
Fantasy
2018 originál /2018 překlad
392
CooBoo
978-80-7544-616-9

Anotace Databazeknih.cz:
Osud je spojil, teď je chce rozdělit. Druhý díl fantasy série Čáry života od autorky bestselleru Divergence.
Životy Cyry a Akose ovládají jejich osudy, které věštba pronesla už při jejich narození. A zdá se, že osud se nedá změnit, ať se snaží sebevíc. Akos je zamilovaný do Cyry, i když dávné proroctví určilo, že zemře ve službách její rodiny. Nebezpečí se ještě více vystupňuje, když se mezi jejich národy rozpoutá válka, kterou se oba snaží zastavit.

Teprve když se pohnula mezi stíny, všiml si, že tam s nimi je také Yma. Zadívala se na něj a on v jejích očích spatřil varování.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Huffington Post

Databazeknih.cz: Veronica Roth se narodila a bydlí v Chicagu. Psaní se věnuje již od svých dvanácti. Studovala tvůrčí psaní na Northwestern University a nyní pracuje na plný úvazek jako spisovatelka. Jak sama o sobě ráda tvrdí, je šest stop vysoký sci-fi nerd, který oblečený ve svém oblíbeném pyžamu projíždí ve volném čase dlouhé hodiny Wikipedii a který má neskutečné množství různých fobií.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Je pravda, že ze začátku jsem se po těch dvou letech absolutně neorientovala a dalo mi to zabrat, než mi došlo, co se děje. Na druhou stranu mě kniha bavila, že nikdy nic úplně nevycházelo a pořád se objevovaly nové problémy. Bylo to lehké čtení a mě vlastně hodně bavilo, což mě překvapilo, protože mě YA spíš vytáčí. Konec nebyl nijak extra překvapivý, ale vážně se mi líbil, hlavně fakt, že autorka to opravdu jako sérii ukončila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem byla ráda, že to má jen dva díly. Ale myslím, že potenciál byl větší...

      Vymazat
  2. Musím s tebou souhlasit, taky mi přijde, že série jaksi začínají upadat na kvalitě a už to není takové. Někdy by bylo lepší, kdyby z toho udělali jen jednu knihu.
    A ohledně Divergence taky máš pravdu, první díl byl super, ale s dalšími to jen upadalo. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. myslim ze do autorky uz jen tak neco zkouset nebudu, nastesti jsem oba dily dostala a nekupovala...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne