MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 listopadu, 2018

Můj seznam přání - knihy, které si chci koupit nebo přečíst.
Meme z dílny Book Chick City...

Ke konci roku už se začínám zase trošku omezovat. Za celý rok jsem těch novinek nastřádala nebo chtěla pořídit a nakonec nevzala. V listopadu se vyskytuje jen pár knih pro mě dostatečně zajímavých. Rozhodně potřebuji do knihovničky Hořící kříž a Skotského vězně, kterého opět posunuli ve vydání. Snad se tedy zadaří. Pak je tu Ve svitu plynových lamp, kniha měla vyjít už v květnu a Pronásledovaní. U obou knih bych si chtěla napsat o recenzáček. Nový Hraničářův učeň, který je nesmyslně očíslován jako třináctý, i když v originále je popsán jako nová série, tak nevím. Ale ráda bych si knihu přečetla, i když jsem trošku pozadu s nejnovějšími Flanaganovými knihami. A nakonec Enigma, která je odkládaná snad rok. Mám já to štěstí na posuny, co? V tomto případě už se do knihy moc nehrnu. Chtěla jsem si ji přečíst, protože znám film, ale po tak dlouhé době už to nechám osudu...


Hořící kříž
Píše se rok 1771 a válka je na spadnutí. Manželka Jamieho to tvrdí také. A Jamie jí chtě nechtě musí věřit, neboť jeho žena ví to, co mohou znát jen cestovatelé časem.
Claire se narodila v roce 1918 a během druhé světové válka pracovala jako zdravotní sestra a jako Cizinka putovala drsnou skotskou vysočinou. Anglická dáma se ocitl
a na místě, kde by žádná lady v roce 1743 neměla být. Jedinými Angličany ve Skotsku totiž tehdy byli pouze vojáci armády krále Jiřího.
Claire – manželka, matka a sestra – je stále cizinkou, putující časem, a jejím jediným záchytným bodem je láska k milovanému Jamiemu. Její znalost budoucnosti už Jamiemu několikrát pomohla, ale uvrhla ho i do mnoha nebezpečí. A revoluce se blíží... Shoří jejich životy jako papír, nebo budou dál plát jak velký oheň?


Alan Turing: Enigma
Knižní předloha filmu Kód Enigmy.
Alan Turing se zapsal do historie jako vynikající matematik a zakladatel moderní informatiky, jehož práce na prolomení německých kódů rozhodujícím způsobem ovlivnila průběh druhé světové války. Ještě před válkou přišel s konceptem univerzálního stroje, jenž se v roce 1945 zhmotnil do prvního n
ávrhu programovatelného počítače. Turingův smělý rozlet na prahu počítačové éry však v roce 1952 zastavilo odhalení jeho homosexuality, které z něj učinilo kriminálního odsouzence a vystavilo ho ponižujícímu zacházení. Turing, ostudně zavržený okolím, svůj život o dva roky později dobrovolně ukončil a Velká Británie tak ztratila jednoho ze svých největších vědců a myslitelů. Obsáhlá, zevrubná biografie se opírá o bohatý poznámkový aparát, text doplňuje fotografická příloha.

Klan Rudé lišky
Přichází čas nové generace hraničářů, která nyní musí převzít odpovědnost a chránit Araluenské království.
Maddie úspěšně ukončila třetí rok svého hraničářského výcviku a je povolána zpět na hrad Araluen. Jednotvárný život na hradě ji však ubíjí, cítí se v něm jako ve vězení a touží z něj uniknout.
V okolí s
e začínají šířit zvěsti, že království hrozí nové nebezpečí. Tajemný klan Rudé lišky, skupina rozvracečů v liščích maskách, útočí na královskou rodinu a zpochybňuje nástupnictví princezny Kasandry a její dcery Maddie na araluenský trůn. Podaří se Rudým liškám odstranit Kasandru a Maddie a uchvátit trůn pro sebe?

Skotský vězeň
Londýn 1760. Jamie Fraser, podmínečně propuštěný válečný vězeň, mohl dopadnout hůř. Mohl třeba sklízet cukrovou třtinu v Západní Indii. Takhle může být nablízku synovi, o kterém však nemůže říct, že je skutečně jeho. Ale Jamieho život není bez problémů: neustále myslí na svou ztracenou ženu a na Tobiase Quinna, někdejšího kamaráda z dětství.
Stejně jako mnoho dalších Jakobitů, kteří nejsou mrtví nebo ve vězení, Quinn stále žije a dýchá pro věc. V jeho nejnovějším plánu mu má pomoct starobylá irská relikvie. Jamie s tím nechce mít nic společného, přísahal si, že s politikou končí. Avšak objeví se lord John Grey s příkazem, který ho opět odtrhne od všeho a všech, které miluje.
Lord John Grey – aristokrat, voják a příležitostný špion – má v držení balíček nebezpečných dokumentů, které obsahují důkazy korupce britských důstojníků. Ale i o něčem, co je daleko více nebezpečné. Čas se jeví jako rozhodující faktor, protože vyšetřování je zmatené, vede do Irska i na Skotskou vysočinu. Lord John, který dohlížel na jakobitské vězně, když byl guvernérem vězení Ardsmiur, si myslí, že by Jamie mohl být schopen překládat, ale bude Jamie chtít?
Lord John a Jamie se nemají rádi, přesto spolu cestují do Irska, země, jehož hrady skrývají strašlivé tajemství a bažiny přeplnění lidskými kostmi.


Ve svitu plynových lamp
William Pinkerton, syn notoricky známého detektiva, má už za sebou mnoho úspěchů. Nyní se vydává do podsvětí viktoriánského Londýna v honbě za legendárním podvodníkem Edwardem Shadem. Williamův otec zemřel, aniž Shadea kdy našel, ale William je rozhodnutý vytáhnout zloděje na světlo.
Adam Foole je gentleman bez minulosti pronásledovaný deset let starým milostným vztahem. Když jednoho dne dostane od své ztracené lásky dopis, vydá se do Londýna, aby ji našel. To, co se dozví o jejím osudu a napojení na muže známého jako Shade, ho donutí čelit dlouho ukrývanému žalu.
Během lovu v londýnských stokách zahalených mlhou, opiových doupatech a spiritistických salonech vznikne velmi nepravděpodobné pouto: přátelství mezi velkým detektivem Pinkertonem a Foolem, jenž by mohl být klíčem k nalezení Edwarda Shadea.
Oslňující, strhující román, jehož děj se přesouvá z diamantových dolů v jižní Africe na bojiště občanské války, zavede čtenáře do spletitých uliček smutku, důvěry a její ztráty, kde k sobě dva lidi může připoutat to, co mají společného, navzdory jejich temnotě.

Pronásledovaní
Mělo to být dobrodružství, na jaké se nezapomíná… Velké prázdninové putování po zemích Evropy, poslední před tím, než se mladá dvojice usadí a založí rodinu.
Ano, dobrodružství to jistě bylo, ale rozhodně ne takové, jaké si Daniel s Laurou představovali. Na to, co začalo na pustém malém nádraží v Rumunsku, je žádný cestov
ní průvodce nepřipravil. Místo snového dobrodružství zažili noční můru, na kterou vzpomínat nechtějí, spíš by ji rádi natrvalo vymazali z paměti.
Jenže zlo, které se jim nalepilo na paty v tom strašlivém domě uprostřed lesů, je sleduje až domů do Londýna. Hrůza nekončí…


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Určitě bych si chtěla přečíst nového Hraničářova učně. Předchozí díl mám přečtený, a já nemám ráda nedočtenou sérii.
    Z dalších zmíněných knih, mě velmi zaujala Enigma. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý výběr :) Já se taky těším na pokračování Cizinky a nového Hraničářova učně :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tentokrát ses mi i trefila do vkusu :-) Zaujala mě Enigma, kterou jsem po pravdě vůbec nezaznamenala a pak samozřejmě Pronásledovaní a Ve svitu plynových lamp.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Enigma u Joty porad vypadavala z planu, vzdycky ji i smazali z pripravovanych... a pak zase pridali... snad uz to konecne vyjde... :-)

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne