MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

26 října, 2018

Jepice • James Hazel

pátek, října 26, 2018 6 komentářů

Recenzní kniha


Při zkoumání novinek u Domina jsem přemýšlela, jakou knihu bych si ráda přečetla. Neměla jsem zrovna chuť na nějaký thriller, ani nic příliš temného. Spíš něco jednoduššího. Narazila jsem nakonec na Jepici, když jsem zabloudila do starších knih, u které podle anotace mělo jít spíše o detektivku. Má volba byla tedy jasná. Jde o knihu s jednoduchou obálkou, která má skoro pět set stran. U nakladatelství si zřejmě potrpí jen na bichličky :-D

Děj knihy je z naší doby a je střídán s pohledy do druhé světové války a do poválečné doby. Jak při čtení postupně zjistíte, jde o důležité návraty, které trošku osvětlí důvody, proč se dané věci dějí v současnosti. Ze začátku jsem tomu moc nerozuměla, neviděla jsem tu spojitost. Ale tu zřejmě každý pochopí až v posledních kapitolách, kdy dochází k vypátrání pravdy a odhalení vraha. Do té doby totiž moc vodítek nedostanete.

Nešlo tedy vyloženě o thriller, ale správná detektivka by nebyla, kdyby nebyly mrtvoly a vrahové. A těch tu pár najdeme. Hlavní hrdina, Charlie Priest, je bývalý policista, který přestoupil na dráhu právníka a ke všemu se ještě chová jako detektiv. Což by mu asi sedělo lépe díky jeho schopnostem. Sám má určité zdravotní problémy, které mu komplikují život. Nemohla jsem si pomoct, ale tak trošku mi to připomínalo Volání kukačky a Cormorana Strikea. I celý příběh působil jako hodně protahovaná detektivní práce a sbírání drobečků, které jsem pochopila až před koncem, kdy se začal skládat ucelený obraz. Takže určitá podobnost by tam byla. Ale na rozdíl od kukačky, mi tahle kniha přišla mnohem více čtivější, bavila mě, postavy byly zajímavé a tak rozdílné, komplikované. Je pravda, že jsem asi nedokázala souhlasit s každým jejich chováním, ale po celkové stránce mi to tak vlastně vyhovovalo. Mělo to hlavu a patu a to je nejdůležitější.

Jak už jsem psala, detektivní práce byla poutavá. Líbilo se mi sledovat tu cestu za pravdou. Akorát mám u většiny knih tohoto žánru pocit, že si autoři pro sebe vždycky nechávají mnoho informací, aby nebyl pachatel odhalen příliš brzy. Na jednu stranu je to fajn, protože alespoň je konec o to zajímavější, až se čtenář všechno dozví, ale na druhou stranu mám vlastně pocit, že během čtení není šance cokoli vyčíst (pokud to není vyložený záměr), protože toho prostě hodně chybí. A možná je to jen můj názor a nevšímavost:-)

I když je Jepice docela velká kniha, není problém ji přečíst rychle. Veškerý děj se posouvá rychlostí blesku, žádné zbytečné zdržování, přestože šlo o piplavou detektivní práci. S postavami jsem byla spokojená. Závěr byl trošku překvapením. Ani ne tak kvůli vrahovi, to se dalo trošku čekat, že tam bude něco v tomto stylu řečeno, ale spíše ve velikosti toho problému. Nečekala jsem, že se to rozrostlo do takových měřítek. Konec byl trošku rychleji vyřešený, ale za to ve velkém stylu. Čtení jsem si opravdu užila a o to větší radost mám, že by mělo vyjít pokračování. Tak uvidíme, co si autor připraví na příště. Každopádně jsem spokojená a knihu můžu doporučit...

Když vysypala obsah obálky na postel, udělalo se jí téměř špatně od žaludku.


Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Jepice
The Mayfly
Jepice
1
Petra Krámková
Detektivka
2018 překlad / 2017 originál
464
Domino
978-80-7498-262-0

Anotace Databazeknih.cz:
Charlie Priest, bývalý policejní vyšetřovatel a nyní prestižní londýnský právník, se stane obětí útoku. Ve vlastním bytě ho přepadne muž, který se vydává za policistu a dožaduje se jakýchsi tajných dat. Priest mu je ale dát nemůže, protože je nemá, a jen díky zkušenostem z policejní služby dokáže
o vlásek uniknout smrti.
K
rátce nato se v Priestově kanceláři objeví bohatý a vlivný podnikatel Kenneth Ellinder, aby si ho najal k vyšetřování rituální vraždy svého syna. Vzápětí vyjde najevo, že zavražděný mladík byl oním záhadným útočníkem a Priest je tudíž jedním z posledních lidí, kteří ho viděli živého. Musel mladý Ellinder zemřít, protože nedokázal získat to, pro co si přišel?
Priest rozplétá jednotlivé indicie a je mu stále jasnější, že klíč k vyřešení spletitého případu představují právě ona tajná data, která však nejsou nikde k nalezení. Pátrání ho postupně dovádí zpět do posledních dnů druhé světové války, kdy došlo k událostem, jejichž smrtící poselství zasahuje až do dnešních časů.
Najednou začnou umírat či mizet lidé, kteří jsou pro Priestovo pátrání důležití. Z důvěryhodných osob se stávají zrádci. A proti všem těmto okolnostem stojí Priest, závodí s časem a snaží se odhalit nebezpečný odkaz tajné operace nazvané Jepice.
Odkazy: domino
 
Něco tady nehrálo. Na druhé straně silnice uslyšela bouchnutí dveří vozu. Někdo vystoupil z dodávky dveřmi spolujezdce. Rozhlédla se po ulici napravo, nalevo i za sebe.

Ukázka z knihy


Kde koupit knihu

Knihu Jepice  koupíte v nakladatelství Domino v Napětí
 
http://www.paseka.cz/fayeova-lyndsay-lovci-vran/produkt-4227/  


Informace o autorovi

foto: The Lincolnite

Domino: Než se James Hazel rozhodl věnovat psaní a literatuře, pracoval jako právník v soukromé advokátní kanceláři specializující se na korporátní spory a pracovní právo. Pak se ale rozhodl věnovat tomu, co chtěl vždycky dělat nejvíc – psaní knih. Román Jepice bezesporu patří k tomu nejlepšímu, co se v současné době objevuje na poli britského thrilleru – jedná se o autorovu knižní prvotinu, která je zároveň prvním dílem série s detektivem Charliem Priestem, o němž toho jistě ještě mnoho uslyšíme. James Hazel žije s manželkou a třemi dětmi na okraji Lincolnshire Wolds, zajímá se o kriminologii a je vášnivým čtenářem thrillerů. Miluje indie hudbu a líbí se mu všechno, co je retro.


Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Domino.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. "Jepice" jsem četla a rozhodně neměli chybu! :)

    https://boook-planet.webnode.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Na Jepici jsem párkrát narazila, ale nijak jsem si ji více nezjišťovala, o čem je. Teď už konečně vím. :D

    OdpovědětVymazat
  3. Piplavou detektivní práci na detektivkách právě miluju, takže myslím, že jsem neudělala chybu, když jsem si knihu koupila. Teď se ještě dostat k jejímu přečtení :-D

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne