MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

07 října, 2018


Na tuto sérii jsem kdysi musela narazit, protože mi v paměti uvízly její obálky. Ale největší povšimnutí přišlo až se seriálem, který nedávno začali vysílat. Díky němu a jeho prvním dvěma dílům jsem tomu propadla a hned jsem nadšeně sháněla knihy. Knihu jsem dnes dočetla a jaký názor na ni vlastně mám?

Snad nemusím nikomu vysvětlovat, že mě zaujaly obálky. Moje oblíbená modrá barva a ještě k tomu stejné provedení jako u série Nebe, kdy se mění barvy na obálce pohybem na světle. Jako duha. Navíc téma čarodějnic a upírů jsem měla vždycky ve veliké oblibě a rozhodně jsem se nenechala odradit. Nadchla mě především představa dospělých hrdinů (velice starý upír a čarodějnice, která už není školou povinná, jupí), ze kterých bych mohla mít lepší pocit než z těch náctiletých.

Začátek byl velice slibný. Rozjezd jako takový opravdu slušný. Jako čtenáři jsme byli hozeni přímo na začátek toho nejdůležitějšího a teprve postupně jsme poznávali daný svět. Lidé nejsou jedinými bytostmi na planetě, dělí se o ni s upíry, démony a čarodějnicemi. Hlavní hrdinka Diana je velice chytrá čarodějnice, která má však problémy se svou silou. A co teprve, když se do toho zapletou tajemství z minulosti a nejen její. Po této stránce jsem byla velice spokojená, protože kniha nabízela mnohá skrytá zákoutí, navíc všechny ty popisy historie, starých budov, zvyků. Všechno to přímo dýchalo magickou atmosférou. O akci taky nebylo nouze. Autorka si dokonale dokázala sestavit pomyslnou štafetu událostí a střídala ty běžné životní momenty s problémy, které se týkaly těchto bytostí. Ještě dodám, že je tu nejedna zmínka o velice starých knihách kdo by o tom rád nečetl, že :-P

Bavilo mě sledovat vývoj děje, který poukazoval stále na nějaké drobky, poházené cestou a vedoucí k něčemu velkému. Velkým zklamáním pro mě však byla ta romantika, která tu probíhala. Přece jen autorka občas sklouzla do té typické náctileté romance, trapné a kýčovité, takže jsem měla často pocit, že čtu opět Twilight (spisovatelky píšící o upírech vždycky spadnou do určité staromódní ulity). A to mě zamrzelo, doufala jsem, že by kniha mohla vyznít trochu dospěleji, ale jak jsem zjistila, ani věk postav mi to bohužel nemůže zajistit. Tím nechci říct, že by to nebylo důležité a vadilo mi to úplně. Ale když se zpětně ohlédnu, zabralo to snad dobrou půlku knihy a to je to, co mi přišlo naprosto zbytečné. Jakoby autorka úplně zapomněla na hlavní linku, které se chtěla původně věnovat a přesunula se jinam. Troufám si říct, že v této knize mělo být něco důležitějšího než vztah postav...

Závěr najednou zase vyletěl nahoru, protože jsme se vymotali z té nekonečné vztahové smyčky. Konečně došlo na nějaké jednání, kdy se plánovala určitá věc. Poznali jsme se s celou hromadou postav, které dostaly své vlastní úkoly, takže je jasné, že děj bude do budoucna pěkně bohatý. Na konci však toho moc nedostanete, protože končí dost otevřeně, aby zprostředkoval návnadu na další díl...

Knize však nemůžu upřít zajímavé téma a čtivost, žádné zádrhele, které bych přišila na vrub autorce už jsem taky nenašla. Jediné, na co bych mohla ještě poukázat, tak ty nekonečné chyby od nakladatelství, překlepy, záměny jmen a podobně... Trošku to kazí dojem, když se při čtení musíte pozastavovat nad významem či přiřazení dialogů. Přestože jsem knihu četla docela dlouho, také vlivem velkých stránek a malého písma, nejenom mé lenosti, tak jsem byla opravdu spokojená. S dalšími díly stoupá i celkové hodnocení na databázích, budu tedy doufat, že následující dvě knihy budou ještě lepší. Předem se obrním na tu romantickou linku, které bych asi ubrala, a určitě si to užiji.


Ale když jsme procházeli nekonečnými chodbami, které se kdovíjak podařilo nasoukat za skromnou fasádu budovy, bezpečnostní opatření ještě přitvrdila. Na konci jedné z chodeb vyndal Matthew jinou kartičku, projel ji čtečkou a položil ukazováček na skleněnou tabuli vedle dveří.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Čas čarodějnic
A Discovery of Witches
Čas čarodějnic
1
Deborah Harkness
Martina Neradová
Fantasy
2011 originál / 2011 překlad
544
Knižní klub
978-80-242-3249-2

Anotace Databazeknih.cz:
Historička a čarodějnice Diana Bishopová celý svůj život odmítala své nadpřirozené nadání. Očarovaný alchymistický rukopis však do jejího života vnese nevítaný příval magie a najednou se o ni zajímají nejen čarodějnice, ale i démoni a upíři. Záhy se po Dianině boku objeví i záhadný Matthew Clairmont, vědec, válečník a upír. Přestože mezi bytostmi panuje staleté nepřátelství, Diana a Matthew se jen s obtížemi brání vzájemné mrazivé přitažlivosti.

V kuchyni jsme zastavili u dvou starobylých zděných pecí na chléb a krbu tak velkého, že se do něj dalo vejít. Ale byly tu i moderní spotřebiče a stará kamenná podlaha, která vydržela dvě století, během nichž na ni dopadla spousta hrnců, pobíhaly po ní mokré zvířecí tlapy a zablácené boty a byla vystavena všelijakým čarodějným látkám.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: Deborah Harkness

Databazeknih.cz: Deborah Harkness je Američanka, ktorá vyrastala vo Philadelphii. Vyštudovala históriu a tituly si odniesla z univerzity v Kalifornii, Nortwesternskej univerzity a z Mount Holyoke College. Históriu dáva takmer do každej zo svojich kníh a začínala so žánrami z mytológie, alchýmie. Až neskôr zistila, že fantázia jej môže priniesť aj úspech a čítanosť.
 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

7 komentářů:

  1. Tak hlásím, že se mi sérii nakonec podařilo sehnat a i když plánuju první díl číst až v novém roce, trochu jsem jím už listovala (nemohla jsem si pomoct :D) a mám pocit, že tohle bude jeden z těch případů, kdy budu mít radši seriál... Ta romantická linka tam je na mě taky moc. Ale co se dá dělat, nějak to přežiju. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přežila jsem to i já :-P A super, jsem nečekala, že se ti to podaří tak rychle :-)

      Vymazat
  2. Seriál úplná topovka, naprosto jsem mu propadla. Nečekala jsem, že mě bude až tolik bavit :D Takže se určitě vrhnu i na knížky

    OdpovědětVymazat
  3. Mam za sebou první dil knihy, 4 díly seriálu... Ten rozdíl zase není zatím tak ohromnou. Seriál je skvely.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Postavy tam vystupuji v jinou dobu, nektere postavy pusobi jinak v knize a jinak v serialu... Nektere rozdily jsou velke...

      Vymazat
  4. To zní moc dobře. :) Ani jedno tedy neznám, ale myslím, že by mě to velmi bavilo. :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne