MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

30 května, 2018

Artemis • Andy Weir

středa, května 30, 2018 2 komentáře

Po úspěchu autorovi předchozí knihy Marťan, jsem chtěla zkusit i jeho novinku. Marťan byl naprosto dokonalá kniha plná akce, která mě bavila po celou dobu a nedokázala jsem ji ani odložit ani dostat z hlavy. Tak skvělou sci-fi jsem dlouho nečetla a tak pro mě bylo samozřejmostí, že i další dílo Andy Weira zkusím.

I Artemis se odehrává ve vesmíru, v tomto případě jsme Mars vyměnili za něco bližšího, tedy Měsíc. Trošku mi chybělo uvedení jakéhokoli data. Nikde jsem si nevšimla, že by byl uveden rok dějiště, je to sice nedůležitý detail, každopádně u sci-fi to tak nějak ráda registruji. V této knize opět najdeme spoustu technických věcí, ve kterých jsem se občas ztrácela nebo jsem si plně nedokázala představit danou scénu, která se právě odehrávala. Autor už má prostě takový styl, díky kterému kniha opravdu působí žánrem, jaký je. Některé čtenáře to však může mást. Možná by příště pomohly nějaké kresby? :-D

Co se týče postav, ty byly hodně jednoduché a obyčejné. Přesto jsem si většinu oblíbila, i když prostoru měli méně. To se bohužel ale netýká Jasmine, zkráceně Jazz. Bohužel mi povahově nesedla, byla mi krajně nesympatická a protivná. Ani její humor, o který se autor snažil stejně jako v předchozí knize, mi moc vtipný nepřišel. Měla své chvilky, kdy se to s ní dalo vydržet, ale obvykle mě svojí zbrklostí a svým hloupým chováním prostě štvala. Navíc jsem při čtení měla pocit, že jí je sotva dvacet a ne tolik, kolik jí bylo...

Samotný děj byl plynulý a plný akce. Ale jak už jsem psala, díky všem těm technických popisům, nesympatické hrdince, drobným nedostatkům v ději..., jsem občas ztrácela chuť pokračovat. Nápad to byl možná dobrý, ale celkové zpracování značně pokulhávalo a tak mě velikou část doby kniha neskutečně nebavila. Byla prostě nudná a obyčejná. Autorovo mínus je to, že Marťan prostě vyletěl na žebříčku příliš vysoko (a to zaslouženě) a to se bohužel očekávalo i u další knihy. Zvlášť, když byla oznámena anotace a fanoušci očekávali novou vesmírnou jízdu. To se však nestalo.

Po obsahové stránce byla kniha průměrná, protože nepřinesla nic úžasného, nového a do děje tahajícího. Chvílemi člověku připadá, jakoby autor vařil z kaše, aby vůbec něco stvořil, protože určité momenty působily strašně překombinovaně. Z knihy je prostě jen oddechové čtení na jeden den, ke kterému vás toho moc nepotáhne ani vás to příliš nepobaví. Tím nechci říct, že knížka je nějaký brak, který se nedá číst. Jen tím říkám, že očekávání byla někde jinde a autor dokáže stvořit dílo na mnohem lepší úrovni. Za mě bohužel neskutečné zklamání a spíše dvě a půl hvězdičky...


Vešla jsem do přepychově vyzdobeného vestibulu. Byl to jeden z mála hotelů ve městě, které měly pravou a nefalšovanou vstupní halu.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství: 
ISBN:
Artemis
Artemis
-
-
Andy Weir
Michal Prokop
Sci-fi
2017 originál / 2018 překlad
280
Knižní klub
978-80-242-6120-1

Anotace Databazeknih.cz:
Autor celosvětového hitu Marťan se znovu hlásí o pozornost milionů čtenářů: tentokrát sci-fi thrillerem z blízké budoucnosti – napínavou noir kriminálkou odehrávající se na Měsíci.
Jazz Bašarová pracuje jako kurýrka. Občas i nelegálního, čili pochopitelně lépe zaplaceného zboží. Jak jinak přežít v Artemidě, jediném městě
na Měsíci, když nejste bohatý turista nebo výstřední milionář? Když si tu poctivě vyděláte sotva na jídlo? Když ani příležitostné pašování nestačí na slušnější bydlení? Všechno se ale změní v okamžiku, kdy Jazz dostane nabídku provést velkou věc. A to za odměnu tak závratnou, že se prostě neodmítá. Jenže tahle zakázka jí brzy přeroste přes hlavu – zaplete se totiž do vysoké hry, v níž jde o ovládnutí Artemidy. A kterou by nemusela přežít…

Nahlédla jsem do řídící místnosti, a když jsem viděla, že je prázdná, zamávala jsem pěstí ve vzduchu. Udělali přesně to, co jsem chtěla.

Ukázka z knihy



Informace o autorovi

foto: Air & Space Magazine

Databazeknih.cz: Andy Weir se narodil a vyrůstal v Kalifornii. Jeho otec je fyzik, a Weir vyrostl na čtení klasické sci-fi, jako jsou například díla Arthur C. Clarke a Isaac Asimova. V 15 letech začal pracovat jako programátor pro Sandia National Laboratories. Vystudoval informatiku na UC San Diego, i když nepromoval. Pracoval jako programátor pro několik softwarových společností, včetně AOL a Blizzard, kde pracoval na Warcraft 2. Weir začal psát sci-fi v jeho 20 letech a publikoval práci na svých internetových stránkách celá léta. Jeho první práce, která získala značnou pozornost byla "Egg", krátký příběh, který byl upraven do několika videí z YouTube. Weir je nejlépe známý pro jeho třetí román Marťan. Napsal knihu vědecky tak přesně, jak jen je to možné, a jeho psaní bylo součástí rozsáhlého výzkumu orbitální mechaniky, podmínek na Marsu, historií pilotovaných kosmických letů, a botaniky. Původně Marťana publikoval jako volný seriál na jeho internetových stránkách a někteří čtenáři požádali o to, aby byl k dispozici na Kindle. První prodával za 99 centů, román byl zařazen do seznamu Kindle bestsellerů. Weirovi se poté ozval literární agent, a prodal práva na knihu Crown Publishing Group. Verze pro tisk románu debutovala jako dvanáctá na seznamu New York Times bestseller. Wall Street Journal hovoří o "nejlepším čistém sci-fi románu v letech". Marťan bude zfilmován. Weir pracuje na svém čtvrtém románu původně s názvem Zhek. Popisuje ho jako "více tradiční sci-fi román - cizinci, telepatie, cestování rychleji než světlo, atd.
 



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

  1. Teda, tak to mě mrzí, že Artemis nakonec zklamala :-( Mně se Marťan právě taky hodně líbil, tehdy jsem z toho byla dost odvařená, tak jsem se těšila na stejnou pecku a nejspíš si knížku ani nekoupím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no, po pravde jsem zklamana, ze jsem do toho vubec investovala :-(

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne