MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

06 dubna, 2018


S posledním dílem mělo přijít veliké rozuzlení a hlavně vyřešení toho nejdůležitějšího problému. A jak si s tím autorka poradila?

Oficiálně se pro mě Boj o trůn stal nejlepším dílem celé série. Autorka konečně posunula téměř všechny postavy dopředu a tak prošly opravdu velkými změnami. Nejvíc to však bylo vidět na hlavní hrdince Wendy, která se oproti tomu, když do svého domova dorazila, změnila na sto procent. Konečně začala uvažovat hlavou a ne jen emocemi, i když jimi byla stále hodně řízena. Byl to asi nejdůležitější prvek, který ji neustále popoháněl kupředu. Ale změnila i celkově svůj postoj, chování a tak trochu zodpovědnost. Mezi dalšími, kteří poněkud obrátili, byla samotná královna Elora, která ke konci byla jako vyměněná. Nemusíte mít strach, všechno dostanete pěkně vysvětlené, takže vám dojde, proč a jak bylo všechno dříve řečeno. I Wendina kamarádka Willa už nebyla taková snobka. Ale na druhou stranu je i krásně vidět, jak si autorka tyto postavy pozměnila, aby je mohla do budoucna lépe zaškatulkovat a trochu to působilo i uměle, jen aby se jí to lépe hodilo do příběhu.

Co se týče děje, tak byl opravdu výborně propracovaný a promyšlený. Měl spád a dobře se četl. Rozhodně přibylo i bojů a celkově akce. Takže o zpestření taky nebylo nouze. Nejvíc mě však zajímalo, jak to celé dopadne s Wendiným otcem Orenem. Autorka si ho totiž vybásnila téměř jako boha, nejsilnějšího, nejmocnějšího. Proto jsem měla trochu obavu, jak chce vymyslet ten konec. Nakonec to nebylo až tak překvapující, docela se to dalo očekávat, nicméně to mělo svoji jiskru a určitě se ten nápad docela ujal. To mi ale připomíná vždycky tu smutnou věc, kdy člověk čte několik knih a čeká velký závěr, epickou bitvu, úžasné rozuzlení, ale málokdy se autorovi podaří, aby svůj záměr dokázal tak dobře sepsat. Takových knih jsem poznala nespočet a tady tomu není jinak.

Musím říct, že během celého čtení jsem stále očekávala i nějaký ten moment, kdy mě dorazí, kdy mě ujistí, že dokáže vyrazit dech, ale nestalo se. I když je kniha neuvěřitelně čtivá a v tomto případě i akční, tak stejně většina věcí dopadla tak, jak se dalo čekat. V tomto příliš nezaválela. Nicméně to naaranžovala hezky a já byla s dočtením posledních stránek nadšená. Měla bych však jen dvě připomínky. Tou první je, že někdy během druhého dílu, mám ten dojem, zmínila něco na způsob špeha mezi Trylly, což nakonec nebylo ani vyvráceno, ani potvrzeno. Takže jsem stále čekala, z koho udělá zrádce a ono nic. A druhou věcí je závěrečná doplňková kapitola. Ve všech dílech se vyskytly dosud nezveřejněné povídky, které se vážou k příběhu. Na tomto konci to však na mě působilo stejně jako epilog v Harry Potterovi a Relikviích smrti. Zbytečné a trapné. Docela bych si to dokázala představit bez toho. Stejně většina věcí byla stejně vyslovena, tak bylo jasné, kam to povede... Hlavně to do očí bijící párování postav...

Musím říct, že nakonec jsem ráda, že jsem si dala tu práci a tuhle sérii sehnala. Sice je na ní vidět, že tato mladá autorka to směřovala pro mnohem mladší obecenstvo než jsem já, ale mě to přece jen bavilo. Dokážu se přenést přes některé ty laciné scény a emotivní kousky. Nápad se rozhodně cení, i když prostor k vylepšení se najde vždycky. Za mě spokojenost, hlavně se závěrečnou knihou. Teď jsem však zvědavá, jaký bude návrat po letech do tohoto světa v podobě knižní série Kroniky Kaninu...


To pomyšlení se mi sice příčilo, ale byla to pravda. Jenže... naši nezletilí podvrženci tak zůstanou úplně bez ochrany a jsou to jen děti.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Boj o trůn
Ascend
Svět Tryllů
3
Jana Jašová
Fantasy
2010 originál / 2013 překlad
312
Fortuna Libri
978-80-7321-702-0

Anotace Databazeknih.cz:
Wendy Everlyová čelí nepříjemné volbě. Trylly může zachránit před nemilosrdnými nepřáteli jen tím, že se sama obětuje. Pokud se nevzdá Vittře, její lid se ocitne v brutální válce s neporazitelným nepřítelem. Ale jak by Wendy mohla opustit přátele, i když je to jediná možná cesta k jejich záchraně?
V sázce je všechno, protože království není to jediné, co by mohla ztratit. Poté, co se zamilovala do Finna i Lokiho, se musí rozhodnout, koho bude milovat navždy. Nakonec zjistí, který z nich dvou je ten pravý. Není však jisté, že se naplnění své lásky dožijí.
Všechno směřovalo k tomuto momentu. Má v rukou budoucnost celého svého světa. Je připravená za něj bojovat?


Celé odpoledne jsem si dovolila na nic nemyslet, jen procítit svou ztrátu, tu novou díru, která už teď bude navždy v mém životě.

Informace o autorce

 foto: Spiegel Online
 
Databazeknih.cz: Amanda Hockingová je autorkou trilogie o Tryllech, která se v USA stala bestsellerem a dalších šesti knih, jež si vydala vlastním nákladem. Poté, co se prodalo – zejména ve formátu e-Book – , více než milion jejích knih vydaných samonákladem, je obdivována jako typický příklad úspěchu v digitálním věku. Žije v Minesotě, kde pracuje na další knize.
 
 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. Za mě je série průměrná, možná až podprůměrná, v rámci YA fantasy byly napsány mnohem lepší knihy, ale určitým způsobem se mi to líbilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě. Mě to přišlo průměrný a někdy i trapný a tak, ale něčím mě to i chytlo :-D V tom budou nějaký kouzla :-P

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne