MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

31 prosince, 2017


První věcí, která mě k této sérii dostala, byla samozřejmě obálka. Nevím proč, ale hned na první pohled mě to očarovalo. A když jsem si pak přečetla anotaci, kde jsem byla zlákána cestováním časem, byla moje volba jasná. Prostě jsem to musela mít...

Po pár prvních stranách mi bylo jasné, že kniha bude v podobném stylu jako u autorů Ricka Riordana nebo Johna Flanagana. Příběh je spíše pro mladší čtenáře, protože hlavní hrdinové se věkově pohybují okolo patnácti let. Bohužel v tomto směru je to asi nejslabší článek celé této knihy. I když jsem se s tím setkala u nejednoho autora, tady mi to poněkud vadilo. Autor se jakoby nemohl rozhodnout, jestli jsou to děti nebo téměř dospěláci. Chvílemi se totiž chovali jako desetiletí, kteří by si rádi užívali blbostí a mládí, pokud bych to tak měla nazvat. Pak ale dojde na akci a najednou se povahově trochu mění a působí mnohem starší. Takový menší rozkol a nerozhodnost autora, což mi vadilo.

Možná by bylo vhodnější zvolit věk kolem plnoletosti nebo tak nějak. Několikrát se v knize o těchto postavách autor zmiňuje jako o agentech, což mi v daných okamžicích spíše přišlo k smíchu. V mnoha knihách totiž, takhle mladí hrdinové, spadnou do problému díky vzniklé situaci a ne proto, že je tam jejich rodiče či jiní dospělí vyšlou. Riskovat v patnácti letech pro záchranu světa, to je opravdu čtení pro děti...

Ale ať jen nekritizuji. Je pravda, že autorův styl psaní byl výborný a bavil mě. Všechny scény byly krásně vykreslené a popsané. Řekla bych, že i logicky správné a zajímavé. Nechyběly ani poznatky z historie. S určitostí můžu říct, že děj byl plynulý, i když občas předvídatelný. Některé prvky jakoby vypadly z filmů, kde například hlavní padouch vyzradí své ďábelské plány a pak je mu zatěžko, že byl díky tomu poražen. Ano, i taková klišé se tu najdou.

Jak bych celou knihu tedy hodnotila? Je v ní spousta ohraných věcí, ale i spousta zajímavých. Celý příběh se výborně čte a baví. Nechybí ani hromada humoru, protože každá postava je charakterově naprosto jiná a díky tomu vznikají i legrační momenty. Nechybí tu ani akce a troška napětí. Navíc máme přislíbeny nějaké ty zvraty a komplikace, které se samozřejmě dozvíme v dalším díle.

Celkový dojem je slibný a jsem ráda za tuto knihu, že se i přes to všechno ke mně dostala. Mohla bych dumat nad vším, co se mi tam líbilo i nelíbilo, ale po zvážení musím knize přiznat průměr a to jsou tři hvězdičky. Nejvíc mi to prostě kazí ta věková kategorie mladých 'agentů'...


Před nimi byl do starobylé kamenné desky vyrytý už známý emblém: přesýpací hodiny se dvěma planetami obíhajícími kolem.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Bouře začíná
The Storm Begins
Strážci minulosti
1
Peter Kadlec
Sci-fi
2011 originál / 2012 překlad
328
Egmont
978-80-252-2091-7

Anotace Databazeknih.cz:
Jakeovi rodiče zmizeli a mohou být na jakémkoli místě na světě – a zároveň v kterékoli době v minulosti. Rodina Djonesových má totiž ohromující tajemství: patří ke STRÁŽCŮM MINULOSTI, tajné společnosti, která cestuje staletími a brání zločincům, aby zasahovali do dějin a přetvářeli si je po svém.
Na začátku pátrání po ro
dičích je Jake vytržen z Londýna 21. století, přemístěn do Francie 19. století a dopraven do Bodu nula, kde se nachází ústředí společnosti strážců. Zde se seznámí s podivuhodnou skupinou agentů a vůbec poprvé uslyší o obávané rodině Zeldtových, která má v plánu zničit náš svět, jak ho známe…
Minulost je v nebezpečí; jen Jake Djones ji může zachránit!

Nathan zavrtěl hlavou při pohledu na odhalené spodní prádlo svého společníka: pestré trenýrky s vyšitými rajkami.

Informace o autorovi

foto: Amazon UK


Damian Dibben

 


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Pěkná recenze, kniha vypadá zajímavě. Líbí se mi téma cestování časem a všechny tři knihy mají hezkou, tajemnou obálku. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, obálky jsou super... jsem zvědavá, jestli další díly budou ještě lepší, protože tohle působilo spíš jako takový úvod...

      Vymazat
  2. Knížku jsem četla už... no je to hodně dávno, v podstatě už si jí skoro vůbec nevybavuji. Sice se mi líbila, ale druhý díl jsem vzdala po pár kapitolách, nesedl mi. Ale jednička skvělá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nestraš mě. Sice nečekám bůhví co, ale snad to nebude tak strašný...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne