MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

08 listopadu, 2017


Tuto knížku jsem kdysi koupila ve slevě za pár kaček. Myslím, že mě přišla pod stovku. A celou dobu ležela na poličce v knihovničce a jen se na ni prášilo. Víc jak dva roky trvalo, než jsem ji vytáhla a začetla se do ní. Přivedlo mě k tomu to, že už za pár dní jde do kina film, který je inspirovaný právě tímto dílem a tak jsem ji musela přelouskat, abych potom věděla, do čeho půjdu. A je zajímavé, že někdy doma v regálu leží takové skvosty, do kterých se člověku prostě nechce, ale byla by to naprostá škoda je ignorovat...

Když jsem se připravovala na čtení, věděla jsem, o čem příběh pojednává. O malém chlapci, který má zdeformovaný obličej. Nikdy mě totiž nepřestane fascinovat, jak jsou lidé, kteří jsou nějakým způsobem odlišní, silní. Jaký mají náhled na život, co všechno dokážou a jak se celkově se svým údělem poperou. A ještě mají sílu pomáhat ostatním. Ne jinak je tomu tak i v tomto případě.

August je sympatický malý kluk, kterému rozhodně nějaká víla nepřála. Narodil se s mnoha abnormalitami, jeho obličej není jako u normálních lidí. Od narození prodělal už víc jak dvě desítky operací. Přesto se dokáže bavit, být veselý a mít skvělý nadhled. Nechybí mu ani humor a už vůbec není malé naivní dítě. Ví jak vypadá a co to znamená. Je mu jasné, že ne vždycky to bude lehké. A mnohdy působí dospěleji než ostatní jeho vrstevníci. Sice se okolo něj míhá spousta lidí a ne všichni jsou na něj hodní, ale on se nevzdává a s humorem sobě vlastním postupně získává přátele.

Knížka je hodně emotivní a to především díky tomu, jak poukazuje na lidskou společnost. Věc, kterou sama nesnáším, to jak si všichni myslí, že nejlépe vědí, co je normální a co by jak mělo být. Jakoby bylo jasně dané pravidlo, kterým se musí všichni řídit. A pokud někdo nezapadne, ukazuje se na něj prstem a má to spočítané. Takže v mnoha ohledech se v knize dá hledat ponaučení, zdůraznění toho, co je a co by mohlo být, spousta místa k zamyšlení. Sice je konec krásný a veselý, ale je potřeba si uvědomit, že ne každý v reálném životě má takové štěstí. Protože ani normální člověk nemá jak 'růst', pokud nemá dobré rodinné zázemí a přátele. A to August rozhodně měl.

Nezbývá mi než dát knize plný počet, protože nic jiného si ani nezaslouží. Byl to krásný příběh ze života, odlehčený, humorný a citlivý, který by mohl kdekomu otevřít oči. Ale nežijeme v ideálním světě, kde by se měli všichni krásně. Bylo to moc pěkné čtení a jsem strašně ráda, že jsem tuto knížku tenkrát okamžitě hodila do nákupního košíku :-)

Nejdůležitější jsou naše činy. Je to mnohem důležitější než co říkáme nebo jak sami vypadáme. Naše činy nás přežijí. To, co děláme, jsou vlastně památníky, jaké lidé staví na oslavu padlých hrdinů.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
(Ne)obyčejný kluk
Wonder
-
-
Renata Greplová
Román
2011 originál / 2013 překlad
320
Knižní klub
978-80-242-4035-0

Anotace Databazeknih.cz:
August se narodil s deformovaným obličejem, který většině lidí z jeho okolí brání dostat se v kontaktu s ním za hranice této nedobrovolné masky. Nyní nastupuje poprvé do školy, rovnou do páté třídy.
Kniha je dokonale sestaveným kaleidoskopem pohledů samotného Augusta, jeho sestry Vii a jejích kamarádů i Augustových spolužáků na jed
nu a touž situaci, na to, jak na tuto velkou změnu reaguje on sám, jeho rodina i spolužáci. Celou knihou prostupuje laskavý humor, který usnadňuje mladým čtenářům se s tak náročnou tematikou vyrovnat.

Měli bychom si vytvořit nové životní krédo... snažit se být vždycky o trochu laskavější, než je třeba.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: wonderthebook.com

Databazeknih.cz: R. J. Palaciová se živí jako grafička a po večerech se mění ve spisovatelku. Žije v New York City s manželem, dvěma dětmi a černým psem jménem Medvěd. (Ne)obyčejný kluk je její první román.




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

2 komentáře:

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne