MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

12 září, 2017


Okolo této knihy se strhlo davové šílenství. I tak by se to dalo nazvat, protože jednu dobu byly fotky Simonovy obálky snad všude. A to nemluvím o vychvalování obsahu knihy. Po celou dobu jsem odolávala, protože jsem měla obavu do toho jít. Chápejte, co se obvykle líbí ostatním se nelíbí mě a naopak. Nakonec jsem do ní šla díky akci v knihkupectví a jsem za to ráda. Jinak bych se bila do hlavy, teď už chápu to nadšení...

Už od prvních několika stran jsem zjistila, že tohle bude neskutečně rychle čtení. A měla jsem pravdu, zmákla jsem to za pouhý den. Už jsem ve věku, kdy pomalu opouštím tyto typy knih, tedy přesněji středoškoláky s jejich problémy, velice mladé hrdiny a tak. Přece jen je na čase přestoupit na další 'level' a číst o lidech mému věku blíže. Ale najde se pár výjimek, u kterých to pravidlo vždycky poruším. A Simon je jeden z nich.

Z knihy se vyklubal velice příjemný, jednoduchý a odpočinkový příběh, příběh ze života se vším všudy. Jak s těmi špatnými dny, tak i s těmi lepšími. Převažuje však legrace, spousta pasáží byla taková, že jsem se smála i nahlas. Strašně se mi líbilo, jaký přístup Simon ke všemu měl, spoustu přátel a taky skvělé rodiče, kteří mu to taky hodně usnadnili. Oživení obsahu pomocí emailových zpráv knize jen prospívalo a já tak musím pět samou chválu. Až téměř do konce jsem netušila, kdo je vlastně na druhé straně mailové konverzace. Náznaky byly různé a tento konkrétní kandidát mě napadl jen na chvíli a jen jednou. Každopádně to bylo pěkné překvapení.

Stále se snažím vstřebat dojmy. Rozhodně jsem tuto knihu nečetla naposledy a to prosím na re-readingy moc času nemám. Simon však za to stojí. Nemám nic, co bych vytkla. Skvělý děj, super postavy, obsah na jedničku a překlad bez chybičky. Až budu potřebovat zlepšit náladu nějakou jednohubkou, beru ihned do ruky tento kousek :-)

Když se nad tím zamyslíte, tak je od učitelů vlastně dost bláhové předpokládat, že vám můžou nadiktovat, na co máte myslet. Jako by nestačilo, že tiše sedíte a necháte je učit.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Probuzení Simona Spiera
Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Creekwood
1
Anna Vrbová
Román
2015 originál/ 2017 překlad
296
Yoli
978-80-7549-186-2

Anotace Databazeknih.cz:
Na začátku všeho byly nevinné emaily… Poté co se Simon zapomněl odhlásit ze školního počítače, najde jeho korespondenci spolužák Martin a začne ho vydírat. Simon je totiž gay a před svými spolužáky to stále tají. Poslední dny trávil korespondencí se zajímavým klukem ze školy s přezdívkou Blue a natolik se sblížili, že by zvlášť jeho nerad vystavil nějaké trapné situaci a pomluvám. Spolužáci dovedou být pěkní sígři! On by to ustál, ale co Blue? Zná ho zatím jen po síti, ale kdo je Blue doopravdy? Žádného kluka ze školy, co by byl gay, nezná… S nerdem Martinem ale není radno si zahrávat, a tak se snaží vyhovět jeho požadavku: dostat se co nejblíž Simonově nejlepší kamarádce Abby.


To si snad ze mě dělají srandu. Podle nich mám sedět v kuchyni a ucucávat vodu, zatímco oni si o mně budou povídat za mými zády?

Ukázka z knihy




Informace o autorce

foto: Paperback Paris

Databazeknih.cz: Becky Albertalli - Autorka knih pro děti a mládež. Její debut byl v roce 2015 s knihou Simon vs. the Homo Sapiens Agenda. V dubnu 2017 ji vychází další young adult pod názvem The Upside of Unrequited.
 




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Jsem moc ráda, že se ti knížka líbila! :) Já si Simona opravdu zamilovala, je to neskutečně pozitivní knížka, která by se podle mě měla prodávat jako lék proti depresi. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu jsem teď dostala na Radši srazu a už se těším, až se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne