MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

13 dubna, 2017

Svět knihy 2017 program

čtvrtek, dubna 13, 2017 8 komentářů
Stejně jako loni, i letos jsem se zaměřila na Svět knihy. Už zbývá pouhý měsíc a na webu je konečně vyvěšený program. Momentálně nevím, zda pojedu, všechno bude záležet na práci a zda mě pustí. V dané době máme jak naschvál zákaz dovolených. Ale snad se mi podaří ten jeden den ukecat.

Program sice není nijak extra bohatý, nicméně jsem si vybrala. Škoda je, že všechno co mě zajímá, není v jednom dni. A tak bylo nutné jednotlivé položky vyselektovat a zvolit ten nejlepší den. A jak to tak vypadá, vyhraje to pátek - ráda bych totiž tentokrát získala i nějaké autogramy. Pokud pojedu...

Pokud chcete mrknou sami tak neváhejte využít těchto odkazů...

A můj programový výběr je tady...

Čtvrtek

11.00 – 11.50
Velký sál

Slavnostní zahájení veletrhu za  účasti  zástupců  Kreativních  měst  literatury UNESCO, oficiálních  představitelů  České  republiky, zástupců diplomatických misí, významných českých a zahraničních kulturních a vědeckých institucí a dalších  vzácných  hostů.  Zahájení  moderuje Vladimír Kroc.  Předání  šeku  Nadaci  Leontinka  za  výtěžek z kampaně Kniha ti sluší 2017.
Simultánně tlumočeno: čeština, angličtina

12.00 – 12.50
Literární kavárna

Novinky z knihkupeckého světa
Knihkupecká komise Svazu českých knihkupců a nakladatelů zve na přátelské setkání, na němž budou diskutovány aktuální problémy dnešního knihkupeckého života. Současně bude představena nová podoba Knihkupeckého žebříčku SČKN.

13.00 – 14.00
FANTASY & SCI-FI

Svět fantastických seriálů
Svět seriálů expanduje všemi směry a pomalu, ale jistě se stává nejvážnějším konkurentem klasického filmu. A i minulý rok se urodilo hned několik titulů, které nám všem vytřely zrak. Pojďme se tedy s naším odborníkem podívat na Stranger Things, Channel Zero, Emerald City, ale i trvalky jako Hra o trůny
Účinkují Dan Storch, Martin Kužel.

14.00 – 14.50
Literární sál

Jak česká literatura cestovala do ciziny
Není to pohádka. Není to ani pohádkové, jak se česká  literatura  dostane  pomocí  překladů do jiných zemí. Kdo literatuře při tom pomáhá a co ona sama pro to dělá? Jak si někdo v cizině té české literatury za sedmi horami vůbec všímá? A jaké literatura prožívá zážitky v těchto cizích zemích, převlečena do cizího jazyka, jak se jí tam vede? O tom podebatují Dorothy Connell, spoluzakladelka a vedoucí londýnské pobočky nezávislého nakladatelství Readers International, Anita Luttenberger, šéflektorka vídeňského nakladatelství Braumüller, a berlínský bohemista a  překladatel  Mirko  Kraetsch,  který  besedu  také uvádí.
Tlumočeno: čeština, angličtina

14.00 – 15.00
FANTASY & SCI-FI
Ženy v české fantastice
Panelová diskuse v podání známých a talentovaných spisovatelek, které se věnují science fiction, fantasy a hororu. Budou hovořit o tom, co pro ně znamená psaní a svět imaginace. Pozvány jsou Vilma Kadlečková, Julie Nováková, Hanina Veselá, Lucie Lukačovičová, Jana Šouflová, Františka Vrbenská a další

15.00 – 16.00
FANTASY & SCI-FI
Mladé a úspěšné dámy české fantasy
Pojďte vstoupit do hájemství tajuplných příběhů plných kouzel, draků, čarodějů a romantiky. Mladé a přitom již zkušené  autorky  Teri  Janišová  a  Michaela  Burdová představují svěží vítr v české fantasy. Obě publikovaly nejen úspěšné trilogie, ale i další díla. Janišová má svou audioknihu, Burdová zase publikuje v zahraničí.

16.00 – 17.00
FANTASY & SCI-FI
Svět Arestonu
Příběh z drsného vesmírného vězení pokračuje! Josef Pecinovský představí další osudy vězně Sršně, hlavního  hrdiny  originálního  sci-fi  thrilleru Areston, které  rozvinul  v  pokračováních Útěk  z  Arestonu a Vládce Arestonu.

18.00 – 19.00
FANTASY & SCI-FI
Star Wars na vlastní kůži, cosplay na vlastní oči
Pop-kulturní fenomén Hvězdných válek trvající přes 40 let inspiroval fanoušky po celém světě, aby se sami proměnili v kultovní postavy SW. Členové klubu 501st Legion a Rebel Legion budou vyprávět o výjezdech do nemocnic a podobných akcích i o svém vztahu k SW.


Pátek

10.00 – 11.00
FANTASY & SCI-FI
Démoni a váleční mágové
Svět stižený invazí démonů a akční příběh válečného mága odehrávající se v okolí Brna – fantasy novinky Terezy Matouškové a Oskara Fuchse. Přijďte si poslechnout, proč by neměly ujít vaší pozornosti! A budeme i křtít!

11.00 – 11.45
P615

Tereza Matoušková a Oskar Fuchs autogramiáda
Autoři budou podepisovat své novinky, fantasy romány Válka zrcadel a Frost.

12.00 – 13.00
FANTASY & SCI-FI
Edice Pevnost neztrácí dech
Tradiční beseda s autory oblíbené Edice Pevnost. Inspiraci, perličky z „natáčení“ a plány do budoucna prozradí a vaše všetečné dotazy zodpoví Josef Pecinovký, Jana Rečková, Pavel Fritz, Jaroslav Beznoska, Františka Vrbenská a Lucie Lukačovičová. Moderuje Boris Hokr.

13.00 – 13.45
P615

Autoři Edice Pevnost – autogramiáda
Jana Rečková, Pavel Fritz, Jaroslav Beznoska, Josef Pecinovský a další autoři oblíbené Edice Pevnost budou podepisovat své knihy.

18.00 – 19.00
FANTASY & SCI-FI
Sága Mycelium a vše kolem ní
Jedna z nejlepších autorek české fantastické literatury Vilma Kadlečková a její sága Mycelium. Přijďte si poslechnout autorku, její zkušenosti s psaním rozsáhlého cyklu, zážitky z tvorby starších děl. A vůbec, kdy vyjde poslední díl této sci-fi ságy? A bude to skutečně konec Mycelia? Účinkují Richard Klíčník a Vilma Kadlečková.


Sobota

10.00 – 10.50
Literární sál

World of Warcraft se vrací!
Z fascinujícího světa velkých bitev, temných kouzel, mocichtivých čarodějů a udatných hrdinů k vám zavítají děsivý orkský šaman Gul’dan a noční elf Illidan Stormrage, aby pomohli vypustit na naši zemi zhoubu v podobě druhého svazku World of Warcraft: Kroniky, nádherně ilustrované knihy nabité až po okraj zajímavostmi, po které touží každý skutečný fanoušek WoWka!

10.00 – 11.00
P208 

Dvacáté výročí Harryho Pottera
To není chyták! Harry sice v červenci oslaví 37. narozeniny, ale v červnu uplyne 20 let od doby, kdy se ve Velké Británii objevil na pultech Kámen mudrců. Důvod k oslavě dostatečný, no ne? Přijďte si zavzpomínat! Máslový ležák poteče proudem.

11.00 – 11.50
AUTORSKÝ SÁL 

Hana Parkánová-Whitton a Paul Whitton beseda
Beseda  s  Hanou  Parkánovou-Whitton  a  Paulem Whittonem o knihách Jak nemít na pikniku o jeden sendvič míň a Větrná hůrka rodiny Brontëových.

12.00 – 12.50
Sál rosteme s knihou

Renáta Fučíková uvádí Shakespeara
První svazek ediční řady Největší dramatici, věnovaný dílu a době Williama Shakespeara, slovem a obrazem představí Renáta Fučíková. Nové převyprávění dvanácti Shakespearových her renomovaná spisovatelka a ilustrátorka doplnila historickými vstupy a nápaditými ilustracemi.

13.00 – 13.45
P615

Tereza Matoušková a Oskar Fuchs autogramiáda
Autoři budou podepisovat své novinky, fantasy romány Válka zrcadel a Frost.

17.00 – 18.00
FANTASY & SCI-FI
František Kotleta
Beseda o nejtajemnějším autorovi české fantastiky, jehož knížky bourají žebříčky bestsellerů. Představení chystaného  komiksu Bratrstvo  krve.  Mezi  diváky bude inkognito i sám Kotleta! Účinkují Martin Fajkus, Boris Hokr, Pavel Koutský, Pavlína Kajnarová. Moderuje Leoš Kyša.

18.00 – 19.00
FANTASY & SCI-FI
Fantastické knihy roku 2017
Nepřehlédnutelná  postava  české  science  fiction a fantasy scény představí nejzajímavější tituly fantastického žánru vydané či teprve chystané v roce 2017. Nenechte si ujít přednášku, v níž se dozvíte řadu mnohdy ještě nezveřejněných informací z nakladatelského zákulisí. Účinkuje Martin Šust.


Neděle

11.00 – 12.00
FANTASY & SCI-FI
Dark fantasy – hrdinové nebo záporáci?
Nahlédněte do propasti temnoty se třemi dámami české fantasy: autorkou cyklu o Magnólii Haninou Veselou, spisovatelkou Karolínou Francovou a horory píšící Kristinou Haidingerovou. Můžete se těšit na inteligentní zlosyny a mistry nekromancie, Českou republiku v područí temného mága a upíry uprostřed mrazivé pustiny.

15.00 – 16.00
FANTASY & SCI-FI
Fantastické weby v české digitální kotlině
Navštivte přímo na veletrhu nejúspěšnější webové stránky české fantastické scény: XB-1, Sarden, Fantasy planet, Mfantasy, Dagon. Seznamte se s jejich redaktory. Přijďte si poslechnout něco o plánech či zákulisí webů, které ovlivňují celou českou sci-fi a fantasy scénu. Účinkují Martin Šust, Petr Šimčík a další.


Stálý program

11.–14. 5.
Průmyslový Palác

Knižní trailery
Přijďte se i letos podívat na nejzajímavější trailery českých nakladatelství.


Výstavy

LAPIDÁRIUM
Nejkrásnější knihy světa roku 2016
Celosvětově unikátní mezinárodní soutěž Nejkrásnější knihy světa probíhá od roku 1963 a ceny se udílejí každoročně v Lipsku během knižního veletrhu. Také tento rok se sešla mezinárodní odborná porota, aby posoudila nejlepší knižní design u téměř 600 exponátů ze 32 zemí. Všechny přihlášené knihy byly vybrány v rámci národních soutěží. Kromě nejvyššího ocenění s názvem Zlaté písmeno bylo ohodnoceno dalších 13 knih z Nizozemska, Německa, Venezuely, České republiky, Norska, Rakouska, Číny a Belgie. Vítězná  knižní  kolekce  byla  zapůjčena  nadací  Stif­tung Buchkunst.

Nejkrásnější české knihy roku 2016
Hlavní část výstavy prezentuje vítězné tituly soutě­že  NČKR  2016,  v  níž  je  hodnoceno  polygrafické, typografické  a  výtvarné  zpracování  knih  vydaných v předchozím roce. V druhé části expozice jsou představeny vědecké publikace Památníku národního písemnictví.


Už jste koukali na program? Pojedete letos na Svět knihy a co vás nejvíc zaujalo? :-)


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

8 komentářů:

  1. Pěkný seznam! :) Mě toho zaujalo neskutečně málo, z toho, co jsem to rychle projela mě zaujaly asi jen Detektivky drsného severu, ale u tebe mě zaujaly i Novinky z knihkupeckého světa. Na Světě knihy budu mít opět brigádu, takže doufám, že aspoň tyto dvě akce uvidím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na program jsem dneska také narazila a nejvíce mě zaujala sobota, protože je tam výročí HP! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já doufám, že se letos na Svět knihy konečně dostanu - i když to u mě taky není nic jistého.
    Kruci, vybrat bych si dokázala, to jo, ale ne v jednom dni. Každopádně čtvrtek i pátek vypadají slibně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Láká mě především Dark Fantasy, ale bohužel mi to tento rok opět kvůli závěru ve škole nevyjde, takže asi zase za rok :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je škoda, zvlášť pokud chceš jet a je pro tebe program dobrý

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne