MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

25 srpna, 2016


Tentokrát jsem si ke četbě vybrala Napůl zlého, knihu, která se zabývá světem čarodějů mezi lidmi. Takže něco na způsob Harryho, ale ne až tak pohádkové. Už po prvních stranách jsem se trochu ztrácela, bylo tu mnoho informací o čarodějnicích a o jejich označeních, polokrevní, poloviční kód, brousek a blažej. Docela se mi to pletlo, ale nakonec to moje hlava zpracovala a díky jedné radě, že blažeje si mám představovat jako mudly, což mi fakt pomohlo, díky, jsem se do toho konečně dostala :-)

Kniha jako taková byla velmi zajímavá. Moc se mi líbila forma psaní, protože byla opravdu čtivá a poutavá a já byla schopná se v knize naprosto ztratit. Navíc to téma bylo naprosto skvělé. Jen jsem nepochopila, proč ze začátku některé kapitoly byly vyprávěny v druhé osobě. Takový text mi dělal trochu problémy, ale naštěstí to netrvalo příliš dlouho.

Už od začátku mi bylo jasné, že to nebude zrovna veselá kniha. Byla hodně o násilí a to především k jednomu chlapci, Nathanovi. Místy jsem nechápala, jak je schopný vůbec přežít, nebo některé z těchto situací zvládnout, zvlášť když mu bylo pouhých šestnáct let. Jeho osud byl opravdu neveselý. Ale nenechte se zmást. Při rozjedu knihy je to ještě dítě, které postupně roste a zažívá různá příkoří, až je s podivem, že přes to všechno dokázal být stále tak hodný. Ale co já vím, v pokračování už to tak být nemusí, že...

Ale každopádně mě to přivádí k typickému paradoxu, kdy lidé ze strachu jednají s jinou bytostí tak odporně, protože mají strach z její moci a z toho, co by mohla udělat, ale už si neuvědomují, že svými činy ji k tomu postupně předurčují, místo, aby ji odváděli na lepší cestu.

Musím uznat, že přes všechno, co jsem od knihy očekávala, mě velice mile překvapila a rozhodně si nenechám ujít ani další pokračování. Již brzy bude dokonce vycházet třetí díl. Navíc autorka si mě získala, takže si musím zjistit, co dalšího napsala a budu zkoušet i jiné její knihy.

Kniha má veliký potenciál a je skvěle provedena. Je pravda, že byla docela rozvláčná, protahovaná, takže se tam v podstatě stalo jen pár důležitých věcí a najednou byl konec, který skončil přespříliš otevřeně. Na druhou stranu to knize nijak neškodí, protože se čtenář může hezky sžít s prostředím a postavami. Takže nakonec proč ne. Trochu mě brzdily občasné překlepy, ale to je v poslední době asi 'v módě'. Jinak nemám, co bych knize vytknula. Jsem moc ráda, že jsem si ji nakonec vzala a určitě doporučuji přečíst, pokud vás toto téma zajímá...
 
'Člověk musí občas přiznat porážku', a pak mi vrazila facku za to, že jsem se drze zakřenil.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Napůl zlý
Half Bad
Napůl živý
1
Sally Green
Marcela Nejedlá
Fantasy
2014 originál /2014 překlad
368
Yoli
978-80-87543-08-5

Anotace Databazeknih.cz:
Fantasy příběh o nezdolné vůli přežít. Příběh, který vás chytne a nepustí až do poslední stránky.
Nadpřirozený thriller se odehrává v novodobé Anglii, kde mezi lidmi žijí v utajení černí-zlí a bílí-hodní čarodějové. Obě frakce rozděluje silná nenávist a spojuje jedna jediná věc – strach z chlapce, který pochází z obou stran.
Patnáctiletý Nathan je synem smíšeného čarodějnického páru a ostatními čaroději vězněn a mučen. Chlapec musí ze svého žaláře uprchnout před svými šestnáctými narozeninami a najít svého otce, nejsilnějšího a nejkrutějšího černého čaroděje na světě, jinak zemře. Zvládne svůj nelehký úkol přesto, že nemůže nikomu věřit? Ani dívce, kterou miluje?


Posadil jsem se a zadíval se na jezero, temně modrá hladina odrážela nebe, zpod ní se blyštěla limetkově zelená vodních rostlin.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: The Telegraph

Databazeknih.cz: Sally Green žije v severozápadní Anglii. Věnovala se nejrůznějším zaměstnáním (placeným i neplaceným) a měla dokonce i povolání, ale nakonec si našla čas, aby zapsala příběhy, které se jí do té doby honily jen hlavou. Ráda čte, prochází se po krajině a snaží se nepít tolik kávy.





Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

6 komentářů:

  1. Jsem zvědavá, co budeš říkat na pokračování... Já se už nemůžu dočkat třetího dílu :)

    OdpovědětVymazat
  2. Čarodejnice- tak to je moje. :) Ďakujem za tip na knihu. Som rada, že sa ti páči a prajem ešte väčšie nadšenie pri pokračovaní série. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mám ji na poličce, tak snad se k ní brzy dostanu a budu stejně nadšená :)

    OdpovědětVymazat
  4. Knihu jsem si půjčila domů, takže ji také přečtu a udělám recenzi! :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne