MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

19 června, 2016


Kniha začínala velmi dobře a slibně. V podstatě okamžitě navazovala na závěr prvního dílu. Příběh se četl výborně, pořád jsem očekávala nějakou velkou akci. Přece jen díky tématu to bylo docela logické. Autorka se však rozhodla věnovat především romantice a emotivní části. Kniha je tedy díky tomu plná zamilovaných hlášek a myšlenek. Nehledě na jedno zvláštní rozuzlení s Junie. To mě opravdu dostalo. Podle mě autorka úplně ztratila svůj hlavní směr. U prvního dílu to bylo ještě docela pochopitelné, ale u druhého, kde čtenář čeká velké zvraty, to už bylo špatné.

Abych to uvedla na pravou míru, vzhledem k tomu, co se uvádí v anotaci, nečekejte, že se bude obsáhle řešit gen HTS, že budete svědky nějakých bojů a válek a jejich řešení. Vše se totiž odehrává jen ve vsuvkách, které  jsou vedeny mezi kapitolami, kde si můžete přečíst malý úryvek z emailů, novinových článků nebo něčích rozhovorů. Kniha samotná se takovými věcmi téměř nezabývá.

Na rozdíl od knihy první se tu neřešilo téměř nic jiného než Davy a její nový objev. Ty neustálé emoční výlevy mi totálně drásaly nervy. Zvlášť, když jsem si uvědomila, že autorka omílá stále to samé dokola, ty stejné myšlenky jsem slyšela snad stokrát ve stejných frázích a větách. Akce zmizela téměř úplně a to jediné minimum, co se objevilo, se točilo výhradně kolem hlavní hrdinky a toho, jak jí někdo usiluje o život. Prostě trapas.

Nezbývá mi tedy říct, že kniha byla docela katastrofa. Do budoucna si budu muset četbu lépe vybírat a hlavně se začnu asi vyvarovávat hrdinům pod dvacet let, protože jejich pubertální hlavy jsou na mě už prostě moc. Docela mě to zamrzelo. Přece jen Drakie se mi zamlouvala a tak jsem měla vysoké nároky. Ale při čtení jsem spíš měla pocit, že to napsala nějaká puberťačka zmítaná hormony. A to je opravdu škoda, protože hlavní myšlenka o rozdělení společnosti byla výborná.

Ale nebudu nahazovat jen špínu. Bylo pár scén, když už se tedy nějaké napětí objevilo, kde jsem byla opravdu začtená a líbilo se mi to. Nemůžu upřít určitou čtivost. Není to tedy tak, že bych si vyloženě rvala vlasy, co jsem si to vybrala. Ale na znovučtení to rozhodně nevidím. A abych nebyla příliš krutá, zůstávám u tří hvězdiček...
 

Nikomu se nedá věřit. Hluboko v nitru to všichni vědí, protože jinak by se nenamáhali zavazovat lidem oči.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Nespoutaní
Unleashed
Nevítaní
2
Sophie Jordan
Pavla Kubešová
Sci-fi
2015 originál /2015 překlad
320
CooBoo
978-80-7447-957-1

Anotace Databazeknih.cz:
Davy se rozpadl svět, když zjistila, že je HTS pozitivní - že její DNA obsahuje vraždící gen. Přišla o svého kluka, rodinu, a hlavně o budoucnost. Posledních pár měsíců se snažila přesvědčit, že ji její geny nemůžou definovat, a slíbila si, že se nijak nezmění ... ale pak došlo k nejhoršímu. Zabila muže.
Nyní je na útěku a musí se rozhodnout, jaký povede život - jestli se nechá ovlivnit společností, která ji považuje za nevítanou, anebo půjde za svým srdcem a bude bojovat za život na svobodě. Davy už ale nikomu nevěří, a když potká Cadena, vůdce hnutí odporu, nedokáže už věřit ani sama sobě, natož svým pocitům.


Najednou mám pocit, jako bych stála na okraji srázu, ze kterého se dá velmi lehce vrhnout dolů. Jen kdybych chtěla.

Ukázka z knihy




Informace o autorce

foto: Romance

Databazeknih.cz: Sharie Kohler (pseudonym: Sophie Jordan) vyrostla v hornaté krajině Texasu, kde fantazírovala o dracích, válečnících, královnách a princeznách. Sophie je bývalý středoškolská učitelka angličtiny, ale také autorka bestsellerů dle New York Times a USA Today. Nyní žije v Houstonu se svou rodinou. Když se to nepíše, tráví svůj čas rozebíráním děje s kýmkoli, kdo je ochotný poslouchat, a plnění jejího DVR pravými krimi příběhy a reality show. Sophie také píše paranormální romance pod názvem Sharie Kohler.





Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Ja som po tej sľubnej prvej časti bola dosť v šoku, akým smerom sa uberá druhý diel. Ani mne sa nezdal úplne zlý, ale autorka podľa mňa nevyužila potenciál toho skvelého nápadu s vražedným génom a rozuzlenie bolo úplne smiešne. Keby sa dali takto jednoducho vyriešiť aj svetové krízy, asi by sme mali na Zemi navždy mier.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem rada, ze mame stejny nazor :-) Opravdu jsem necekala takove reseni...

      Vymazat
  2. Knihy, které se odchýlí od tématu vážně nemám moc ráda. Teď nevím, jestli si druhý díl vůbec přečtu... i když stejně nakonec asi neodolám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nechci te odrazovat. Radeji si to precti, treba se ti to bude libit...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne