MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

28 března, 2016


Na Adaptaci jsem se velice těšila. Už když jsem knihu zahlédla v edičním plánu. Slibovala další dystopii, které mám docela v oblibě. A jelikož se o ní po jejím vydání opravdu hodně psalo a všude samá chvála, musela jsem ji zkusit taky.

Příběh začíná v době, kdy už je po válce a lidé přežívají a bojují mezi sebou o jídlo a vodu. V tomto ohledu je to ten samý příběh jako v každé jiné dystopii. To se dalo očekávat. Hlavní hrdinka je docela sympatická a silná holka, která tak postupně zjišťuje, co v ní opravdu je. Život pro ni nebyl zatím lehký a je otázkou, jestli to tak bude pokračovat, nebo se něco zlepší.

Styl autorčina psaní je více než výborný. Do knihy jsem se začetla ani nevím jak. Po dlouhé době jsem chytla do ruky knihu, kterou jsem opouštěla až v ranních hodinách. Příběh mě zaujal a pohltil. Prostě nešlo jen tak přestat číst. Jediné zklamání pro mě bylo, že jsem očekávala spíše temnější prostředí a více napětí. Trochu více dramatičnosti. Něco, u čeho bych se trochu bála a představovala si živě tu hroznou dobu. A to se nestalo.

Kniha je rozdělena na tři části. Pro mě byla nejlepší hned ta první. Bavila mě nejvíc, teprve jsem se seznamovala s dějem a světem jako takovým. Postupně přibývaly postavy a vše bylo jako z toho správného dystopického příběhu. Druhá část už pro mě byla méně zajímavá. Ne dějově, ale kvůli místu, kde vše probíhalo. To mi až tak nesedělo. Raději bych byla, kdyby to pokračovalo ve stylu první části. Každopádně postavy byly skvělé, vše do sebe hezky zapadalo. K tomu žádné výhrady.

Závěr byl docela překvapující. Hlavně kvůli malé Emily. Přesto se mi docela zamlouval. Musím říct, že kniha mě opravdu nadchla a bavila (i když nějaké výtky k ní mám), děj byl svižný a poutavý, čtivý. České/slovenské autory téměř nečtu, obvykle jsem zklamaná, ale tohle byla jedna z výjimek, u kterých rozhodně nelituji koupě a určitě si tuto knihu budu chtít v budoucnu zase přečíst.



Uložím se na chladný beton, zády se opřu o zbytky zábradlí a navzdory úporné snaze udržet se v bdělém stavu usnu s pohledem upřeným na tmavé obrysy ulic.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
Obálka:
ISBN:
Adaptace
Adaptácia
-
-
Miroslava Varáčková
Jan Hanzlík
Sci-fi, dystopie
2015 originál /2016 překlad
264
Slovart
Peter Budinský
978-80-7529-050-2

Anotace Databazeknih.cz:
Zoya měla všechno – domov, přátele, rodinu… A pak lidstvo zdecimovaly války. Teď nemá nic. Přišla i o svůj domov. Ale přizpůsobila se. Vpřed ji pohání jen naděje, že ji vzácná mapa dovede do posledního útočiště na Zemi. Lidé zkoušení válkou a nemocemi se také přizpůsobili novému světu a bojují o každou minutu života. Osamělá dívka putující neznámou krajinou je pro ně snadnou kořistí. Když Zoje pomůže neznámý Šimon, poruší tím křehkou rovnováhu poválečného společenství a musí za to zaplatit životem. A tak se Zoye vydává na cestu zničenou krajinou s nadějí, že ji mapa po jejím mrtvém kamarádovi skutečně dovede před brány města, kde ještě vládne lidskost. Tedy měla by… Dystopická verze budoucnosti v nejnovějším románu Miroslavy Varáčkové Adaptace má až nebezpečně blízko k realitě, která může zabušit na dveře už zítra.

Po pár dnech ztrácím pojem o čase. Zase nevím, jesli je den či noc, chybí mi denní světlo.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: Goodreads

Databazeknih.cz: Miroslava Varáčková žije a tvorí v Trnave. Je vydatá a má dve malé deti. Píše príbehy pre young adults (mladých dospelých) a väčšina jej kníh sa radí do žánru fantasy. Je verná novým, originálnym témam. Vo voľnom čase sa venuje svojej rodine, s ktorou často chodí do hôr. Miluje svoje deti, manžela, knihy, turistiku, cestovanie, dobré filmy a rockovú hudbu. Bojí sa hlbokej vody a neznáša faloš.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

3 komentáře:

  1. Knihu bych si rozhodně chtěla přečíst :)) Tvoje recenze mě o tom přesvědčila ☺. Moc pěkně zpracovaná recenze.

    Měj se krásně,
    Mimozemšťanka

    www.my-ideallife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Nechápu, jak můžeš napsat recenzi bez jediného spoileru, mně to prostě nejde. :D Koukám, že teď čteš Jiskru v popelu, těším se na recenzi! Pořád se rozmýšlím, jestli si ji přečíst nebo ne. :D

    xxx
    dream-little-dream.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne