MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

15 února, 2016


U předchozího dílu jsem byla docela zklamaná tím, jak autorka děj přespříliš natahuje a jak hlavní linii komplikuje vztahem hlavního tria. Bylo to jako číst nějakou romantickou knížku se špetkou akce, zasazenou někde do středověku. Problémům království se věnovala minimálně. Asi to byl promyšlený plán, jak nalákat na slibnou sérii, která se teprve rozjede. A povedlo se. Druhý díl už je v mnohém lepší.

Nejenže se děj pořádně rozjíždí a začínají se rozplétat pletichářské nitky a spiknutí, ale i hlavní hrdinka mi už nepřijde tak dětinská. Konečně se ukazuje její hlavní podstata a to čím vlastně je. A kdo je. Odhalují se mnohá tajemství, která byla skrytá a některá mi vyrážela dech. Musela jsem se hodně divit tomu, co se děje. Ze začátku to byl pomalejší rozjezd, navázalo se na konec Skleněného trůnu. Celaena se stává královou bojovnicí a dostává své první úkoly. Během toho však stíhá přicházet na kloub věcem, hluboko skrytým pod hradem. Zjišťuje informace z minulosti, i o tom, co se má asi stát. Přitom dokáže spoustu věcí ještě více zkomplikovat.

Na knize bylo i pár věcí, které mi příliš neseděly a trochu mi vadily. Přišlo mi trochu zvláštní, že nájemná vražedkyně si za svůj výdělek kupuje šaty, klobouky a jiné věci. Už u první knihy jsem si hlavní hrdinku představovala trochu jinak. Míň ženskou, více chladnou a tak dále. Takže bych si představovala, jak si za peníze kupuje dobré oblečení, lepší zbraně nebo pomáhá penězmi lidem, kteří to potřebují (když už tedy ví jaké to je umírat v dolech, žít na ulici a podobně). Musím překousnout i fakt, že autorka míchá dost nesmyslné věci dohromady. Tedy konkrétně mi přijde divné, že děj příběhu se odehrává v době, z naší historie by se řeklo středověku, protože přece jen tam jde o krále, prince, o hrad a tak dále, ale autorka zmiňuje i tikající hodiny, kapesní hodinky, kočáry, střelné zbraně a mnoho dalšího. Tím pádem to na mě působí tak trochu jako mišmaš... Také mě mírně rozčilovalo, kolikrát se hlavní jméno hrdinky (a nejen její) objevilo na jedné stránce. Nevím jestli je to překladem, nebo už v originále autorka tolikrát používala její jméno, ale působí to dost divně, alespoň na mě. Prostě když na každé stránce to slovo vidíte skoro desetkrát, při čtení to nezní nejlíp.

Nicméně musím podotknout, že Půlnoční koruna je rozhodně vydařenější než Skleněný trůn. Autorka konečně dodává to, co slibovala, vražedkyni, která dostojí svému jménu. Samozřejmě je potřeba i pár věcí zamotat, aby to nebyla taková nuda. Ke konci se postarala o mnohá překvapení. Hlavně co se týče samotné Celaeny. To mě opravdu dostalo. Poslední kapitoly jsem četla jedním dechem. A když jsem dospěla k poslední větě, šílela jsem vzteky, že teď musím čekat na pokračování, protože to utnula v dost napínavém momentě. Nejdřív jsem uvažovala opět nad čtyřmi hvězdičkami, ale po dočtení poslední kapitoly dávám plný počet, protože mě to opravdu bavilo...
 
Polovina knih se vymrštila z polic a skončila rozházená kolem, jako by je rozmetala nějaká neviditelná síla.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Půlnoční koruna
Crown of Midnight
Skleněný trůn
2
Sarah J. Maas
Ivana Svobodová
Fantasy
2014 originál /2016 překlad
400
CooBoo
978-80-7544-053-2

Anotace Databazeknih.cz:
Celaena se stala královou bojovnicí a má za úkol pro něj dělat tu nejšpinavější práci. Ovšem sama dobře ví, že král je mimořádně krutý a jeho chování ovládá tajemné zlo. Proto se snaží odhalit jeho tajemství, ale přitom mu nezavdat příčinu, aby ji podezíral. Rozehrává tak smrtelně nebezpečnou hru, v níž jde nejen o její život, ale i o život všech jejích přátel. A jedné noci se stane to, čeho se nejvíce obávala a co její život rozmetá na kousky.


Udělala další krok a po něm další a se zadrženým dechem sledovala ohyb schodiště, až se jí jeho vrchol ztratil z očí.

Ukázka z knihy


Informace o autorce

foto: That's Normal

Databazeknih.cz: Sarah J. Maas pochází z New Yorku. Její knihy jsou na nejvyšších pozicích žebříčku. A to i podle New York Times. Napsala sérii knih, která vyjde i v České republice. Dnes žije v Kalifornii. Když není zrovna zaneprázdněná psaním, prozkoumává spolu se svým manželem kalifornská pobřeží. 




Knižní téma | Throne of Glass (Skleněný trůn) • pinterest



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

5 komentářů:

  1. Vážně se k této sérii musím dostat co nejdřív... i když na druhou stranu by asi bylo lepší počkat, až vyjde celá, abych pak dlouho nečekala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem si jistá, zda na ní autorka ještě nepracuje. Každopádně letos u nás vyjdou ještě dva díly...

      Vymazat
    2. Tak aspoň počkám, až vyjde polovina série, abych si dopřála věcí dávku :D

      Vymazat
  2. Já jsem se do téhle série doslova zamilovala, první díl jsem hltala na jeden dech a druhý mě nadchnul ještě více. Souhlasím takřka se vším, co v recenzi píšeš. S těmi šaty a klobouky máš docela pravdu, ale mě to zase přišlo jako takový pěkný kontrast mezi její "zabijáckou" a "dívčí" stránkou a líbilo se mi to :) Mě teď taky nezbývá nic jiného než čekat a po přečtení posledních vět se cítím úplně stejně jako ty... už jsem si na třetí díl dala dokonce peníze stranou, takže jen co vyjde, poběžím sprintem do knihkupectví :)
    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-) ja se mozna o malinko vic tesim na pokracovani Kralovny Tearlingu...

      Vymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne