MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

03 února, 2016

Poslední čarodějka - Zpívající město

Recenzní kniha


Na pokračování Serafiny jsem se dlouho těšila. První kniha skončila docela otevřeně a slibovala dobrodružství... Byla sice slabší, ale pevně jsem doufala v lepší zítřky. Očekávala jsem pokračování plné zvratů a bojů.

Serafina se vydává na svoji dlouhou pouť, aby sehnala veškerou možnou pomoc k záchraně města, kde žije. Blížila se válka. Válka, ve které měli být zapojení lidé, draci a polodraci (chcete-li pololidé). Její cesta trvala dlouho a nebyla zrovna vždy úspěšná. Potkala mnoho lidí a snažila se pochopit svět, ve kterém žije. A hlavně pochopit sebe samu. Zjistit, co je vlastně zač a jak zvládnout svoje schopnosti. Zjistit, co všechno dokáže. Byla to nejen cesta pro pomoc, ale i cesta poznání.

Podle mého se autorka až přespříliš zabývala detaily, popisy a velkými podrobnostmi, natahovala tím děj na neúnosnou délku, že jsem chvílemi ztrácela i přehled o situaci. Spousta těchto pasáží byla spíše na obtíž. V některých místech jsem absolutně postrádala souvislost. Navíc se mi občas zastesklo i po nějaké mapce, která se obvykle ve fantasy knihách vyskytuje, abych měla lepší povědomí o jednotlivých zemích, o tom kudy cestovali a podobně.

Hlavní děj, tedy námět knihy, se mi líbil. Opravdu se mi zamlouval a přišel mi zajímavý. Už od začátku jsem se těšila na pěknou výpravu, ale ono se toho v podstatě mnoho nedělo. Největší zvrat nastal na konci. Bohužel to hlavní, na co jsem čekala, a tím byla bitva, ke které se těch neuvěřitelných čtyřista stran schylovalo, autorka odbyla snad na pěti stranách. To bylo to největší zklamání. Veškeré dění, problémy a nastalé situace měli vyústit v něco napínavého, něco, co by čtenáři vzalo dech a překvapilo ho. To se bohužel nestalo. A samotný závěr, a vyřešení situace hlavního tria, mě dorazilo úplně.

I když kniha nebyla vůbec špatná, myšlenka draků a lidí žijících v jednom světě, problémy s tímto soužitím a mnoho dalších témat, mi přišlo skvělých, ale ani text na obálce, kde Christopher Paolini knihu chválí, tomu bohužel nepomohl. Na Odkaz dračích jezdců tohle rozhodně nemělo. Bohužel musím dát tři hvězdičky a to dost slabé. Autorka načala něco, co nedokázala zdárně dotáhnout ke skvělému cíli...


"Ten zatrolený pážecí floutek asi usnul v pracovně pod stolem."
"Možná ho jeho namáhavá práce dovedla k pití," zavtipkovala jsem.

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Serafína
Shadow Scale
Serafína
2
Rachel Hartman
Drahomíra Michnová
Fantasy
2015 originál / 2015 překlad
432
Fragment
978-80-2532-607-7

Anotace Databazeknih.cz:
Pokračování mezinárodního bestselleru ověnčeného mnoha cenami! Rachel Hartman a její Serafína vzaly knižní svět útokem a se silou draka ovládly žebříčky prodejnosti v několika zemích. Netrpělivě očekávaný 2. díl je konečně tady!
Království Gored: země, ve které po dlouhá desetiletí žili lidé a draci v křehkém míru. Rovnováha ale byla narušena, a hrozí válka. Draci po čtyřiceti letech vycházejí z ústraní a jsou připraveni převzít vládu nad světem. Serafína – napůl člověk, napůl drak– je jednou z mála, kdo rozumí uvažování draků i lidí a kdo by mohl pomoci válku zastavit. Vydává se proto na cestu do sousedních zemí, aby našla další polodraky. Věří, že jejich společné úsilí dokáže vyvolat mocnou magii, s jejíž pomocí bude možné nemilosrdné draky porazit. Dokáže ale Serafína vzdorovat všem nástrahám, které ji na cestě čekají? Ubrání se tajemnému polodrakovi, který dokáže vstupovat do lidských myslí a ovládat je? Vzdá se svých jedinečných schopností a zachrání si život, nebo přijme výzvu osudu a postaví se nebezpečné budoucnosti čelem?

Odkazy: fragment

Kde koupit knihu


http://www.albatrosmedia.cz/serafina-draci-posel.html
Čekali jsme, až se úplně rozední. Měla jsem spát, ale jeskyně byla kamenitá a moji společníci, tři draci v plné velikosti, chrápali, smrděli a vydávali hrozné horko.

Ukázka z knihy



Informace o autorce

foto: The Childrens Book Review

Fragment.cz: Rachel Hartmanová se narodila v Kentucky, žila však na řadě různých míst včetně Chicaga, Filadelfie, St. Louis, Anglie a Japonska. Má bakalářský titul z literární komparatistiky, myslí si ale, že by měla mít spíš titul z literární srandistiky, protože její bakalářská práce se jmenovala "Paradox a parodie v Donu Quijotovi a Lúkianových satirách". Ve vysokoškolském studiu dále nepokračovala a raději šla kreslit komiksy. Nyní žije ve Vancouveru se svou rodinou, chrtem a také mluvící žábou a mlokem (kteří bojují proti zombiím - vážně. Na americkém středozápadě je zombií spousta). Její webovou stránku najdete na adrese www.rachelhartmanbooks.com.


Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Fragment.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

4 komentáře:

  1. Byla jsem na knihu zvědavá, ale teď nevím jestli do ní jít. http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyloženě špatná nebyla, ale je lepší neočekávat nic velkého. Člověk pak aspoň nebude zklamaný.

      Vymazat
  2. Knihu mám v plánu si přečíst, když už jsem četla první díl :). Jsem zvědavá, co na ní povím já.

    Děkuji za recenzi, je krásná! :)

    OdpovědětVymazat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne