MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

08 července, 2015

Poslední čarodějka - Zpívající město

Na sérii Chaos jsem narazila v Levné knize. Podle databáze slibovala něco dost zajímavého a něco, co by se mi mohlo líbit. A samozřejmě mě učarovala ta černá obálka. Tak jednoduchá a přitom suprová.

Po prvních stránkách jsem si nebyla moc jistá, zda jsem udělala s pořízením knih dobře. Nějak jsem se nechytala a nerozuměla jsem tomu. Ale někdy během druhé nebo třetí kapitoly mě příběh chytl. A pak už to šlo ráz naráz a stránky ubíhaly jak na běžícím pásu.

Ze začátku bylo nejtěžší se chytit a porozumět tomu, co se vlastně děje. Jakmile jsem se aspoň trochu zorientovala, začal se děj komplikovat a hlavní hrdina Todd se vydal na svoji pouť. Útěk před záporáky není v tomto směru nic nového. Jdou po něm, jakoby lovili zvěř a on stále jen utíká a hledá pomoc, hledá východisko. A všechno se samozřejmě jen komplikuje. Musí zjistit, co se vlastně děje, co se dělo v minulosti a poskládat kousky skládačky, aby to mohl pochopit. A musí především přežít. Naštěstí na to není sám.

Na jednu stranu se mi příběh hodně líbil a byl napínavý. V některých momentech jsem byla opravdu téměř bez dechu a hltala jsem jednu stránku za druhou, protože to prostě jinak nešlo. Občas ale, na druhou stranu, mi přišlo všechno to utíkání strašně protahované. A ty překážky, to jak stále narážel i s druhou hrdinkou Violou na lidi, kteří po nich šli, pak jim utekli, pak je zase dohnali a pořád dokola, to už mi přišlo trochu přitažené za vlasy. Moc se to opakovalo jak v telenovele.

A ten konec? Co to sakra mělo být? Jsem teď nucená si okamžitě začít číst druhý díl, protože to opravdu skončilo dost otevřeně a já potřebuji vědět, jak to dopadlo přece :-)

Takže abych to shrnula. Kolonizace jiné planety nemusí vždy vyjít podle představ. Zvlášť pokud se na planetu dostanou lidi, kteří jsou fanatičtí a totálně mimo mísu. Kteří se pak snaží vše ovládat. A jelikož nejste na Zemi, nemáte žádné pořádné představitele zákona, nikdo vám nemůže pořádně pomoct a jste na všechno skoro vždycky sami, je to jakoby jste se vrátili do středověku. A tak i kniha působí. Protože ti, co osídlili planetu nemají pořádné technologické vymoženosti. Což opravdu nějak nechápu, když už byli schopní cestovat vesmírem...

Kniha má svoje nedostatky, ale i přesto jsem ji dokázala číst s nadšením. Ne každému může sednout styl psaní nebo to, jak probíhá děj. Dlouho jsem přemýšlela, jak ji ohodnotit a nakonec si myslím, že si ty čtyři hvězdičky zaslouží...

Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad:
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Hlas nože
The Knife of Never Letting Go
Chaos
1
Patrick Ness
Jan Kozák
Sci-fi
2008 originál / 2011 překlad
376
Jota
978-80-7217-909-1

Anotace Databazeknih.cz:
Planetu Nový svět kolonizuje malá skupina osadníků z nepřátelského Starého světa. Po mnoha letech dochází k nečekanému zvratu. Domorodí obyvatelé se vzbouří, zaútočí na osadníky a usmrtí všechny ženy. Muže a zvířata náhle napadne podivný vir, který umožňuje slyšet myšlenky ostatních.
Uniknout se podaří jen nevzdělanému mladíkovi Toddovi, který si stihl vzít na cestu pouze ruksak, lovecký nůž, deník, ale hlavně to vůbec nejdůležitější – svého věrného psího přítele. Ostatní obyvatelé v čele s šíleným knězem ho však pronásledují a kvůli nebezpečnému viru nebezpečí stále narůstá.
Tento nelibozvučný myšlenkový mrak se nazývá Hluk a projevuje se nejen zvukem, ale i obrazem. Nikdy vás nenechá na pokoji a žádná vaše představa a ani jeden váš plán tak nejsou soukromé. Todd objeví v Hluku jakousi „díru“ a záhy zjistí, že žije v úplně jiném světě, než si dosud myslel. Postupně vychází najevo několik prazvláštních situací z minulosti a Toddova strastiplná cesta s armádou v patách se zdá jako nikdy nekončící příběh.


Ukázka z knihy

http://www.bux.cz/knihy/107703-hlas-noze-trilogie-chaos-1-vaz.html#

Informace o autorovi

foto: Sydney Writers' Festival

Databazeknih.cz: Patrick Ness je americký spisovatel, novinář a lektor, žije v Londýně. Narodil se na armádní základně Fort Belvoir poblíž Alexandrie ve Virginii, kde jeho otec působil jako výcvikový instruktor americké armády.
 
Jeho první povídka vyšla roku 1997 v časopise Genre. V roce 1999 se během práce na svém prvním románu přestěhoval do Londýna. Od té doby vydal celkem čtyři romány.
 
Vyučoval tvůrčí psaní na Oxforské univerzitě a působil jako redaktor v Daily Telegraph, TLS, Sunday Telegraph a Guardian, kam píše recenze dodnes.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne