MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

16 března, 2015

Výjimečná

Tuto knížku jsem vyhrála v soutěži a moc jsem od ní neočekávala, přestože má dobré hodnocení. Nebyla jsem si jistá kvalitou této fantasy bichličky. Ale byla jsem mile překvapena. Víc než to. První věcí, která se mi opravdu zalíbila, byla obálka knihy. Jednoduše řešená a pěkně barevně laděná.

Z počátku jsem se nemohla do čtení donutit. Mělo to pomalý začátek a autorka chrlila příliš jmen, názvů měst a království. Ale jakmile jsem se překonala a pořádně jsem se začetla, nestačila jsem zírat, že jsem byla najednou za polovinou knížky. Děj ubíhal plynule bez přerušování. A tudíž jsem se začetla tak moc, aniž bych to postřehla.

První polovina byla napínavá i zábavná. Hodně překvapující. Stáhla mě absolutně do děje a já jednotlivé stránky pěkně hltala. Hlavní hrdinka si mě ihned získala. A i když některé části nebyly až tak překvapující, to jak se některé situace vyvrbily, tak jsem se nenechala odradit a četla dál.

V druhé polovině knihy začalo jít do tuhého. Vše se zkomplikovalo a zhoršilo. Docela jsem se děsila, jak to bude pokračovat, jestli mám vůbec číst dál. Začínalo to být napínavější a hrozivější. Teda, ty poslední kapitoly byly docela peklo, než se to vyřešilo :-D 

Příběh je pěkně napsaný, poutavý a lehce čtivý. Žádné složité popisy a žádné zamotávání v ději. Žádné zbytečné prodlužování některých pasáží. Kniha je svižná a psaná naprosto skvěle. Postavy jsou unikátní, hlavně Výjimeční. Toto téma se mi hodně zalíbilo, konečně to nebyla vyloženě nějaká magie nebo tak, ale přímo nadání některých postav. Já jsem rozhodně spokojená, jsem ráda, že jsem knihu vyhrála a můžu ji mít v knihovničce. Pokud máte rádi fantasy příběhy stylu Eragona a jim podobných, myslím si, že by se vám tato kniha mohla líbit.

Závěr je moc pěkně udělaný a otevřený. Moc bych si chtěla přečíst další díl, takže se musím modlit, aby ho u nás vydali. Bohužel, zatím je publikovaná jen první kniha. 



Informace o knize

Název knihy:
Originální název:
Série:
Pořadí v sérii:
Autor:
Překlad
Žánr:
Rok vydání:
Počet stran:
Nakladatelství:
ISBN:
Výjimečná
Graceling
Sedm království
1
Kristin Cashore
Dana Chodilová
Fantasy
2008 originál /2009 překlad
390
Ediposs
978-80-89420-13-1

Anotace Databazeknih.cz:
V Katsině světě to lidé narození s mimořádným nadáním - Výjimeční - nemají jednoduché. Všichni se jich bojí, pohrdají jimi, nebo je využívají. Katsa ale nese břemeno, které sama nenávidí: je Výjimečná v zabíjení. Slouží strýci Randovi, králi Mezizemě, a má za něj dělat špinavou práci - trestat a mučit každého, kdo se mu znelíbí.
Při setkání s princem Po, Výjimečným bojovníkem, Katsa ještě netuší, jak moc se jí změní život.
Nikdy by nečekala, že se stane Poovou přítelkyní. Nikdy by nečekala, že zjistí novou věc o svém nadání - a že odhalí hrůzné tajemství... tajemství, které by pouhými slovy dokázalo zničit všech sedm království.



Informace o autorce

foto: ew.com

Databáze knih: Kristin Cashore vyrostla na venkově v severovýchodní Pensylvánii jako druhá ze čtyř sester. Získala bakalářský titul na Williams College a magisterský titul v Centru pro studium dětské literatury na Simmons College. Pracovala jako balička v továrně na bonbony, venčila psy, živila se jako redakční asistentka, právní asistentka a jako spisovatelka na volné noze. Žila na řadě míst (včetně Sydney, New Yorku, Bostonu, Londýna a Austinu). Donedávna bydlela v Jacksonvillu na Floridě, kde se mimo jiné věnovala procházkám kolem řeky St. Johns a počítání pelikánů na molu. Nyní se přestěhovala do Cambridge v Massachusetts, řeku St. Johns vyměnila za řeku Charles a pelikány za husy.


Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne