MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

21 prosince, 2023


Za nálepkou fantasy se skrývá obyčejný historický román. Jediné, co fantasy připomíná, tak zmínky o říši či magii (o kterých se mnoho čtenář nedozví). Ve skutečnosti jde jen o příběh plný intrik, lstí, špehování, o vztazích, kdo a s kým. O nenaplněných láskách.


Přiblížení daného světa zoufale chybí. Jediné, co se řeší, tak boj o moc nebo výhodné sňatky. Samozřejmě kromě svateb i milenky a milenci. Jak na někoho zjistit co nejvíc špíny a mít tak danou osobu v hrsti. Mužské postavy jsou téměř všechny příliš "hodné" až zženštilé. Žádní hrubiáni, drsní vojáci, neurvalí chudí burani. Všichni strašně společensky na úrovni, chovající se k ženám vzorně. Příliš citově založení, s dobrým chováním, a to mi nesedělo.

Děj nebyl příliš komplikovaný. Ne, že by nedocházelo na zásadní zvraty, ale měla jsem dojem, že většinu čtenářů bude především zajímat vztahová linka, která má největší slovo. Například už od začátku do očí bijící dvojice Omden a Namia (jak z nějaké telenovely), nebo budoucí král a jeho manželka. A mnoho dalších. A všechna ta politika okolo je jen takovou vatou na zpestření. Intriky probíhají na dvou místech, v rodišti Oma a Nam a pak přímo v královském městě. Což mi přišlo zbytečné, protože jedno nakonec naprosto uhnulo druhému. Měla jsem dojem, jako bych četla vyloženě ženský román okořeněný prvky vymyšleného světa. Kdyby to rovnou bylo vedeno jako historický román, celkově bych to i jinak brala. Jenže já se těšila na vykreslený fantazijní svět.

Postavy mi přišly dost charakterově podobné, bez větších odlišností. Zářným příkladem byl Runel, který navenek působil určitým dojmem, ale ve skutečnosti byl nakonec jako jiní muži z knihy. Namia mi docela vadila. Vzhledem k svému věku byla příliš vyspělá, chytrá a všeználek, dokonalá osoba ve všem. Co se týče děje, všechno co mělo být komplikované, bylo rychle a snadně vyřešené, záhady odhalené a osudy postav jakoby pořád pozitivně laděné. Většina z hlavních představitelů měla nějak moc dobré štěstí ve svých pozicích...

Kdybych prostě nečekala naprosto něco jiného, byla bych spokojenější. Kniha je skvěle psaná, jazykový styl výborný (kromě podivného střídání spisovného a nespisovného jazyka) a z větší části mě dokázala docela nadchnout a zaujmout. Hlavně konec se docela hustě rozjel. A k závěru to byla jedna nečekaná zrada za druhou. Na románový debut rozhodně překvapení. Ale u mě se prostě nadšení nekoná.
 

Odkaz na instagramový příspěvek a komentáře



 Za recenzní knihu děkuji nakladatelství Host.



Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne