MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

25 září, 2023


Předposlední díl jsem pokořila a přestože jde již o čtvrtou knihu, můžu říct, že autor ve svém stylu vyprávění neprovedl ani jednu změnu. Je to stále stejné a ani o trošku lepší. V některých pasážích mě rozčilovalo zmiňovaní určitých faktů, které z nějakého podivného důvodu neustále opakoval a zbytečně. Příběh není ani o krapet zajímavější nebo napínavější. Prostě si stále jede to svoje zažité a jisté.

Každopádně se podíváme o něco dál. Celé to vlastně, než o postavách či jiných věcech, místo detailů a vývoje charakterů, pojednává o vývoji války. Co tomu předcházelo, jak se spustila, jak se rozšiřovala a proč. K tomu se přidal druhý pohled, kdy se tato válka každé straně jeví jinak. Každý se jí účastní z jiného důvodu. Kde je pravda a kde lež, to je otázka. Obojí do sebe splývá a když se k tomu ještě přidají fanatické postavy, je o problémy zaděláno.

Z postav mě momentálně nejvíc baví asi Marcus a Clara. On sice stále naříká nad osobní tragédií starou přes deset let, nicméně jako objevitel Inyse a osoba s příslibem velké role, mě zajímá a ona jako žena převzala dost důležitý a zásadní úkol a vzhledem k jejímu dřívějšímu postavení se z ní vyklubala statečná "hrdinka". Za to Cithrin mě neustále štve, protože ve svém věku je příliš vyzdvihována, přestože nemá urozenou krev, je moc mladá na svou moudrost a pohled na svět, a jedná arogantně. Všichni se k ní chovají jako k někomu nadřazenému, kdo spasí svět. A ona jen prostě má v hlavě, je chytrá, ale neposlušná a tak obyčejná. Nechápu, proč z ní každý padne na zadek... 

V každé knize mě bohužel nejvíc zaujme až závěrečná kapitola, která je takovou verzí epilogu, protože jako jediná mě překvapí a navnadí. Zbytek knihy je pro mě stále obyčejným průměrem, příběhem s velkým potenciálem, který autor nezvládl povznést na vyšší úroveň. 

  

Odkaz na instagramový příspěvek a komentáře




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne