MŮJ ZÁPISNÍK

RECENZE KNIH

FILMOVÉ A SERIÁLOVÉ HODNOCENÍ

PEČENÍ A VAŘENÍ

28 srpna, 2023

Sérii jsem měla v merku nějakou dobu, postupně jsem si ji dala dohromady a nějaký čas mi trvalo, než jsem se do ní pustila. Vždycky mám obavu z nového, ze zklamání. Ale našla jsem sílu a první díl mám za sebou.

Z počátku hodně zmatené čtení, protože autor pozapomněl přidat nějaký přehled, který by čtenáři pomohl v orientaci. Popisuje totiž několik ras, které obývají daný svět, ale je to tak zmatené a nejednoznačné, že ani na konci nevím, kdo je kdo. Samozřejmě kromě lidí, kterým říká prvokrevní. Taky jsem si na mapě musela označit, v jakém místě který vypravěč začíná, abych pochopila, kdo je na které straně.

Kniha samotná je taková komorní, nudná, nic neříkající. Moc se toho neděje a hlavní linka se točí okolo dvorských intrik, války a neválky, bankovnictví (nejnudnější část) a tak podobně. O postavách vím úplné minimum. Nejvíc bych si asi oblíbila Marcuse, ale má tak zoufale málo prostoru a navíc s tak málo odhalenými charaktery nevím, co si myslet. Cithrin je na svůj věk příliš chytrá a schopná, až jí to prostě nedokážu uvěřit. Geder je chvíli totální hlupák a chvíli vychytralý slaboch. Hodně protichůdný. A zbytek postav mi taky toho moc nedal. Nicméně jsem přesvědčená, že autor si všechno nechává na další knihy, aby to mohl servírovat děsným hlemýždím tempem.

Nejvíc mě dostala poslední kapitola, která odhalila totožnost odpadlíka, který knihu vlastně odstartoval. A to jsem vůbec nečekala. Jediný moment, který mě dostal, což je smutné. Kniha to byla průměrná, slabší, s dějem, který toho člověku moc nedal. Jsem tedy zvědavá na pokračování, protože další díly jsou lépe hodnocené, takže předpokládám, že to bude lepší. A nechápu srovnávání s Hrou o trůny. Taková blbost. Tady není ani žádné pořádné zabíjení, řezničina a brutalita. Intriky neprobíhají na každé stránce. Postavy nemají tak propletené osudy. I odhalování zrádců zní jako pohádka na dobrou noc...

2.5*
 

Odkaz na instagramový příspěvek a komentáře




Pokud vás článek zaujal, můžete sdílet

Lucy Lillianne
V posledních letech jsem neskutečně podlehla knihám. Nejen jejich čtení, blogování o nich, ale i nakupování. Ráda si rozšiřuji knihovničku a velice mě mrzí, když vidím tolik knih, které nemohu mít. Přesto jsem ráda za každý kousek, který se mi dostane do rukou. Největší radost mi dělají žánry fantasy a sci-fi, v poslední době hodně ujíždím na apokalyptických a dystopických knihách a když si potřebuji odpočinout, často sáhnu po nějakém thrilleru nebo jiné napínavé četbě... Samozřejmě nepohrdnu ani lehčí četbou. Nejméně mě lákají romantické knihy, i když i tam občas dojde k nějaké výjimce. Doufám, že čtení mě bude bavit ještě dlouho, protože můj seznam je téměř nekonečný... :-)

0 komentář(ů) v diskuzi:

Okomentovat

Každý vzkaz pro mě znamená mnoho, často vykouzlí úsměv na tváři a rozhodně potěší. Děkuji každému, kdo pro mě ztratí pár vteřin života :-)




@lucylillianne